Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.05.2018 08:28 - Унгария изригна: България е роб на Германия!
Автор: zahariada Категория: Политика   
Прочетен: 929 Коментари: 3 Гласове:
5

Последна промяна: 21.05.2018 08:30

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
  Унгария изригна: България е роб на Германия!  

16.05.2018

http://www.mignews.info/ungariya-izrigna-balgariya-e-rob-na-germaniya/ SHARE
    image  

Българското председателство очаквано също се провали в опита си за постигане на споразумение по висящия въпрос за квотите за преразпределение (релокация) на бежанците. Унгария е отхвърлила плана и обвинила София, че се опитва твърде сериозно да удовлетвори интересите на Германия, съобщи изданието „Политико“.

България представи своя план на последната среща на посланиците в ЕС. Той цели да затвори бездната между Гърция и Италия, които поемат огромна част от тежестта на бежанската криза, и Унгария и Полша. Двете Централноевропейски държави отказват да участват, в която и да е система за задължителна приемане на бежанци. Планът на България предвижда страната от ЕС, в която бежанците попаднат първо, да поеме отговорност за тях за срок от пет години след вземането на „финалното решение“ дали им се предоставя или не бежански статут. Досегашното предложение бе за срок от 10 години, а Италия настояваше за 3 години. В дискусиите по предложението за 10-годишния период „значителна група от страни членки обявиха ясно, че този период е твърде дълъг и няма как да стане основа за компромис, докато други енергично подкрепиха предложението“, се казва в мотивите към проекта за решение, предложен от България. С този аргумент България предлага двойното намаляване на този срок.

Изданието цитира дипломати, които разказали неофициално, че терминът „финално решение“ също е бил отворен за дебат, защото законодателството в различните държави членки е различно. България предлага преразпределението на бежанците от една в друга държава членка да е задължително само при настъпването на изключителни обстоятелства. Когато българският посланик представи новия план, той „изтъкна, че предложението взима предвид всички досегашни линии на поведение на всички страни членки, но унгарците отговориха, че тази работа представя интересите на само една страна членка – Германия“, разказва европейски дипломат, присъствал на срещата, цитиран от „Политико“. Други двама очевидци са потвърдили размяната на тези реплики. „Беше цивилизован и дипломатичен разговор… и унгарците не споменаха поименно Германия, но беше ясно, че… те (унгарците) обвиняват тях (българите), че са роби на Берлин“, разказва един от дипломатите. Унгарските дипломати отказали да коментират срещата пред изданието, но официални лица от други страни обяснили, че България е направила всичко по силите си, за да намери решение на въпроса.

Спорът между посланиците показва колкото трудно ще е за европейските лидери да достигнат до консенсус на срещата в Брюксел през юни, която е посветена на бежанската реформа. Процесът може да бъде затруднен още повече от реалната възможност в Италия да се формира правителство на популистите от „Пет звезди“ и десните евроскептици от „Лига“. „Ние се нуждаем от Италия, но не знаем с коя Италия точно ще разполагаме“, разказва дипломат от Северна Европа. Ако не се стигне до консенсус по въпроса, реформата може да бъде приета с гласуване на мнозинството в ЕС, което на свой ред носи риск от разделение по оста Изток-Запад.




Гласувай:
5



Спечели и ти от своя блог!
1. bojinkata - България е роб на Германия! Не само ...
21.05.2018 11:40
България е роб на Германия! Не само на Германия, а на всеки който потупа по главата нейния вожд и учител бокотиквов!
цитирай
2. zahariada - Да
21.05.2018 12:25
Точно така.
цитирай
3. radostinalassa - България е роб на САЩ
21.05.2018 17:41
Те разпалват нарочно войни, за да напълнят Европа с бежанци и да я унищожат. Тя е вече Гейевропа, и ние трябва да се откъснем от нея. Вкарва ни скъпи , вредни храни. Разрушиха ни селското стопанство, армията и какво ли не.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zahariada
Категория: Политика
Прочетен: 39739378
Постинги: 21940
Коментари: 21633
Гласове: 31017
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031