Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.03.2020 10:42 - Русофобите предпочитат да умират хора, но да не приемат помощ от Русия!
Автор: novkoment Категория: Политика   
Прочетен: 1550 Коментари: 0 Гласове:
7


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
  

/Поглед.инфо/ "Благодарим на руските братя", "Италия няма да забрави това", "Тя е много по-добра от 30 000 американски войници." Всичко това са коментари на обикновени италианци за пристигането на руски военни лекари в страната, предназначени за борба с епидемията от коронавирус. Защо европейската преса реагира на руската помощ много подозрително, ако не враждебно?

Пресата на Испания беше първата, която отговори на руския жест за добра воля. Страната, която понастоящем изпитва криза, сравнима с италианската, но която не поиска помощ от Русия. И затова изглежда, че не вярва особено в добротата на душата на "тези руснаци".

„Колона от джипове и камиони с медицинска техника и специалисти. Руският флаг - трицветното знаме на царизма - трепти на вятъра. Това, което Сталин не постигна, Путин го постигна и епидемията допринася за това. През 1945 г. руските войски достигат Виена. Сега те се придвижват през италианска територия”, казва “Ла Вангардия”. И в това се чува не толкова възмущение, колкото завист.

Испания се обърна към НАТО за помощ, както трябва да направят „правилните“ западни държави - и изглежда, че ще чака дълго време за отговор. Италия „се поклони“ на Москва и получи всичко за ден. Но според кореспондента Енрике Хулиан е по-добре да умреш в очакване на помощ от съюзниците, отколкото да приемеш помощ от врага. Дори ако трябва да платите десетки хиляди животи в мирно време.

„Чувствайки се освободена от Европейския съюз, Италия предприе три стъпки, които не могат да останат незабелязани от общността“, авторът се задълбава в  действията на Рим. “Първо, тя засили отношенията си с Китай, позволявайки на режима на Пекин да проведе мощна пиар кампания. Второ, европейската държава, културно свързана със САЩ по време на Студената война, се обърна към Владимир Путин за помощ от Русия. И трето, тя помоли Куба да изпрати един от екипите си лекари интернационалисти”, допълни той.

Безполезна помощ“

В самата Италия гласовете за оценката на руската помощ бяха разделени. Либералната преса (а на практика няма друга в страната) избра да не забележи хуманитарния характер на мисията, но обърна голямо внимание на факта, че повечето руски вирусолози, пристигнали на Апенините, са военни. Една от водещите публикации в страната, “Ла стампа” , се опита не само да намали стойността на помощта, оказана на Италия от специалисти от Руската федерация, но и определи мисията като шпионска кампания.

Според анонимен източник на вестника от правителствените кръгове, „80% от това, което сте предоставили като част от помощта, е безполезно или не е много полезно за Италия. Трябваше им само извинение. " Тоест, добре, маски и апарати за механична вентилация от Китай все пак могат да се толерират, но явно има нещо нередно с полевата лаборатория за стерилизация, оборудване и дезинфекционни превозни средства, докарани от Русия. И би трябвало да вреди на Италия и нейния народ.

Вестникът, коментирайки думите на признателност, изразени от министър-председателя на страната Джузепе Конте към Русия, се съсредоточи върху факта, че благотворителността на Москва е скъпа за Рим: „Руските военни свободно се движат през Италия на територията на базите на НАТО.“

"Гордейте се с Путин, най-добрият президент в света!"

Реакцията на обикновените италианци на ръката на приятелството, протегната от Русия, беше точно обратната. След съобщения за отпускане на помощ от Москва, профилът във “Фейсбук” на руското посолство в Рим направо се взриви от огромния брой икони „харесване“ и „супер“, броя на коментарите, публикувани с благодарности, и изрази на благодарност. Коментаторите благодариха на народа и правителството на Русия, както и критикуваха позицията на страните от Европейския съюз и САЩ, които не бързаха да осигурят подкрепа на Италия.

„Благодаря, чудесно! Това е много по-добре от 30 000 американски маскирани войници, които щяха да дойдат на ученията на НАТО “Защитник на Европа 2020”. Какво, все още ли не сме разбрали от кого трябва да се защитаваме? Благодаря ти, Русия. Благодаря ти, Путин”, пише Лучана.

„Това са наши приятели и ние реагираме не с реципрочност, а със санкции. Срамота!”, коментира Сиг Джефрико..

