Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.11.2015 10:56 - Статуквото срещу реформите: по-общият прочит на протеста около МВР
Автор: demograph Категория: Политика   
Прочетен: 3462 Коментари: 1 Гласове:
-1

Последна промяна: 08.11.2015 10:57

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Статуквото срещу реформите: по-общият прочит на протеста около МВР Илиян Василев,
http://idvassilev.blogspot.bg/


Следете процесите в ГЕРБ - там е разковничето. Атаката срещу Румяна Бъчварова не е импровизирана  

Пред очите ни се разпада модела на Прехода. Свързаните процеси и последствия никак не са лицеприятни. Хората, които изградиха своето благополучие върху привилегии на властта и достъпа до държавните средства и активи, изведнъж осъзнаха, че се носят против течението на Историята.

Източникът, от който черпеха своето богатство от преразпределението на общественото богатство пресъхна или пресъхва. Паниката е всеобща.

"Националният" т.н. крони капитал отново търси оптимални начини да се позиционира в предстоящата приватизация на сриващите се като стойност активи или невъзможни за управление публични дейности. Повтаря се историята с групи като Г-13 от 90-те години, които издигнаха лозунга "България за българите" и направиха в следващите години всичко възможно у нас да не влезне чуждестранен капитал, да няма открити и прозрачни процедури, състезателност при предлагането на активи и максимални цени за да могат да получат активите под масата и на свръхниски цени. Справка сагата КТБ и по-актуално - Виваком.

Затова вместо реформирани сектори, на ТЯХ им трябва крах - икономически, социален и политически. Само в руините след катастрофата ще могат да заличат следите от престъпления и дългове, и ще възкреснат като преродени новобогати с приватизирани активи на умишлено фалирани сектори в икономиката.

Тогава, през 90-те Те успяха да предизвикат фалити на банки, инфлация и девалвация, които заметоха следите на непогасени кредити и опропастиха спестяванията на българския народ. Днес е същото. Разликата е, че сега им пречи валутния борд - но той има достатъчно пробойни през публичния дълг и най-вече чрез пълния блокаж на реформите, които ще изхвърлят принудително на пазара огромна маса подценени и "стресирани" активи, както армия от безработни и недоволни. 

Вече изчезна стойност за десетки милиарди лева, огромната част от която за да покрие публични и частни дългове, както популистки акции по прикриване на присвоявяване на национално богатство. Пример, проектът Цанков камък, който "виси" в общия баланс на обезценка на активите на БЕХ с един милиард лева, съдържа малка част пари дадени за реално свършена работа и оборудване, другата по-голяма част е лошо управление, непотизъм, "посредници" - политици и крони капиталисти. И това е навсякъде - енергетиката, в строителството на магистрали, в здравеопазването, митници, социалната сфера, банките и т.н..

Не виждам как в този Парламент, който е излъчен при силно влияние на посочените "заинтересовани лица", ще се гласуват законови промени и реформи от радикален тип - нито съдебна, нито здравна, нито в сигурността. В настоящия Парламент няма критична маса от прореформистки кръгове. Изборите не промениха нищо, напротив усложниха го, защото силите срещу реформите загубиха влияние и Парламента е последният им бастион.

Уязвимото звено според архитектите на текущата дестабилизация, е парламентарната група на ГЕРБ. Кой? има лостове за влияние - по-малко в правителството, по-значителни в Парламента, където може във всеки един момент да блокира или разводни реформите чрез неформални мнозинства. Това което на времето нарекох коалицията КТБ, която действаше при кабинета Орешарски. 

За успеха на новото издание на проекта "Орешарски" са важни две предпоставки - първата е РБ да не бъде в Парламента или да бъде слаба и в опозиция. Втората е ГЕРБ да бъде в държан под контрол чрез управляема и отворена външна свързаност.

Цветан Цветанов, който беше топлата връзка в предишния кабинет на ГЕРБ с Пеевски и Цв. Василев, сега изглежда склонен да възкреси минали практики. Така ще се опитат да изместят центъра на вземане на решения от правителството на Борисов към Парламента - там където се решава окончателната съдба на реформите. 

Следете процесите в ГЕРБ - там е разковничето. Атаката срещу Румяна Бъчварова не е случайна, още по-малко импровизирана. Това е атака срещу модела, която Борисов възприе и тя предложи отворен модел на сътрудничество в дясно и центъра - без излишни врагове.

Без да звуча песимистично, но само консолидацията на прореформисткия вот и излизане на улицата ще спре пълзящия преврат. Идеята Кой? е да се изолира и постави ББ пред свършен факт и пред избор - или ще те дестабилизираме тотално или приемаш нашия модел на управление. В замяна "гарантират", че на следващи избори ГЕРБ печели и формира самостоятелно правителство. Зад кадър ГЕРБ се ползва със скрита подкрепа от ДПС и когато трява и от леви и патриотични сили. Реформаторите са в пълна изолация. 

