Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.11.2019 11:57 - Петър Величков: Денят на народните будители тръгва от писмото на един обикновен селянин На този ден - да сме в час по българска свяст!
Автор: zahariada Категория: Новини   
Прочетен: 835 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 01.11.2019 11:59

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 
Петър Величков: Денят на народните будители тръгва от писмото на един обикновен селянин   

  image Духовни будители на българското племе – плакат от Георги Цапев, 1930 г., Национална библиотека „Св. св. Кирил и Методий”

 7| 1714|01.11.2019
https://frognews.bg/novini/buditeli-narodni-tsial-niz-svetli-imena.html?fbclid=IwAR22DG0Dl6J7K3S7zYmRhemwHbXKob_zg9-iGE7zAisDwI9E0XkrbYZgqDQ


С писателя, издател и редактор Петър Величков разговаряме за историята и за същността на празника на народните будители, за оживялата традиция и за хората, пренесли я през годините.
  • Днес е 1 ноември, Ден на народните будители. Празник, който ни свързва с „Върви, народе, възродени“ и с трепета пред святите ликове на учители, бунтовни попове, възрожденци и революционери. Какви мисли предизвиква у Вас този сравнително нов празник в националния ни календар?
  • Денят на народните будители предизвиква у мен умиление. Защото каквото и да се случва с България, великите българи не са забравени, а делата им не са потулени. Техните борби и подвизи в името на българщината не са били напразни. Но и удивление, като имам в предвид историята на празника. Този светъл ден ми прилича на феникс, възкръснал от пепелта. Денят на народните будители е забранен след 1944 г. и е възстановен през 1989 г. Затова бих искал да припомня стиха на дядо Вазов: „Не се гаси туй, що не гасне”.
  •  Разкажете за историята на празника.
  •  За първи път Денят на народните будители е отпразнуван на 1 ноември 1922 г. Как възниква идеята за такъв празник и кой успява да го въведе научаваме от спомена „Нашите будители” на литературния критик Никола Т. Балабанов, публикуван през 1934 г. в списание „Завети”.

Ще цитирам само началото му: „Този ден на почит е на единение с големите духове на миналото е рожба на народа, който в годините на помрачението и на безверието, които царяха в страната след катастрофата и след мирните договори, повече от управниците си имаше съзнанието, че трябва да се опомним от самозабравата, че трябва да се върнем към заветите на народните будители.  И сигурно не е случайно, че идеята за празника беше внушена от един безименен син на българското село, който чрез нея именно, сам, може би, се нареди във фалангата на незнайните народни будители”.

 

През лятото на 1922 г. тогавашният министър на народното просвещение Стоян Омарчевски вика при себе си Никола Т. Балабанов. Министърът е получил писмо от слабо грамотен селянн, в което пише: „Седим в село и се чудим на разните юбилеи, празници и гуляи. Може би са големи хората, дето им правиш юбилеи и дето ги каниш на гуляи, ала има и други големи, големите българи – Левски, Ботев, Каравелов... Те са ни спасили и са ни направили народ, тях трябва да почитаме, че от тях само ще се научим как да се оправиме  и сега, и утре, ако дотрябва. Вместо юбилеи и гуляи – за тях, за големите българи, направи нещо”.

 

Никола Т. Балабанов се посъветвал с професор Боян Пенев и професорът дава името на празника –   Ден на българските будители. Посочва и датата – 1 ноември, деня на св. Иван Рилски, небесния закрилник на България.

 

  • Откога Денят се чества с тържествена литургия?
  • При първото празнуване през 1922 г. литургия в памет на народните будители отслужва митрополит Борис Охридски в катедралната черква „Св. Неделя”, след което произнесъл прочувствено слово за живота и делата на св. Иван Рилски. За лайтмотив митрополитът избрал патриотичния призив: „С Бога напред! С Бога към нови възходи! С Бога и винаги с Бога към просвета и добро, към творчество в живота!”.

От 1924 г. нататък литургията се отслужва в новоосветения храм „Св. Александър Невски”. Традиционно присъства и министър-председателят. След това учениците и учителите от столичните училища провеждат манифестация с патриотични песни по булевард „Цар Освободител”. Задължителен е химнът на народните будители, който е по текст и музика на маестро Добри Христов:


О, будители народни,
цял низ светли имена,
чисти, сяйни благородни,
вий сте наш"те знамена –
нам за вечни времена.

 

  •  Как стана възстановяването му?
  • Трябва да сме признателни на писателя Петър Константинов (1928–2011), председател на Общонародното сдружение „Мати Болгария”, който направи първия опит малко преди 10 ноември 1989 г. През октомври 1989 г. сдружението се обръща към Столична община за разрешение за отпразнува Деня на народните будители, но получава отказ.

 

Въпреки това Петър Константинов и съмишлениците му на 31 октомври 1989 г. решават да се съберат в столичното кино „Д-р Петър Берон”. Милицията обаче ги посреща пред заключените врати на киното и ги разпръсква. Тогава „Мати Болгария” преминава към план Б: в малкото схлупено квартално читалище „Гоце Делчев”, с националното знаме, иконата на св. Иван Рилски и портретът на Христо Ботев възкресява празника.

 

Бих искал да си припомним завета на възкресителя на празника, Петър Константинов от 27 октомври 2005 г.: „Пепелта на много изпитания е засипала днес драгоценни добродетели на българина. Много народни достояния ни се струват днес безвъзвратно и завинаги изгубени. Не вярвайте на скептицизма и песимизма, на фалшификаторите и манипулаторите с българската история. Разровете студената пепел с дланите си, млади българи, и ще откриете под нея живи въглени”.

Още три града – Пловдив, Варна и Сливен, празнуваха паралелно  Едва през 1992 г. Народното събрание най-сетне върна Деня на народните будители като общонационален празник. 

 

  • Посочете едно или няколко имена, които у Вас моментално се асоциират с понятието „будител“?
  • Зад празници като Деня на народните будители стои миналото с дела и лица, в ореола на чиято слава светят завети, които единяват българите, каляват добродетелите и вдъхновяват духа за творчество. Затова такива празници са не само желани, но и полезни във времена като сегашните. Толкова много са имената на народните будители и непрекъснато някое от тях става актуално. Притежаваме толкова голямо богатство и е радостно, че можем да покажем признателността си към великите българи именно в Деня на народните будители.
    И все пак, Васил Левский Дякона и Христо Ботйов!

 

Въпросите зададе Васил Данов


На този ден - да сме в час по българска свяст!  
   image
 5| 2836|01.11.2019
https://frognews.bg/novini/tozi-den-sme-chas-balgarska-sviast.html

Невероятен празник имаме ние, Българите - на 1 ноември почитаме своите Народни Будители, онези люде със съвести-камбани и огнени сърца, благородно и саможертвено запалили душите си, за да лумне в безпросветния мрак Светлината на Народното Просвещение и Националната Свобода!

Невероятен и единствен по рода си е този празник в света! В Деня на Народните Будители, повикани от обичта и преклонението на будните българи, при нас се завръщат невидимите духове на Великите ни Безсмъртни Учители и духовни пастири; на Човеците с тревожни умове и непреклонни воли да струват добро в ползу роду; да събират и съхраняват безценните богатства на необятния ни уникален фолклор; да дават вяра и кураж на обикновените хора, за да осъзнаят силата на ЕДИНЕНИЕТО в името на Майка България! Хиляди са тези златни семена в народната нива на Духа - те я пазят да не буреняса и запустее, за не се изроди безкласо и вгорчено житото й.

 

Хилядолетия, векове тези необикновени знаещи и вдъхновени мъдреци са пазили и предавали по нишката на живота родовата и историческа Памет, записвали са хрониката на Българското възземане и страданията на временните падения; скромно и богобоязливо са туряли напред народната съдба, интереси и нужди, забравяйки за себе си, доброволно и без фалшиво позьорство полагайки се върху олтаря на Народната Свобода и Духовно Просвещение. Без да търсят награда и слава, без да се жалват от непоносимите условия, при които са сбирали и сътворявали богатствата на националната ни духовна съкровищница.

 

Поколение след поколение, като редове камъни в брода на свирепата река на Времето, те са лягали един до друг - колкото и да са били различни, обединени от една по-голяма от всичко цел - Пребъждането и Благоденствието на Майка България!

 

Затова днес много, много ме боли, че на този свят ден, портретите на Св. Св. Кирил и Методий, на Св. Климент и Св. Иван Рилски, на Черноризец Храбър и Цар Симеон Велики; на Отец Паисий и Неофит Бозвели, на Софроний Врачански , Антим Първи, Васил Априлов и Петко Рачов Славейков, на Христо Ботьов и Любен Каравелов, Г.С.Раковски, Захарий Стоянов и Добри Чинтулов, на Ради Иванов Колесов и мнозина книжовници- народни будители остават да висят самотни в училищните коридори като стражи на една страшна ТИШИНА! Безмълвна ТИШИНА, наречена НИХИЛИЗЪМ - по простонародному речено - отричане от Българщината!

 

Защо Денят на Народните Будители, в Българските училища е обявен за НЕПРИСЪСТВЕН ДЕН?

 

Ако на този ден децата ни, заедно със своите учители и родители не идат на поклонение пред святото дело и подвига на Будителите Народни, ако в този ден ОТСЪСТВА в душите им благодарността и съпричастието към стореното от тях в името на всички нас - потомците, за какво възпитание и обучение в Българско самосъзнание, чест и национално Достойнство може да става дума? Пипалата на бездушието и незнанието са плъзнали навсякъде, щедро подпомагани от криворазбран глобализъм, псевдодемократични свободи, граничещи и преминаващи в разюздана слободия. Духовното наследство на предците, нравствените добродетели и общочовешките ценности са оная сила, която ще ни съхрани в това толкова бурно, изпълнено с катаклизми и отрицание на всичко добро време.

 

На 1 ноември трябва да сме в час! В час по БЪЛГАРСКА СВЯСТ И НАЦИОНАЛНО ДОСТОЙНСТВО!

 

Все още имаме време да поправим грешките, да се опълчим срещу зловещите предначертания на чужди воли, поставили си за цел да затрият Българите и Българщината, да превърнат България в ТЕРИТОРИЯ, населена с неграмотно, лесноуправляемо и бездуховно НАСЕЛЕНИЕ; с евтина работна ръка за осъществяване на своите икономически интереси.

 

Те - светите Народни Будители са ни нужни днес! Това ДНЕС не е ден, месец, година... Това е БЪЛГАРСКОТО ВРЕМЕ, в което внуците и правнуцитe ще сътворят бъдната България!

 

Поклон, Будители Народни! Поклон за дарена Светлина, мъдрост и пример как се обича и тачи, как се пази и гради Народ, Език и Държава; как се носи с Достойнство Българско име, Чест и Слава!

 

Като потомка на Летописеца Захарий Стоянов, към него и хилядите Будители отправям своя поклон!

 

Тоня Борисова




Гласувай:
2



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: zahariada
Категория: Политика
Прочетен: 39741924
Постинги: 21940
Коментари: 21633
Гласове: 31017
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031