Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.05.2018 12:46 - След 9 часова драма семейство от Шумен бе подведено от телефонни измамници, раздели се с над 18 хил.лв.
Автор: varg1 Категория: Новини   
Прочетен: 436 Коментари: 0 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Семейство от Шумен, мислейки, че помага на полицията, бе измамено по телефона. 71-годишен мъж и съпругата му предадоха на алоджиите 18 700 лв. и 38 гр злтни накити, съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР.

В схемата първо паднала съпругата му. На стационарен телефон около 10 часа вчера се обадил непознат мъж. Представил се за майор Димов от полицията в Шумен и съобщил, че телефонът се подслушва, тъй като попаднал като потенциално опасен в списъка на телефонни измамници. Обяснил на жената, че е възможно да получи обаждане, с което да опитат да я измамят. Мнимият полицай й казал да бъде внимателна, след което разговорът приключил. Веднага след това жената получила ново обаждане от непознат мъж, който се представил за лекар. Казал на жената, че дъщеря й е пострадала в катастрофа. Шуменката разбрала, че се опитват да я измамят, тъй като нямала дъщеря. След това отново се обадил „майор Димов“, който обяснил, че са засекли обаждането. Попитал я с каква сума разполага и й дал указания да остави парите до трафопост близо до дома й. С идеята, че помага на полицията жената взела всички пари от дома си и оставила на указаното място 1700 лева.

Малко след това й звъннали и казали, че измамникът бил заловен, но двама от групата успели да се измъкнат. В това време в тях се прибрал съпругът й. Измамниците успели да вкарат и него в схемата. Настоявали, че трябва да се довърши започнатото „добро дело“  и го убедили да изтегли спестяванията си. Мъжът казал, че разполага със 17 000 лева, но трябвало да ги изтегли от банка. Дадени му били указания как да продължи да действа. За да го „контролират“ мнимите полицаи му поискали номер на мобилен телефон. Държали го през цялото време на линия. Мъжът със собствения си автомобил отишъл до Варна, изтеглил пари. По телефона му били дадени указания да се върне в Шумен и да чака инструкции как ще продължат действията по залавяне на измамниците. След като се прибрал в града алоджиите му съобщили, че се налага да бият отбой за операцията, но му казали да е в готовност и да изчака нови указания. Те дошли след минути - трябвало да тръгне към град Бяла, Русенско. "Полицаят" обяснил, че имат информация, че измамниците са там. Шуменецът трябвало да се съгласи да иде сам, за да може да остави пари, искани за лечение на дъщеря му.

С идеята, че отново помага на полицията мъжът тръгнал, но малко преди Бяла получил инструкции да остави парите и златото до табела на населено място и да се изтегли бързо, за да могат измамниците да бъдат задържани на място като вземат парите. Обещано било на мъжа, че цялата сума ще му бъдe върната веднага след като бъде хваната престъпната група. Благодарили му за съдействието за залавяне на единия измамник в Шумен и му казали да чака обаждане по телефона кога и как ще му възстановят парите и златото.

 

Малко по-късно мъжът разбрал, че е измамен и подал сигнал в полицията, където му е обяснено, че никога не са му звънили полицаи и не са му искали съдействие, за каквото и да е. Установил, че всички проведени разговори били с телефонни измамници, които се представяли  за лекари и за полицаи. 

Кошмарът за него и жена му продължил девет часа. Образувано е досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 209 от НК.




Гласувай:
5



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: varg1
Категория: Лични дневници
Прочетен: 20245972
Постинги: 18673
Коментари: 10029
Гласове: 71324
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930