Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.08.2015 19:51 - А Гърция заслужава ли да е в Шенген? А нашата дипломация защо спи?
Автор: drugi Категория: Политика   
Прочетен: 3136 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 31.08.2015 09:28

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Преди повече от 100 години, по време на Балканската война, Гърция и България са съюзници срещу Османската империя. Докато българските войски изнасят на гърба си основната тежест от войната, гръцката държава не се юрка да си разваля рахата.
Вместо да се бие с турските войски, Гърция сe договаря да си вземе Солун без бой, като като в замяна на това извозва значителна част от тях с кораби към Мала Азия. Там, разбира се, войниците не остават да работят по нивите. Напротив, връщат се в Източна Тракия и се бият срещу българските войски. По-малко пот в боя за Гърция, повече българска кръв в общата битка ...

Дайте сега да прескочим обратно в 21 век.

От няколко дни по световните медии тече един абсурд, на който явно никой не обръща внимание. Абсурдът се състои в това, че Гърция организирано извозва бежанци до границата си с Македония.

Какво е бежанецът?
Това е човек, който е преследван в своята държава поради своята религия, политически убеждения, принадлежност към определена социална група.
Този, който бяга по икономически причини се нарича икономически мигрант и НЕ Е бежанец. Бежанците поради своята уязвимост имат гарантирани определени права, каквито не са предвидени за икономическите мигранти. Именно и затова много хора навличат булото на бежанци и се отправят към по-богатите държави в търсене сами и единствено на икономически просперитет.

Онзи ден гледах по новините интервюта с намиращите се на „ничия земя“ (между Гърция и Македония) хора. Въпросните категорично заявиха, че те не се интересуват от престой в Македония. Тяхната цел са Германия и другите развити икономически държави. Човекът, който сподели тези думи, искаше да „успокои“ Македония – да ги пусне, защото нямат намерение да остават там. Успокоителните думи всъщност представляваха признание, че не са бежанци, а икономически мигранти. 
В интерес на истината интервюираният призна, че не минават през България, защото границата ни се охранява твърде добре. И след като явно нямат проблем да минат през Гърция, излиза, че България е много по-подоготвена за външна граница на Шенгенското пространство от Гърция.
Новината от днес е, че тези хора са "щурмували" границата и значителна част от тях са влезли в Македония незаконно.

Връщаме се на това, че въпросните хора стигат до Македония през територията на Гърция. И как стигат? Стигат, след като биват извозвани организирано от гръцката държава. Осъзнахте ли какво значи това изречение? Значи, че гръцката държава ясно съзнава, че хората не са бежанци, а икономически мигранти, но предпочита да не се занимава с тях, а да замете проблема под килима, като просто ги прехвърли през територията си и „хариже“ проблема на Европа. Тази практика показва, че за гръцката държава международните правила са без значение.
При положение, че тези хора са извозвани организирани, то значи, че те не са преминали през Гърция незабелязано от властите. Хубаво, ама Гърция е част от Шенгенското пространство. И остави това, ами представлява негова външна граница. Това означава, че гръцката държава следва да упражнява изключително строг контрол на всички, опитващи се да влязат на територията на Шенгенското пространство. Това включва не просто паспортен и визов контрол, но и още много изисквания. Всичката тая хамалогия не е, за да се създават главоболия на гръцката администрация, а за да се гарантира съвкупната сигурност на всички държави. Само че ... вместо да се напъва да спазва Шенгенските правила, Гърция просто прехвърля към Европа едни хора, които не само че едва ли отговорят на шенгенските изисквания, ами най-вероятно не са и бежанци по смисъла на Конвенцията за статута на бежанците.

Гърция, вероятно, не е коректна към своите партньори към ЕС по въпросна с бежанците и икономическите мигранти. Нищо ново под слънцето вече повече от 100 години. Забавното е, че гръцката икономика продължава да съществува именно заради икономиките на тези държави, към които Гърция извозва мигранти в нарушение на Шенгенските правила.

Цялата тази луда гръцка история има и един момент, заради който българската дипломация трябва сериозно да се изчерви. Вече повече от 20 години хората в Македония (акцентирам: хората, а не държавата) са изоставени от българската външна политика на милостта на сърбоманския режим в Скопие. И там умело насочват етническото българско население в Македония към любов към Сърбия. Ето и сега... ако четем медиите, излиза, че единствените, на които в Македония могат да разчитат за подкрепа, са сърбите.

А какво щеше да стане, ако българската държава официално беше излязла с изявление по повод на транспортно-мигрантския феномен и беше заявила в Съвета на ЕС, че не приема политиката, в която нейната съседка си решава проблема, като натоварва с мигрантския поток уязвимите балкански държави; че Гърция гледа аристократично на шенгенските правила и по този начин затруднява целия ЕС? Ако беше казала, че предвид на факта, че Македония е изоставена сама на мигрантския произвол, ЕС трябва да се намеси, като не само дръпне ушите на Гърция, а даде помощ на македонската държава? Ако междувременно българската държава беше обявила готовност да помогне на Македония, в случай, че проблемът ескалира? Ако България беше помогнала с лобиране пред ВКБООН, казвайки, че проблемът не е в македонската държава, която изправена пред сериозно мигрантско предизвикателство, а в гръцката, която позволява това да се случи?

Какво щеше да стане ли? Щеше да се сложи прът в колелата на сърбоманската пропаганда; щеше да се окаже помощта на държавата (в която живеят българи) в изключително труден за нея проблем;  щеше да се помогне и на европейската интеграция на Македония.

Щеше, ако имахме дипломация, която гледа напред, а не която се влачи след събитията...




Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: drugi
Категория: Хоби
Прочетен: 2083663
Постинги: 824
Коментари: 2291
Гласове: 2201
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол