Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.07.2020 20:14 - Взето назаем от Тома Неверни /Афера Бг/:
Автор: bojinkata Категория: Новини   
Прочетен: 878 Коментари: 1 Гласове:
7


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Прилагам превод на репортажа на ARD от 02.07.2020 по „случая Иванчева“:
През април 2018 г. Десислава Иванчева е арестувана на улицата заедно със заместничката й Биляна Петрова. Обвинена е, че тогава като кмет на район е шантажирала строителен предприемач за общо 750 хил. евро, за да получи той право на строеж. През есента на 2019 г. е осъдена от извънредно съдилище в София на 20 г. затвор, а заместничката й – на 15. Десислава Иванчева отрича всички обвинения и се чувства като жертва на един шоупроцес.
„Това действително е необикновен съдебен процес. Това означава, че не може да се смята за борба на прокуратурата срещу престъпниците Иванчева и Петрова. Това всъщност е борба на народа срещу прокуратурата, това е борба за справедливост“, казва Николай Хаджигенов, адвокат на Десислава Иванчева.
При ареста на двете жени на улицата присъства и Иван Гешев, тогавашен шеф на „специализираната прокуратура“. /Тъмни слънчеви очила, говорещ по своя мобилен телефон, стоящ до Биляна Петрова/. Защо Гешев присъства е неясно.
Според Николай Стайков от неправителствената организация „Антикорупционен фонд“ в правомощията на Гешев това не е влизало. Изключително влиятелният Гешев е избран на 24.10.2019 г. на силовия пост главен прокурор.
Тогавашната заместничка на Иванчева – Биляна Петрова също е арестувана на 17.4.2018 г. и отведена, както показват кадрите, от българската полиция.Преди това двете дами, политици от местен мащаб, прекарват пет часа на едно оживено кръстовище в София /снимков материал…/
Биляна Петрова и Десислава Иванчева са от София и се познават още от училище. Процесът и противоречащата на правото присъда на първа инстанция са довели и двете до пълен фалит. Иванчева е имала бизнес с автобус и е продавала козметични продукти. Петрова е била предприемач и между другото се е занимава и с проекти, свързани с ЕС.
Случаят „Иванчева“ действително показва забележителни нелепости. Непознатите и несвързаните преди това с политиката жени през ноември 2016 г. изненадващо печелят местните избори в софийския район „Младост“ със 65 % от гласовете. те се ангажират срещу нелегалното застрояване на тази част от столицата, стриктно внимават да се спазват установените правила и така прекратяват също големи проекти на чужди инвеститори. Малко преди арестуването им се правят неуспешни опити да бъдат свалени от власт, след което следва зрелищният арест.
„Циркове като публичния арест с белезници и т.н., такива неща се правят, когато липсват доказателства и когато липсва престъпление. когато е необходимо да се изпълнят определени поръчки и определен човек трябва да бъде принуден да мълчи. И това се прави само тогава, когато няма дакозателства и престъпна дейност“, казва адвокатът на Иванчева.
Освен това става ясно,че основният свидетел на обвинението само е чувал приказки за нея. Върху банкнотите, конфискувани в колата на Иванчева, няма пръстови отпечатъци на обвиняемата. Изчезнали доказателствени материали и осъществено подслушване без правно основание засилват впечатлението за хаотично водене на следствието и процеса. Същото Иванчева съзира и при избора на съдия за процеса. „Установено бе, че принципа на случайното разпределение на делата между съдиите бе абсолютно манипулиран. В моя случай този принцип с един и същи съдия се повтори седем пъти, докато бе намерен правилният съдия“.
„Свобода за Иванчева“ е изписано на строеж в софийския квартал „Младост“, където Иванчева бе кмет от ноември 2016 до арестуването й през април 2018 г. На първа инстанция тя неправомерно бе осъдена за корупция на 20 години затвор. Тя оспорва всички обвинения и в момента.
От своя страна прокурор Тихомир Стоев обвинява защитата, че забавя процеса с безмислени искания: “ Нямам притеснения за нищо, прокуратурата не иска случаят да приключи на всяка цена, но този случай въпреки това е изяснен докрай“.
Десислава Иванчева и Биляна Петрова обжалват присъдата.Очаква се на 3.07.2020 г. специализираният наказателен съд да произнесе окончателната присъда. Двете политички след осъждането си са под домашен арест и информират за своите финансови и здравословни проблеми. Много хора в страната са убедени, че те се наказват, защото за се възпротивили на политиката, съдебната система и строителната мафия. Има един приятен страничен ефект за правителството в София:
С осъждането на Иванчева би могло да се изпрати сигнал по посока на Брюксел, че в обзетата от корупция България се води твърда борба срещу корупцията. Десислава Иванчева е убедена, че ще я пратят в затвора. но тя няма намерение да се предава. Чрез петиция до Европейската комисия тя иска да постигне нейният случай да се разследва от независимо място. „Като цяло очаквам истинско правосъдие и справедливост. Но това тук е невъзможно. Присъдата ще бъде потвърдена – това е ясно“.



Гласувай:
8



1. bojinkata - Реално няма и свидетели за искането ...
02.07.2020 20:15
Реално няма и свидетели за искането на подкупи! Поръчково дело!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: bojinkata
Категория: Новини
Прочетен: 5388546
Постинги: 3598
Коментари: 5840
Гласове: 6718
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031