Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.04.2018 19:47 - След планиран протест здравното министерство изтегля промените, свързани с ТЕЛК
Автор: varg1 Категория: Новини   
Прочетен: 434 Коментари: 0 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Ден преди планиран национален протест на хората с увреждания, здравното министерство изтегля промените, свързани с медицинската експертиза и новата методика за определяне на трудоспособността. Това съобщи здравният министър Кирил Ананиев по време на брифинг, цитиран от "Фокус".

Той допълни, че решението е било взето по указание на премиера, след среща между финансовия министър Владислав Горанов, министъра на труда и социалната политика Бисер Петков и вицепремиера Томислав Дончев.

"Предлаганите промени бяха от медицинската гилдия и националните консултанти", посочи Кирил Ананиев. Той допълни, че целта на министерството не е да ощетява инвалидите, а точно обраното - да въведе справедливост, да няма субективизъм, да се завиши контролът и да се създадат условия за по-добър и бърз достъп на пациентите в процеса.

"Предлаганите промени нямат за цел да лишат хората с увреждания от права и да отнемат инвалидни пенсии. С този аргумент за протест се спекулира. Това не е било цел на концепцията ни", заяви и социалният министър Бисер Петков. Той апелира към хората с увреждания да предложат своето виждане как да бъде реформирана системата на медицинската експертиза.

"Не се предвижда преосвидетелстване на хората с решения от ТЕЛК", каза още министърът на труда и социалната политика. "Социалната инвалидна пенсия е в размер на 140 лева, с добавка на чужда помощ, която е малко над 90 лева", обясни той.

 

Заради планираните промени за утре беше планиран национален протест в столицата на 18 национално представителни организации на хора с увреждания, с подкрепата на КТ "Подкрепа". Причината са условията, които поставя наредбата.

Според недоволните промяната цели единствено "стремеж към механично намаляване степента на увреждането, след като на лекарите е ясно, че при тежки увреждания има комбинация от свързани заболявания".

Въпреки уверенията на двамата министри, протест утре ще има. Срещата между недоволните и министрите Ананиев и Петков, ще се състои в петък.

Дневник




Гласувай:
3



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: varg1
Категория: Лични дневници
Прочетен: 20228338
Постинги: 18673
Коментари: 10029
Гласове: 71323
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930