Ако ББ откаже, тези сили ще блокират или разводнят реформите в Парламента и тогава правителството ще бъде принудено само да отиде на избори, но вече отворена сметка за отговорността за провала и отровени отношения между партньорите в коалицията и подкрепящите партии. За задкулисието ПФ вече не е проблем, а само и единствено Реформаторския блок.

Проблем са и всички в ГЕРБ които са за дясна коалиция и за сътрудничество в дясно и в центъра, изобщо на всички, които са се опарили от сътрудничество с ДПС.

Силата на Кой? е, че има влияние в ГЕРБ чрез Цветан Цветанов, който контролира парламентарната група..

Слабостта е, че без Борисов ГЕРБ е обречена, защото премиерът е главния аргумент пред избирателите. За партията би било самоубийство да управлява сама и да поеме всички разходи от реформите и кризата. Да, ГЕРБ има успехи и силни министри, но с малки изключения повечето са в разходни сфери, там където се усвояват бюджетни или евросредства. Това е добре за добри времена. Но реформите в силно дефицитни сфери изисква съвършено друг тип управленски умения. Това, че реформаторският блок се ангажираха с реформи в сектори, които ще засегнат много хора и ще генерират огромно недоволство, като в същото време позволяват на министър председателя да запази централна арбитражна роля е оптималния вариант за ГЕРБ. Ако Борисов бъде принуден да прави самостоятелно кабинет, който да бъде повторение на модела "Орешарски" - т.е. да бъде управляван зад кадър - ГЕРБ изчезва като фактор до три години - справка СДС, НДСВ, Станишев, Орешарски. Остава вариантът да "издигнат" Борисов за президент, а ТЕ да посочат премиер. Но и тогава катастрофата е сигурна - Кой? не може да прави реформи и да управлява в условията на криза "без дъно".

При нови избори "коалицията КТБ" едва ли ще спечели дори това, което има сега. По вероятно е да загуби, особено ако ескалират напрежението и се стигне до революционна ситуация и гласуването бъде по линията - "за" и "срещу" реформите. 

Техният кошмар са тези 1,8 милиона души които гласуваха за електронното гласуване.

Затова едва ли ще посмеят да стигнат до избори, защото Демокрацията никога не им е била силата. Предпочитат манипулации и най-вече деструктивна дестабилизация, насилие на малцинството с надеждата, че хората няма да излязат на улицата.

Бъдете внимателни, Те търсят, а е възможно и да провокират, някакъв значителен социален катаклизъм, разрушителен акт /каквато роля изиграха самозапалванията/, бедствие или друго екстремно събитие, което може да провокира публични емоции и да свали правителство.

Те чакат свързан "цунами" преливащ ефект от други нереформирани сфери - примерно цената на тока, слуховете с цената на винетката и т.н. И разбира се, грешки на РБ, които могат да експлоатират, включително противоречия между партньорите в блока. Това последното е много вероятно и не е трудно за постигане.

Но да "внимават какво си пожелават", защото могат да пожънат бури.



Тагове:   траки,   политика,   ДПС,   новини,   криза,   битка,   смърт,   нова,   революция,   държава,   Славяни,   избори,   ток,   телевизия,   кредит,   оцеляване,   парламент,   бъдеще,   младежи,   демокрация,   манипулация,   спасение,   полиция,   медия,   нар,   власт,   лъжа,   данъци,   мафията,   преврат,   Атила,   бежанци,   демографска катастрофа,   живот,   сащ,   СДС,   съпротива,   българи,   стара,   студенти,   Русия,   Рим,   Европа,   желязна,   ГЕРБ,   защита,   РЗС,   Готи,   Гети,   алексей,   Тракия,   протести,   президент,   завеса,   гърци,   съюзи,   Близък изток,   Петров,   граници,   КОЙ,   ДСБ,   папа,   бандити,   конституция,   коалиции,   статукво,   партии,   НА,   тарикати,   хуните,   Константинопол,   Вождът,   sparotok,   движения,   Арабска пролет,   аеций,   комитети,   пета колона,   аспар,   устиниан,   на хуните,   Кино нова,   Кинонова,   импратори,   бспдпс,   криминали,   парламе,   иванкостов,   синякоалиция,   гяволи,   Тагове Бойко Борисов,   ИДИЛ,   хибридна война,   демографска война,   раждаемост и снмъртност,   hibrid war,   геополтика,   велико преа,


Гласувай:
1


Вълнообразно


Търсене

За този блог
Автор: demograph
Категория: Политика
Прочетен: 7961048
Постинги: 1599
Коментари: 8967
Гласове: 10305
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол