Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.01.2020 19:38 - Само във Фрог: В Ихтиман цъка пернишка бомба, градът е пред бедствено положение заради недостиг на вода
Автор: zahariada Категория: Новини   
Прочетен: 346 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 21.01.2020 19:39

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
  Само във Фрог: В Ихтиман цъка пернишка бомба, градът е пред бедствено положение заради недостиг на вода
    image
 
12
| 8446|21.01.2020

https://frognews.bg/novini/samo-vav-frog-ihtiman-tsaka-pernishka-bomba-gradat-pred-bedstveno-polojenie-zaradi-nedostig-voda.html?fbclid=IwAR2XiGzs6tb9Hv5O99RjN2P1rfPzYa3S3E7EfuA42gX_SgsuG4aaxHhgtrA
В

Ихтиман цъка пернишка бомба. Градът е пред обявяване на бедствено положение заради недостига на вода, идваща от язовир „Белмекен“. Двата резервоара са напълно празни. Това научи Фррог нюз от източници в МОСВ. Миналата седмица ведомството е било информирано от местната управа за тежкото положение и нуждата от повече вода. Никой високопоставен чиновник обаче не смее да реагира заради кризата в Перник и последвалия арест на министър Нено Димов.

За какво става дума:

Водопроводът, който захранва Ихтиман се пълни от две водохващания – „Ибър“ и „Марица“. Това са две реки, извиращи от планина Рила над село Радуил. Именно този водосбор пълни язовир „Белмекен“. 20-километровия водопровод, преди да достигне до Ихтиман, минава и захранва с вода още 3 други общини. Това са Самоков, Долна баня и Костенец. През зимата дебитът в тръбата рязко спада  заради работата на ВЕЦ „Белмекен-Сестримо“, използваща изцяло питейна вода от 1 октомври до 30 април всяка година.  Заради това на практика вода до Ихтиман почти не стига. Оказва се, че горните етажи, училищата и детските градини в града са оставени на сухо. За този проблем, обаче не се отваря и дума.


„Ихтиман е на ръба на оцеляването. Цари тотално безхаберие. Секторът ВиК е пред колапс “, признаха жители.  Квотата на ВиК-София област за подаване на вода към населените места през зимата е 100 литра в секунда. Оказва се, е тази квота е от 70-те години на миналия век и тя не може по никакъв начин да покрие нуждите на жителите на града, особено след като са се увеличили и кражбите по водното трасе.

 

Според експерти има техническа възможност за разрешаването на проблема от страна на МОСВ, така че градът да бъде спасен. „Трябва някой висш чиновник да разреши да се пускат по-големи количества вода от язовира", уточниха  експерти.

 

Разхищение

 

Каскадата „Белмекен-Сестримо“ е обект от национално значение.  Става дума за помпено-акумулираща водна електроцентрала. Тя е направена така, че след като водата мине през турбините, тя да отиде до село Сестримо и оттам да се връща чрез помпите обратно.  Целта е ефективно и икономично да се използва водния ресурс. Източниците ни от МОСВ признаха, че от години тези помпи не работят. И водата заминава за  Гърция.  Никой служител не си е мръднал пръста да разреши проблема и да прекрати разхищението.






Без измервателни уреди

 

Куриозното е, че никой не знае колко вода отива към двете водохващания, тъй като няма измервателни уреди. Така на практика загубите на вода се изчисляват на принципа „звездите ми говорят“.  А плащането е по модела " кой колкото даде". ВиК-София област е натрупала дълг от 5 млн.лв., който няма как да бъде върнат. Загубите на вода са големи не само заради течовете, но и заради големите кражби от страна на живеещите в ромските махали, промишлените предприятия и хората, които не плащат. Хората  в региона са изправени и пред друг проблем.  Пречиствателната станция е частна и преди няколко седмици собственикът поискал да я спре. „Бомбите във ВиК сектора гърмят една след друга. Настъпва пълен крах“, признаха експерти.

 

Екип на Фрог нюз




Гласувай:
2



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: zahariada
Категория: Политика
Прочетен: 39740077
Постинги: 21940
Коментари: 21633
Гласове: 31017
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031