Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.11.2017 17:26 - Малоумници и негодници се надпреварват да заемат полицейски места
Автор: varg1 Категория: Новини   
Прочетен: 485 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 image

Такава мрачна картина рисува експерт от Института по психология.

Търсят се полицаи. Обявени са конкурси за над 1000 вакантни места.

„Назначават куцо и сакато, но пак има празни щатове, няма кой да ме смени по график“ казва полицейски инспектор от Ямбол. За неговата категория „Г“ изискванията са минимални – професионална подготовка не ти трябва, взимат те, стига да си под 40 години, със средно образование и физически издръжлив – да направиш 30 лицеви опори, да пробягаш 800 м за 3 минути и 9 секунди и да покажеш при събеседването, че не си малоумен. Изглежда лесно? Грешите. Кандидатите масово се провалят на теста за интелигентност и психо диагностичното интервю.

– Името на главния секретар на МВР е ъъъ…не знам, по-рано беше Бойко Борисов – казва интервюираният.
– А името на министъра?
– Не съм сигурен…
– А какво означава абревиатурата РУП? – пита психологът.
– РУП? РПУ да не е?… Ми районното, бе! – гласи щастливо намереният отговор.
– А ОДМВР?
– МВР си е МВР… „Д“ – значи държавно, „О“-то само не го знам!

Откъде е този диалог? От „Комиците“? Не. От изпитите за прием в органите за ред и сигурност. Цитира го експерт от Института по психология. Чуйте какво разказва той: „Основна характеристика на желаещите да служат в МВР е ниският интелект и пропуските в образованието. Повечето са 20-23- годишни, повлияни от кризата в българското училище, от слабата грамотност в семейната среда, от уличния жаргон и от престъпността. Те са с ограничен светоглед, речникът им е беден, има-няма 300 думи в него, а мотивацията им се свежда до това, че държавната работа осигурява редовна заплата. Има и бабаити, с нулеви знания, ръководени от примитивната представа, че униформата им дава власт над другите, както и възможност за изява на мускулна сила.“

Да не би експертът да е черноглед? Ако мислите така, вгледайте се вие в младежите от вашето обкръжение и ако видите някой добре образован, умен и амбициозен запитайте се защо той с тези си качества би пожелал да служи под ръководството на г-жа Бъчварова.

Заради добрата заплата? Едва ли. Да, според НСИ средното месечно възнаграждение в МВР надвишава това за страната, което е 936 лв. Има полицаи, които получават около 1100 лв., но в зависимост от стажа и длъжността. Ако са служили 30 г., те вземат 660 лв. основна заплата, 260 лв. за прослужено време, към 100 лв. за храна, още толкова за извънреден труд и около 50 лв. други добавки. Новопостъпилият обаче започва с 250 лв. за длъжност, които с парите за порцион и категория стават 800 лв., не повече. Ако някой смята, че с 800 лв. младият човек може да си плати наема, тока и парното, да има предвид, че след това той не бива да яде и да пие минерална вода, ако иска да заведе момиче на ресторант.

А може би полицейската служба е желана заради своя престиж? Или заради униформата, която прави мъжа по-красив? Ами! Вижте тази изповед, публикувана в сайта на СФСМВР тези дни: „Мачкат ме, тъпчат ме, гаврят се и ми се подиграват. Системата с нейното безумие ежедневно е срещу мен и срещу хората, за които трябва да работя. Некадърността има имена, които нямам право да назова, защото ще ме уволнят. Подигравката се изразява в членове и алинеи, в заповеди, в отношение и в качеството на униформата, която току що получих със закъснение от 3 години. Изглеждам не като полицай, а като мелничар пред фалит. И ме е срам, и ме е гнус, и съм без надежда, и без изход.“

Някой ще каже: въпреки всичко, най-големият държавен работодател у нас е предпочитан заради чувството на сигурност, което дава на професионалистите. Сигурност ли? По данни от синдикалната федерация над 4000, т.е. 10% от всички служители са напуснали МВР миналата година и половината са посочили „несигурността в системата“ като причина. За 6 месеца тази година са си отишли 714 души, само няколко от тях поради пенсиониране. Местата им стоят „оголени“, оплакват се останалите на служба. Затова един полицай обслужва по осем села, а екипи от двама пожарникари борят стихии, които и двайсет трудно биха надвили.
„Никога служителите на МВР не са били толкова демотивирани. Всеки си прави сметка какво може да направи, ако остане и какво, ако напусне. Законовите промени от година насам водят само до понижаване на социалния ни статус. Реформите се изчерпват с икономии за наша сметка – по-малко отпуски, обезщетения, повече извънреден труд и униформи по-калпави от предишните“, заявява синдикалният лидер Борис Перешелков на празника на МВР. А огнеборци носят плакати: „Не съм сам в пожара, водя два празни щата“. На кой да му се прииска да им стане колега? А? И кому ще се прище да се пробва с някоя онези 2900 бронежилетки, които плачат за бракуване според признанието на шефката на МВР? Той трябва да е глух и сляп, ако е интелигентен.

