Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.09.2015 18:52 - DW предупреждава за риск за единството на ЕС
Автор: 1997 Категория: Политика   
Прочетен: 23687 Коментари: 0 Гласове:
0



Това не е нашата Европа
Дума 3. Септември 2015 , брой: 203
Дойче веле
  Ужасно е да гледаш колко бързо Европа загърбва собствените си ценности под натиска на бежанската вълна. Ако не се вземат бързи мерки, растящият мигрантски поток от съседните европейски страни може да се превърне с главоломна скорост в огромно изпитание за ЕС.
 Хуманният подход към бежанците и мигрантите вече не е гарантиран. Претъпкани временни приюти, разбойнически каналджийски банди, ксенофобски изблици, лагери по гарите, пред тунела под Ламанша или в центъра на Брюксел: това е горчивата реалност. А тя вече няма нищо общо с така прокламираната Европа на солидарността и справедливостта. Явно и канцлерката Меркел няма план за действие. От една страна, тя казва в интервюта, че досегашният регламент от Дъблин вече не функционира. От друга страна, настоява Гърция, Италия и Унгария да се придържат към този регламент. Съгласно Дъблинското споразумение, първоприемната страна е тази, която трябва да се грижи за хората, търсещи убежище.
 Ясно е едно: така не може да продължава. Германия и другите държави, които приемат най-много бежанци, настояват за "справедливо" разпределяне на търсещите убежище сред всичките 28 членки на общността. Повечето държави обаче не са засегнати от актуалната криза и нямат интерес от въвеждането на промени. Докато главната цел на бежанците си остават Германия, Швеция или Австрия, всичко е наред? Да, така мислят поляците, ирландците, финландците и много други. Солидарност ли? Няма такова нещо.
 Под натиска на обстоятелствата досегашната правна система се разпада, а ЕС само гледа безпомощно. Унгарското правителство се опитва да овладее хаотичната ситуация, като вдига ограда на границата си със Сърбия и пропуска бежанци към Австрия и Германия. Двете западноевропейски страни пък се съпротивляват посредством засилен граничен контрол. Виена дори заплашва с финансови последици несолидарните страни-членки, които в крайна сметка печелят от нетния платец Австрия.
 На този фон между страните членки на ЕС бързо могат да избухнат конфликти, които да доведат до ограничаване на свободата на придвижване в Шенгенското пространство чрез връщането на контрола по границите. След като не можеш да разчиташ на другите страни от ЕС, трябва да се защитаваш сам: така мислят мнозина. Тази логика обаче застрашава основните постижения на Европа.
 Никой в Европа не се подготви за предвидимото нарастване на броя на бежанците. И Германия не го стори.
 Ако вътрешните министри на ЕС скоро не се договорят по въпросите за реформа на Дъблинския регламент, общи центрове за предоставяне на убежище и формула за разпределяне на бежанците, ЕС ще се завърне във времената на оградите и стените. А това ще бъде бедствена ситуация за европейския проект.


Тагове:   DW,   ЕС,   преселение 2015,


Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: 1997
Категория: Политика
Прочетен: 3033162
Постинги: 3517
Коментари: 2405
Гласове: 1311
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031