Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.04.2018 22:01 - Многохилядните полицейски сили изпратени от френското правителство в Нант, губят битката срещу анархистите
Автор: varg1 Категория: Новини   
Прочетен: 614 Коментари: 0 Гласове:
5

Последна промяна: 16.04.2018 22:02

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
image

 Полицейските сили разгърнаха атака срещу широк фронт от леви еко активисти и студенти из цяла Франция, но този опит на президента Макрон да се изправи срещу анархистките групировки се превърна в хаос.

Антиправителствените сили окупираха 15 университета в цялата страна, както и цяла област в провинция близо до Нант, където се води основната борба между държавата и анархистките групи.
Полицейски части, наброяващи повече от 2500 души, вчера бяха разгърнати за шести ден в опит да възстановят реда в областта Нотр Дам-де-Ланд, където в момента е изградено еко анархистко селище.

imageВече цяла седмица, защитниците на еко-селището се отбраняват срещу полицейските атаки срещу това, което те наричат ZAD (zone а dйfendre – Зона за Защита)). Полицаите са посрещнати с яростна съпротива, която доведе до десетки ранени полицай (един от които беше хоспитализиран след атака със самоделно взривно устройство), което доведе до деморализация и хаос сред униформените нападатели и техните началници. Еко селището бе създадено от протестиращи, които блокират изграждането на международно летище в защитената зона, обслужващо атлантическото крайбрежие. Президентът Макрон отхвърли проекта през януари, но заяви, че ще унищожи селищата на анархистите, които бяха изградени по време на дългогодишната съпротива. Те обаче отказват да се отпуснат. Решението на Макрон да разпореди полицейската атака в Нотр Дам-де-Ланд, е разглеждано като ключов тест за неговата власт. Той иска да докаже, че той е готов на по-строги мерки от неговия предшественик Франсоа Оланд, който не успя да се справи с анархистите и екологичните движения.

Инициативата на Макрон обаче не върви по план. Въпреки огромните полицейски сили и бронирана техника мобилизирани от правителството с цел да унищожи селищата и да прогони анархистите, защитниците на Нотр Дам-де-Ланд, днес вече достигат над 700 души, в сравнение с около 250, когато започна интервенцията.

Вчера сутринта, полицейските сили бяха контра-атакувани от около 300 анархисти, въоръжени с петролни бомби, които се опитаха да пробият блокадата и да възстановят укрепленията си в някои от частите от района, които бяха превзети от полицията по-рано. В същото време, над 6000 души се събраха на мирен протест в Нант в защита на еко селището.

Генерал Ричард Лизури, началник на жандармерията, заяви, че операцията за премахването на селището е подкопана от присъствието на „крайно леви“, организирани в „черен блок“ бунтовнициРегионалният вестник „Западна Франция“ заяви, че инициативата на Макрон се е превърнала във фиаско. „Повече от 4000 гранати със сълзотворен газ са изстреляни в Нотр Дам-де-Ланд, а в края на деня, напредъкът на полицейските сили е нулев“, пише вестникът. „Напротив, положението им се влошава.“

imageОбщо над 45 жандармеристи и около 150 активисти са били ранени по време на конфронтациите. В същото време, за ужас на Макрон, полицейският неуспех да разруши еко селището насърчи протестите в други части на Франция. Френските студенти протестират срещу плановете на правителството за ограничаване на приема в университетите, който вече ще се извършва не според това, какво искат да учат студентите, а според това, кое правителството смята за икономически ефективно. Студентите окупираха над 15 университета в страната, включително части от Сорбоната в Париж, провъзгласявайки свои собствени ZAD (Зони за Защита) барикадирайки университетите. Много от ZAD-истите (както се наричат участниците и симпатизантите на движението за окупация), се надяват да провокират всеобщо въстание в страната, подобно на това, което разтърси Франция през май 1968 г., чрез обединение между студентите и стачкуващите работници.

В Монпелие, в южната част на страната, в събота около 2000 активисти влязоха в тежки сблъсъци с полицията по време на протест, организиран от студентите окупиращи университетите в района и анархисти от Нотр Дам-де-Ланд. Протестиращите атакуваха банки и бизнес обекти в града, като по време на сблъсъците 51 души бяха арестувани. Подобна бе ситуацията и в Нант, където в събота многохилядно шествие излезе в подкрепа на анархисткото еко селище и срещу репресиите на правителството на Макрон.  Министърът на вътрешните работи, Жерар Колумб,  осъди насилието и съобщи, че двама души са арестувани в Нант.

В същото време продължава тримесечната обща стачка на железничарите и служителите в публичния сектор в цяла Франция, срещу десните реформи на новия президент и плановете му за съкращения и орязване на трудовите права на работещите. Към стачката вече се присъединиха работници от енерегетиката, почистващите компании и летищните работници, като нейната кулминация предстои през традиционно бунтовния месец Май, когато се очаква милиони работници и студенти да залеят улиците на френските градове отправяйки предизвикателство към френското правителство и  неговите реформи, както и срещу икономическия елит в страната, който е основния им инициатор и най-вокален защитник.

http://bezlogo.com/2018/04/многохилядните-полицейски-сили-изпр.html




Гласувай:
5



Следващ постинг
Предишен постинг

Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: varg1
Категория: Лични дневници
Прочетен: 20088296
Постинги: 18630
Коментари: 10015
Гласове: 71231
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031