Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.10.2018 08:18 - СКАНДАЛНО: МОН ще обучава учители по ромски
Автор: reader Категория: Новини   
Прочетен: 1261 Коментари: 2 Гласове:
2

Последна промяна: 20.10.2018 08:20

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Министерството на образованието и науката (МОН) ще обучава кадри за учители по ромски език. Това се вижда от сайта на министерството, предназначен специално за педагозите. Информацията предизвика обществено недоволство и взрив от учителско възмущение в социалните мрежи.  Педагози алармираха, че когато се регистрират в сайта за специалността, за която желаят допълнително обучение, в падащото меню фигурира квалификация за „учител по ромски език“.

След шокиращата новина немалко от кадрите на образованието се питаха какъв е тоя език, след като няма своя графична система и писменост. Други се шегуваха, че може да се използва кирилица или шльокавица.

Пръв за плановете на МОН алармира млад учител. "Като практикуващ педагог трябва да си направя регистрация в сайта на МОН, за да мога да участвам в действаща програма за допълнителна професионална квалификация. Има полета с данни за попълване. Едно от тях е показаното на снимката. Моята специалност - Начална училищна педагогика с чужд език, я няма, но за сметка на това има показаното на снимката по-долу! Аз ли съм в грешка, или такъв език официално регистриран, с азбука и писменост – НЯМА? Та какво остава за такава специалност, професионална квалификация и т.н...", пише Симеон Митев в социалната мрежа.

На публикацията му са реагирали стотици, повечето, предполага се педагози.

По неофициална информация от МОН са сезирани за новата специалност "учител по ромски език" и в момента правят проверка на случая.

image НОВИНАТА ПРЕДИЗВИКА ВЗРИВ ОТ ВЪЗМУЩЕНИЕ В СОЦИАЛНИТЕ МРЕЖИ

Учениците у нас последни в ЕС по четене и математика ЕК ОТБЕЛЯЗВА, ЧЕ В БЪЛГАРИЯ МАЛКО СЕ ИНВЕСТИРА В ПРЕДУЧИЛИЩНО И ОСНОВНО ОБРАЗОВАНИЕ
  1.  
  2. Българските ученици са последни в Европейския съюз по четене, математика и науки в сравнение с връстниците им от други европейски страни. Освен това уменията на завършилите висше образование и професионално обучение у нас не отговарят на нуждите на пазара на труда. Това сочи статистиката на Европейската комисия.  Изготвеният от Комисията „Обзор на образованието и обучението за 2018 година“ е седмо издание на този годишен доклад. С него се измерва напредъкът на ЕС по постигането на шестте цели на образованието до 2020 г.

    Според доклада знанията на 40% от учениците у нас по математика, четене и науки са два пъти под средното ниво на Евросъюза. Отличници в тези области са Естония и Финландия.

    В същото време броят на преждевременно напусналите системата на обучение е намалял за пръв път от 2011 г., но все още остава над средното за Европа.

    ЕК отбелязва, че в страната ни се прилагат реформи във всички нива на обучението, макар посочените мерки да не отговарят на размерите на предизвикателствата. В доклада се отбелязва, че у нас се набляга на преждевременно напусналите училище, повишаване заплатите на преподавателите, въвеждане на дуално обучение, засилване на приобщаващото образование.

    Евроекспертите посочват, че в България малко се инвестира в предучилищно и основно образование, които са ключови за равен старт в живота и за предпазване от бъдещи неравенства.

    От Министерство на образованието казват, че плодовете на новите програми ще берем при следващото изследване.

    „Трябва да отбележим, че тези резултати са от 2015 година и на практика предстои следващото изследване. Реформите в образованието дават резултатите по-бавно, тъй като се изисква минаване на определени етапи и степени”, коментира за Нова телевизия Ваня Трайкова, експерт в МОН.

     




Гласувай:
2



1. radostinalassa - Циганите си имат език. Но писменост нямат.
20.10.2018 09:59
На какво ще ги обучават тогава? У нас има един официален език, и той е българският.
цитирай
2. bojo12345 - След като има официално новини на турски език, ще им намерят и писменост.
23.10.2018 19:36
Колко му е, за да осигурят на циганите равен старт за висше образование и високи заплати? Те и сега получават колкото другите българи със средно и висше образование - 500 лв. Пък който иска - да учи..
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: reader
Категория: Новини
Прочетен: 4086681
Постинги: 2594
Коментари: 2696
Гласове: 2012
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930