Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.12.2018 15:04 - СКАНДАЛИ НА КОЛЕДНАТА СЕСИЯ В ШУМЕН ЗАРАДИ ПОИСКАНАТА ОСТАВКА НА КМЕТА
Автор: varg1 Категория: Новини   
Прочетен: 298 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Скандали и обидна риторика дадоха тон на коледната сесия в Шумен, след като групата на БСП поиска оставката на кмета заради проблемите с водата. Още при определянето на дневния ред, председателят на БСП адвокат Веселин Пенчев прочете декларация, с която левицата иска оставката на кмета на Шумен Любомир Христов заради скъпата и мръсна вода http://radian.bg/2018/12/19/bsp-poiska-ostavkata-na-kmeta-na-shumen-zaradi-skandalite-s-vodata/.

Декларацията на БСП предизвика гневните реакции на проф. Добрин Добрев от ГЕРБ, както и на самия кмет Любомир Христов.  И двамата нарушиха добрия тон и в сесийна зала се чуха обидни квалификации, които изобщо нямат място на подобни обществени форуми.  В добре познатия стил да се прехвърля вината на предишните управници, проф. Добрев се хвърли да защитава кмета на ГЕРБ и нападна с недопустими квалификации бившите управници на града. „Преди 8 години на този стол седеше човек, който не знаеше на кой свят се намира, на бюрото му с месеци стояха неподписани документи“, заяви проф. Добрев, за да илюстрира, че БСП не са свършили нищо за проблема с водата при своето управление. „Кметът полага усилия да реши проблеми, които са затлачвани с години. Вие сте с изцапани гащи и нямате право да искате оставката на никого“, високопарно декларира проф. Добрев от трибуната по адрес на БСП.

Кметът Любомир Христов нападна в същия стил опонентите си от БСП: „Не можахте ли да намерите по-достоен човек да ми иска оставката, ами оставихте Тодор Тодоров, който идваше при мен като пудел и ми се молеше да го оставя на пазарите“, обяви кметът по адрес на БСП.  Градоначалникът припомни, че управлението на екскмета Красимир Костов е оставило 38 милиона лева задължения и не е направило нищо за пречиствателната станция за питейни води.  Ако не бяхме ние, Шумен нямаше да има дори вода за пиене, ядосано коментира Любомир Христов.

Риториката им предизвика Иванета Бонева да им направи забележка в качеството си на гражданин, че подобна стилистика е недопустима за една сесийна зала. Освен нея, на заседанието присъстват двадесетина граждани, представители на протестиращите в Шумен.

image

Скандалите продължиха и след това при определянето на дневния ред, тъй като има предложени няколко декларации по проблема с водата. Съветниците от ГЕРБ отхвърлиха искането на групата „За Шумен“ да се проведе извънредно заседание на асоциацията по ВиК, на което да се разгледа неизпълнението на бизнес плана на ВиК и да се иска намаляване на цената на водата. За да бъде приета тази точка, трябваше да съберат 26 гласа, но съветниците на ГЕРБ монолитно гласуваха „против“ и предложението беше отхвърлено.

Отпадането на предложението отново нажежи обстановката в залата.  Веселин Пенчев поиска прегласуване с обяснението, че е необходимо събрание на асоциацията по ВиК, за да се анализират проблемите във водния сектор. Даниела Русева го подкрепи, като изтъкна, че това предложение е в унисон с искането на кмета да бъде упълномощен как да гласува. „Ако ние не дадем нашия мандат, какво ще се съветват и какво ще правят на 4 януари на заседанието на асоциацията? Те ще си говорят като на махленски събор“, коментира Даниела Русева.

Председателят на общинския съвет Борислав Беджев обаче отказа да постави искането на десните съветници на прегласуване и действията му предизвикаха гневната реакция на Добромир Драев.  Докато той представяше мотивите си, Беджев няколко пъти се опита да го прекъсне и двамата минаха в словесна престрелка. След като му спряха микрофона, Драев излезе на трибуната и призова съветниците от ГЕРБ да приемат предложението, за да започне да се прави нещо конкретно по проблема с водата. След поредния опит на Б. Беджев да го прекъсне, Драев избухна: „Г-н Беджев, омръзнало ми е да нарушавате правилника, този правилник не е само за удобството на ГЕРБ!“.

След него и Данаил Данчев от БСП поиска процедура по прегласуване и заплаши Беджев, че ще му поиска оставката като председател заради това, че непрекъснато нарушава правилника. Въпреки всичко председателят на общинския съвет отказа да постави точката на прегласуване.  Вместо това съветниците си дадоха 10 минути почивка за консултации.

След консултативния съвет Борислав Беджев предложи компромисно решение – да упълномощят кмета да присъства на 4 януари на среща на асоциацията по ВиК и там да постави въпроса за свикване на извънредно заседание след 30 януари. Междувременно на следващата сесия през януари местният парламент ще обсъди всички предложения по проблема с водата, а не само тези на групата „За Шумен“.

Разправиите обаче продължиха.  Накрая Веселин Пенчев настоя да се прегласува предложението на групата „За Шумен“ и заяви, че ако проф. Беджев не я предложи на прегласуване, БСП ще стартира процедура за отстраняването му като председател на общинския съвет.  Кметът пък продължи да настоява за извънредно заседание на ВиК-асоциацията след 30 януари.

Д. Русева отново припомни искането на групата „За Шумен“ да се свика ново извънредно заседание на асоциацията на ВиК, на което да се разгледа неизпълнението на бизнес плана на водния оператор.  Накрая все пак се предложи компромис – да се приеме предложението на групата „За Шумен“, допълнено с предложенията от следващата сесия.

Веселин Пенчев обаче настоя да се изпълнява правилника и да се прегласува първоначалното решение, в противен случай заплаши БСП да напусне залата. Накрая, след 20-минутни разправии, Беджев все пак обяви прегласуване на точката и тя влезе в дневния ред под всеобщите аплодисменти на съветниците.

Така след двучасови бурни дебати общинският съвет най-накрая прие дневния ред на днешната сесия. Преди да започнат да работят по същество, съветниците и кметът Любомир Христов по традиция ще бъдат поздравени от коледари за благополучие и берекет през следващата година.

http://radian.bg/2018/12/20/skandali-na-kolednata-sesia-v-shumen-zaradi-poiskanata-ostavka-na-kmeta/?fbclid=IwAR0XvfBHWX7OECXhuN6ptvYcgO2vOlfp0FrfLRG6ba7gCLa3FfUgo9izMao




Гласувай:
2



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: varg1
Категория: Лични дневници
Прочетен: 20132780
Постинги: 18642
Коментари: 10023
Гласове: 71260
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031