Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.03.2020 16:33 - Китайската солидарност с Италия постави Европа в неудобно положение
Автор: zahariada Категория: Политика   
Прочетен: 455 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 23.03.2020 16:34

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
  Китайската солидарност с Италия постави Европа в неудобно положение

Автор: Антоанета Николова, euractiv.bg

ВСИЧКИ СТАТИИ НА АВТОРА  17.03.2020  
Докато европейски страни отказаха да изпратят маски в Италия, щедростта на Китай направи огромно впечатление на италианците. На италианския остров Сардиния кацна товарен полет от Китай, с който бяха докарани 4 тона санитарни материали – 150 000 ръкавици и 1800 предпазни облекла. Тази екипировка бе предложен от китайското правителство на Италия със съдействието на големи китайски компании. Италианските надежди за европейска солидарност попари и председателят на ЕЦБ Кристин Лагард, която с един доста суров коментар взриви италианската борса. Както EURACTIV вече информира, Лагард уж се опита да успокои пазарите, обявявайки антикризисни мерки срещу разпространението на COVID-19, но предизвика скок в доходността на италианските облигации, навличайки си гневни реакции в Италия. След разтърсващите коментари на Лагард фондовата борса в Милано се срина с 16,9%, което е най-големият спад в една сесия от създаването на индекса през 1998 година.

image 

В Рим пристигнаха китайки лекари от Уахан, които имат опит в лечението на COVID-19, както и учени и експерти от китайския Червен кръст. Дарена е също кръвна плазма на оздравели от коронавирус.

 

Италия очаква още няколко товара през следващите дни – защитни облекла, дефибрилатори и апаратура за подпомагане на дишането.

 

“От нас тръгна вируса и сме отговорни да помогнем. Дойдохме да върнем услугата на Италия, която ни помогна по-рано”, коментира председателят на Китайски Червен кръст, съпроводил товара с помощи. Той обеща още 31 тона материали през следващите няколко дни.

 

Жестът бе оценен подобаващо в Италия, която подкрепя по-енергично китайската стратегическа инициатива за новия “Път на коприната” в сравнение с други западни страни.

 

В дните на неудържимо разрастване на епидемията на Апенините правителстото в Рим се обърна към партньорските страни от ЕС. Откликна само една страна. Така неизбежно италианците се запитаха къде е Европа и нейната солидарност, след като в такъв жизнено важен момент Съюзът й обръща гръб.

 

Може би най-болезненият отказ беше този на “братовчедите французи”, които блокираха износа на санитарни материали. Това се случи далеч преди броят на доказаните случаи на зараза във Франция да достигне застрашителни размери. Не по-малко възмущение предизвика и Германия, където фабриките за производство на медицински маски използват италиански текстил. След отказите италианското правителство се обърна за помощ към Пекин, който откликна незабавно.

 

Италианските болници се пукат по шефовете от пациенти. Сега изтощените от дежурства медици могат да разчитат и на помощта на китайските си колеги.

 

Китайската помощ не отива само в Италия. Китайският гигант в онлайн търговята “Алибаба” е изпратил в Европа един милион маски. В неделя (15 март) на летището на белгийския град Лиеж кацна товар с четири тона санитарни материали. Преди това имаше товарен полет с крайна дестинация Италия.

 

Италианските надежди за европейска солидарност попари и председателят на ЕЦБ Кристин Лагард, която с един доста суров коментар взриви италианската борса. Както EURACTIV вече информира, Лагард уж се опита да успокои пазарите, обявявайки антикризисни мерки срещу разпространението на COVID-19, но предизвика скок в доходността на италианските облигации, навличайки си гневни реакции в Италия.

 

След разтърсващите коментари на Лагард фондовата борса в Милано се срина с 16,9%, което е най-големият спад в една сесия от създаването на индекса през 1998 година.

 

Китайците, които живеят и работят постоянно в Италия и които бяха под прицел, когато епидемията избухна в Китай, днес вече са уважавани граждани на страната. Те проявиха отговорност и самоизолираха, затваряйки магазините си още през февруари, без да чакат нарежданията на правителството в Рим.

 

Източник: euractiv.bg




Гласувай:
3



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: zahariada
Категория: Политика
Прочетен: 39743525
Постинги: 21940
Коментари: 21633
Гласове: 31017
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031