Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.12.2017 19:45 - ОСВИРКВАНИЯ И ВИКОВЕ „ОСТАВКА“ ПОД ПРОЗОРЦИТЕ НА ВЛАСТТА В ШУМЕН
Автор: varg1 Категория: Новини   
Прочетен: 373 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Шуменските управници, които отдавна работят безметежно и необезпокоявани от някакво публично недоволство, днес бяха неприятно изненадани от протеста срещу високата цена на водата.  Традиционно кротките пенсионери, които обикновени ходят по подобни протести, вече явно са на ръба на търпението си и днес едва не набиха местната власт.  Както разбра на собствен гръб заместник-областният управител Петко Шаренков, който единствен от високия ешелон на властта се оказа на работното си място в петък и се срещна очи в очи с протестиращите.

Преди това около 300 шуменци се събраха пред областната управа в знак на протест срещу високата цена на водата, която с впечатляващите 3,32 лв. за кубик е най-висока в страната. А дори не става за пиене! Общинският председател на БСП Веселин Пенчев прочете декларация и поиска от името на социалистите цената на водата да се върне на 2,64 лв. за кубик, колкото беше преди увеличението през юли. Протестът беше подкрепен и от местния председател на Атака Добрин Чайлев.
Този път обаче хората не се разотидоха след прочитането на декларациите. Напротив, все повече се вбесяваха от факта, че никой от властта не им обръща внимание и започнаха да скандират под прозорците на областния управител Стефан Желев с настояване той да излезе и да им обясни защо е подкрепил поскъпването на водата. Междувременно хората започнаха да търсят отговорност и от общинските съветници и поискаха да чуят имената на всеки един от 41-чления местен парламент и да разберат кой как е гласувал за водата.  Викове „оставка“ и не особено ласкави епитети съпровождаха имената на съветниците от ГЕРБ, АБВ и НФСБ, които гласуваха за по-високата цена на водата.

Напрежението продължи да се покачва и недоволните хора решиха сами да влязат в областната управа, за да се срещнат с губернатора. Една от служителките в администрацията се опита да ги спре на портала с обяснения, че областният управител от два дни е в командировка, но това още повече ядоса гражданите и те решиха да проверят лично в кабинета му.

ПРОТЕСТИРАЩИТЕ ЩУРМУВАХА ОБЛАСТНАТА УПРАВА

Протестиращите шуменци буквално шурмуваха областната управа и на бегом се изкачиха по стъблите до кабинета на областния управител, където нахлуха, без никой да може да ги спре. Подобен инцидент досега не се е случвал в историята на тази сграда, а такива скандирания не бяха чувани от зимата на 2013 г., когато народът излезе на улиците заради високите сметки за ток. Притеснената секретарка се чудеше какво да прави, докато не се появи заместник-областният управител Петко Шаренков. Той се опита да овладее обстановката и поиска да разговаря в кабинета с група от протестиращите, но хората с викове го накара да излезе на улицата пред всички.

Петко Шаренков обясни, че тази цена на водата е заложена в бизнес-плана на ВиК, обаче протестиращите този път изобщо не искаха да слушат обяснения.

ЦЕНАТА НА ВОДАТА ТРЯБВА ДА Е 1 ЛЕВ

Цената на водата в Шумен трябва да е максимум 1 лев, обяви на микрофона Милан Янков, монтьор от Шумен и един от хората от протеста през 2013 г.  В Шумен няма пречиствателна станция и това, което тече от чешмите е поливна вода, затова не трябва да струва повече от 1 лев, мотивира се Янков и всички протестиращи го подкрепиха.  Никой не трябва да плаща скъпата вода на ВиК, ако всички се обединим, няма да могат да съдят цял град, призова Янков.  Сега хората в Шумен плащат двойна цена – веднъж за калната вода от чешмите, и втори път за минерална вода за пиене, недоволстваха хората от протеста. И докато Петко Шаренков се опитваше да им обясни, че ще се построи пречиствателна станция, те викаха: „Е кога ще я построите, когато всички измрем ли!“.

ПРОТЕСТЪТ СЕ ПРЕНЕСЕ ПРЕД КМЕТСТВОТО

След това стотина протестиращи тръгнаха към кметството, за да търсят обяснения от кмета Любомир Христов защо съветниците от неговата партия ГЕРБ гласуваха за по-висока цена на водата.  И тук под прозорците звучаха освиркванията, скандирания „У-ууууу“ и „Оставка“, а пред входа на общината двама яки охранители очакваха недоволните шуменци.  „Искаме да видим кмета, на който му плащаме от нашите данъци заплатата“, викаха протестиращите.  Единият от охранителите обаче обясни, че кметът Любомир Христов отсъства от два дни, което предизвика нова порция от гневни скандирания.  И областният, и кметът знаят от три дни, че ще има протест за водата, но и двамата се скриха, ядосваха се протестиращите граждани. Междувременно из множеството се коментираше, че кметът бил в болнични, но довечера ще има коледен партиен банкет на ГЕРБ и там вероятно ще бъдат и кметът, и областният управител.

След като заместник-кметът Росица Антонова отказа да слезе при недоволните граждани, хората решиха, че ще продължат протестите и следващата седмица.

БСП ЗАПОЧВА ПОДПИСКА ЗА ОТМЯНА НА ВИСОКАТА ЦЕНА

Съветниците на БСП, които гласуваха против поскъпването на водата, започват още днес подписка и ще предложат да се преразгледа бизнес-плана на ВиК – Шумен и взетото решение за повишаването на цената на водата. Това обяви лидерът на шуменските социалисти Веселин Пенчев. За да влезе в дневния ред, подписката трябва да има подкрепа от 14 съветници.  БСП ще се опита да я внесе на сесия още следващата седмица.  А протестиращите предупредиха, че в деня на заседанието – четвъртък, в 9 ч. ще бъдат отново пред общината, за да контролират отблизо работата на местния парламент.  Ако съветниците откажат да преразгледат решението за водата, започваме безсрочни протести и първият ще бъде още в четвъртък, обявиха недоволните шуменци.

А местната власт трябва да излезе от комфорта си и да чуе какво се говори по улиците.  Защото няма как да остане без последствия фактът, че в един от бедните региони на България, където доходите са с 200 лева по-ниски от средните за страната и двойно по-ниски от столицата, гражданите са принудени да плащат най-скъпата вода и най-скъпите горива. Както стана ясно днес, дори и пенсионерите могат да хванат сопите….




Гласувай:
2



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: varg1
Категория: Лични дневници
Прочетен: 20260687
Постинги: 18673
Коментари: 10029
Гласове: 71325
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930