Полицаите, които не стигат в страната, са над 3-4000, признава Румяна Бъчварова. Тя е невъзмутима, както винаги, и предлага „вариант за намаляване на престъпността: общинска полиция по малките населени места.“ Звучи величествено, както онова „като няма хляб, яжте пасти“. Сигурно и затова премиерът я нарежда сред жените си, подходящи за държавен глава.

„А пък народът е освирепял спрямо нас, иска да набие държавата в лицето на полицията“, отбелязва един от подчинените й в анкета на фондация „Общество и сигурност“ за самочувствието на правоохранителите. Той дали би посъветвал сина си да стане униформен и да тръгне по неговия път?

„Пътят е за никъде – посочва друг анкетиран.- В районното сега е ужас. Нищо не се върши, всички въртят телефони след оперативка и докладват на някой какви са задачите. Няма колегиалност. Има интриги, предателства, саботажи. Формират екипи не според това кой с кого работи, а кой кого шпионира и докладва. Този, който е принципен и безкомпромисен бива наказван, а който действа избирателно според силните на деня израства в йерархията.“

За да тръгне по този маршрут в кариерата си, младият човек трябва да не е чел тази анкета. Или изобщо да не може да чете. Инак би се отчаял и от статистиката. През 2009 г. МВР има 68 000 служители, в началото на 2015 г. те са 49 000, в края – 47 000, а през 2016 г. – 43 000. От тях само 14 хиляди са местата за полицаи, които патрулират и реагират на сигнали, а цели 20% от тях са празни.
С кадровия дефицит е обяснимо, че до 2009 г. в МВР приемали хора с IQ над 90, после с IQ над 75, а сега с резолюция „данните са относително благоприятни“ при показания, които по-рано се отбелязвали като „непреодолима пречка за реализация в службата“. Искате пример? Ето ви два: Катаджията, който написа фиш на ул. „Ранбо Силек“ и колегата му, който прати акт на ул. Ханку брат“.

Ами началниците им? Мислите ли, че те са пример за подражание на младите? И баба знае, че за шефове на служби и министри се назначават не изявените в професията, а партийни послушници. Послушанието, а не талантът и смелостта се възнаграждават с постове, автомобили и секретарки. Фрапантната некомпетентност в МВР съжителства удобно с корупцията – то се видя неотдавна, когато трафикант на бежанци спечели обществена поръчка за превоза им в Гранична полиция. Кадърните и честните отказват шефски позиции в МВР. Те знаят, че при смяна на кабинета ги чака в най-добрия случай преждевременна пенсия. И безскрупулните кариеристи не виждат перспектива във ведомството, затова се възползват от повишенията, за да продават информация, осигурявайки бъдещето си извън него.

52-ма полковници и генерали минаха през 2001 г. на детектор на лъжата. Провалиха се 43% от тях. Оттогава висше ченге не е качвано на полиграфа. Той е задължителен на входа на силовите структури в САЩ, а вътре в тях ежегодно агенти на ФБР проверяват тия от ЦРУ и обратно. Ала ние сме в България. Тук конкурсите се провеждат по две години така, че да ги печелят „наши момчета“, „чуждите“ са за пълнеж. И, общо взето, намалява броя на участниците в тях, които имат качества и мотивация за почтена и продължителна работа.

„Кандидатите за полицаи биват два вида у нас. Първите са малоумни, те не си дават сметка, че като полицаи ще вършат престъпления – ще виждат продавачи на наркотици, но ще ги подминават, ще знаят за корумпирани политици, но ще ги пазят. Вторите пък са негодници, които съзнателно стават част от корумпирана система, за да ползват благата й“.

На какво ви прилича това? На спам във фейсбук? Но то е заключение на учен от института по криминалистика.

„Ако не е безработицата, никой няма да остане в МВР, полицаите сме на свършване – заключава един от тях. – Молете се на Господ да пази гражданите.“

По всичко личи обаче, че молбата не е лесна за изпълнение. Дори и от Бога. Защото има неща, които много зависят от хората.

Източник: bulnews.bg, no-comment.bg




Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: varg1
Категория: Лични дневници
Прочетен: 20132475
Постинги: 18642
Коментари: 10023
Гласове: 71260
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031