„И ние все още налагаме санкции срещу вас! Няма такъв срам “, пише Марко Кастелари.

„Благодаря на всички за помощта. Италия няма да забрави това. Благодаря ти, Русия!”, пише Андреа Лимонта.

"Благодаря на руските братя и се гордейте с президента си Путин, най-добрият в света!" Добро утро!”, е реакцията на Стефано Роза.

„Русия и Китай са най-надеждните, подкрепящи страни. Повече лекари от Куба и Латинска Америка. Европа и Америка липсват ... Когато всичко приключи, ще си спомним - обещава Джузепе Лапена.

Мека сила”, “Предизвикателство към Евросъюз” и “всичко е с пропагандна цел”

Датският “Юландс Постен” намери в действията на Русия (и Китай) предизвикателство пред Европейския съюз. Въпреки че тя признава, че „Европа обърна гръб на Италия“. Експертът на изданието, ръководителят на аналитичния център Европа, Лука Фрис, призова от медиите да бъдат бдителни и да не надценяват щедростта на помощта „от авторитарните режими за Италия, която изпитва затруднения. „Няма съмнение, че те ще се опитат да използват настоящото положение на Руската федерация и КНР, за да разделят Европейския съюз. Каква ще е реакцията на Рим, когато става въпрос за санкции срещу Русия или 5G договори с “Хуавей”?, пита Фрис.

„Русия имаше добри отношения с Италия дори преди коронавирусната криза и гласуването в ЕС многократно показва, че Италия разбира Русия“, отбелязва изданието. „Съединените щати се оттеглиха от европейските дела и сега хората могат да спрат да вярват в Европейския съюз и да се насочат към Китай и Русия.“

Чешкият “Инфо” не видя нищо в жеста на Русия, освен „мека сила“. „Владимир Путин изпрати стотици вирусолози в Италия като хуманитарна помощ. Те няма да променят коренно ситуацията, но лекарите и медицинските материали на Апенините вече са необходими повече от финансова помощ. Путин се нуждае от това за пропагандни цели, първо, за насърчаване на промените в Конституцията и второ, за продължаване на натиска върху бившите съветски републики и страни, които все още не са се присъединили към ЕС, като Сърбия. Никой няма да се замисли за факта, че този жест е бил по-показателен, отколкото реална помощ, но всички ще помнят факта. И Сърбия и Италия може да се сближат с Русия и да се отдалечат от ЕС”, смятат авторите в изданието.

„Помощта, оказана на Италия от Русия и Китай, носи политически знак“, заяви германският “Франкфуртер Алгемайн”. “Европа помага на Италия малко, но тя е една от ключовите фигури на ЕС и НАТО. Комунистическият Китай и авторитарната Русия сега имат шанс да изтеглят Рим на своя страна. “

Авторът на публикацията Клаус-Дитер Франкенбергер признава, че италианците смятат, че „Европа ги е оставила в беда. Германия включително. Независимо дали беше справедливо или не, жителите на Апенините са запомнили кой им помага и кой се опитва по някакъв начин да накаже и докаже нещо”. Авторът се притеснява, че в бъдеще, отхвърлена от Европа в критичен момент, Италия няма да иска да поднови приятелството с партньори от ЕС, а ще се обърне към Русия и Китай.

И накрая, Япония, разположена в Далечния Изток, солидарна със Запада по отношение на Русия, като отхвърли всякакъв срам, лесно и просто през устата на вестник “Асахи Шимбун” обвини Русия, че печели от чуждото нещастие. Московският кореспондент Мититака Хатори демонстрира абсолютна убеденост, че „след като Русия предостави помощ, то ще използва този факт максимално за пропагандни цели както в страната, така и в чужбина“. В същото време авторът любезно си спомня как Москва помага на Япония след земетресението в Тохоку през 2011 г., но веднага се впуска в това как „отлагането на Олимпийските игри в Токио до 2021 г.  също е в интерес на Русия, която ще може да разреши всички допинг скандали до тогава“.

* * *

Както виждате, нашите западни „партньори“ не искат да видят в помощта на Русия към Италия широтата на руската душа и чистотата на нейните мисли. Целият скрит смисъл се търси в политическата печалба. Впрочем, няма нищо чудно. Те съдят по себе си, затова и изводите са такива.

Превод: В. Сергеев
"Поглед"




Гласувай:
9



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: novkoment
Категория: Политика
Прочетен: 164672
Постинги: 61
Коментари: 39
Гласове: 52
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031