Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.12.2017 19:05 - БСП ОБВИНИ ВЛАСТТА В ПОЛИТИЧЕСКИ НАТИСК, ОБЛАСТНА УПРАВА ОТРЕЧЕ ДА Е ПОДАВАЛА СИГНАЛИ ДО МВР
Автор: varg1 Категория: Новини   
Прочетен: 312 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Само час след днешния протест в Шумен срещу високата цена на водата, лидерът на БСП Веселин Пенчев е бил повикан в полицията, за да дава обяснения по сигнал, че в областната управа протестиращите са извършвали насилствени действия срещу служители от администрацията и са нанесли материални щети по сградата, където имало счупени прозорци. Това заяви на специална пресконференция общинският председател на БСП Веселин Пенчев.

Около 1 ч. в адвокатската ми кантора полицаи ме повикаха да дам показания и ми казаха, че са сезирани от заместник-областният управител Петко Шаренков, съобщи лидерът на БСП.  Тъй като самият Пенчев влязъл в областната управа няколко минути след протестиращите и не видял какво точно се е случило, той изгледал заедно с полицаите снимки и видеоматериали от медиите.  Във всички записи категорично се вижда, че нито е осъществявано насилие  срещу някого, нито има нанесени щети и счупени прозорци, нито на някого е ограничавано правото на свободно движение, заяви Веселин Пенчев.

Това, което е казано от зам. областният управител категорично не отговаря на истината и аз лично ще настоявам разследването да продължи, обяви Веселин Пенчев. Той призова зам. областния да конкретизира какви точно насилствени действия е имало срещу него и поиска жалбата на Шаренков да бъде оповестена публично.

Според лидера на БСП, действията на зам. областния управител и последвалото привикване в полицията могат да се тълкуват като опит да се смаже гласа на протеста.  От този случай произлизат много сериозни въпроси, заяви зам. председател на БСП в Шумен Тодор Тодоров. Той попита как е бил подаден сигналът до полицията – писмено или устно, от чие име е подаден и директорът на МВР – Шумен запознат ли е с него. След като е видно, че сигналът не отговаря на истината, това може да се тълкува като политическа репресия към председателя на БСП в Шумен, коментира Тодоров и попита: Може ли така да се викат граждани в полицията по някакви сигнали, без да се извърши предварителна проверка по тях и кой ще понесе отговорността за това?  Според тодоров случилото се е опит да бъде потушено недоволството на гражданите от един социален проблем, какъвто е скъпата вода в Шумен.  Това е политически натиск за заглушаване на законните искания на хората, заяви Тодоров.

Ако сигналът не се докаже, ще настоявам заместник-областният управител Петко Шаренков да си подаде оставката, каза председателят на БСП – Шумен Веселин Пенчев и обяви, че ще сезира прокуратурата за случая.

Никой от нас не е подавал жалби до полицията – това заявиха пред журналисти областният управител на Шумен Стефан Желев и заместник-областният Петко Шаренков.  Шаренков беше потърсен в областната управа от журналисти веднага след пресконференцията на БСП, но на място се оказа, че и областният управител се е върнал от командировката си.

От приключването на протеста досега аз не съм подавал нито писмен, нито устен сигнал до полицията, нека някой да покаже има ли жалба, заяви Петко Шаренков. Той допълни, че полицията се е самосезирала по случая, след като видяла публикации в медиите. Самият Шаренков също е дал обяснения в полицията, в които заявил, че в областната управа няма нищо счупено и няма щети от протестиращите.

Областният управител заяви, че хората, които са нахлули в сградата, са криминално проявени. „Това, което видях като клипчета, показва, че хора, които са криминално проявени, правят безредици, нахлуват в сградата“, каза областният управител и се възмути: Това е областна администрация, не може тук да нахлува тълпа!  Стефан Желев каза, че служителите в администрацията са претърпели обиди и са слушали квалификации, каквито не заслужават.

Не ги е срам тези, които организираха протеста!, заяви губернаторът по адрес на БСП  и обвини социалистите, че 35 години не са си мръднали пръста и нищо не са направили за водата. „От 3 години, когато ГЕРБ е на власт, нещо започна да се прави и сега те да яхват протеста, е цинизъм“, каза Стефан Желев.  Той допълни, че хората са прави да недоволстват от високата цена на водата, на която и „качеството е никакво“, но подчерта, че виновните от БСП нямат право да организират протести.

След журналистически въпрос, че и в други градове е имало случаи недоволни хора да нахлуят в областните администрации, но това не е водило до сигнали в полицията, областният управител подчерта: Аз жалба до полицията нито съм писал, нито съм подписвал!  Същото потвърди и зам. областният Петко Шаренков.

Което означава, че полицията в Шумен се е самосезирала светкавично от публикации в медиите и в рамките на час е започнала да издирва хора по канторите им и да ги привиква за обяснения.  А защо полицаите са говорили други работи пред лидера на БСП, е отделен въпрос…

http://radian.bg/2017/12/15/bsp-obvini-vlastta-v-politicheski-natisk-oblastna-uprava-otreche-da-e-podavala-signali-do-mvr/
 




Гласувай:
1



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: varg1
Категория: Лични дневници
Прочетен: 20259415
Постинги: 18673
Коментари: 10029
Гласове: 71325
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930