Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.10.2017 22:38 - Хиляди бургаски родители срещу натрапването на Хелоуин
Автор: varg1 Категория: Новини   
Прочетен: 862 Коментари: 1 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Близо 2 500 души само за дни се регистрираха под електронна подписка срещу празнуването на Хелоуин в училища и детски градини. Петицията „Защити децата от натрапването на Хелоуин в училище“, инициирана от бургаски родители, беше изпратена до министъра на образованието и науката – Красимир Вълчев, председателя на Комисията по образование и наука в НС – Милена Дамянова, председателя на Комисията по въпросите на младежта и спорта в НС - Славчо Атанасов и до председателя на Комисията по взаимодействие с неправителствените организации и жалби на граждани.  

В писмото родителите настояват да бъдат преразгледани и променени онези текстове от Закона за предучилищно и училищно образование, които „отварят врата“ за Хелоуин в българското училище.

Недоволството на родителите е провокирано от активното участие на училището в  организирането на различни хелоуински събития в учебно и в извънучебно време, често в открито сътрудничество с търговците. Легалното навлизане на Хелоуин в училище отнема правото на родителя да защити детето си от възможни страхови преживявания, тъй като мероприятията се правят в негово отсъствие, без писменото му съгласие и без никакъв регламент за вида на костюмите.

Искането е базирано и на мненията на български и международни експерти в областта на детската психология и педагогика, според които зловещата символика и атрибутите на смъртта, присъщи за Хелоуин, могат да окажат негативно влияние върху емоционалното здраве и нравственото развитие на подрастващите.

Родителите се позовават на Закона за предучилищно и училищно образование, според който училището трябва „да осигурява интелектуално, емоционално, социално, духовно-нравствено развитие на всяко дете; да  съхранява и утвърждава българската национална идентичност“.  „Убедени сме, че празнуването на Хелоуин в детски градини и училища НЕ осигурява интелектуално, емоционално, социално, духовно-нравствено развитие на всяко дете, и НЕ утвърждава българската национална идентичност. Хелоуин е не само НЕобразователна, НЕвъзпитателна и НЕестетична, но дори и ЗЛОвредна форма на забавление на подрастващите! Затова мястото му не е там! Още по-малко в навечерието на действително национален празник като Деня на народните будители“, се казва в писмото.

Сред исканията на родителите са: да не се включва темата Хелоуин в учебните часове и занимания;  да се прекрати практиката търговци да рекламират в училищата своите хелоуински стоки и събития, и представителите на училищата да не сътрудничат на търговците при организация на хелоуински  мероприятия извън учебно време и извън училище.

Инициативата е подкрепена и от над 5000 души на фейсбук страницата „Против натрапването на Хелоуин в училище” и 1 500 членове на „Група против натрапване на Хелоуин в училище“. За петицията, можете да разберете повече тук: http://civilactionbg.com/?p=270




Гласувай:
3



Спечели и ти от своя блог!
1. mediatore - Директорите на училищата....
01.11.2017 01:59
.......и учителите (ако наистина са духовни водачи),трябва първи да се обявят против
натрапването на подобни „празници“,които поразяват психиката на децата.Те са тези,
които трябва да ги опазят от чалгата, Биг брадър и натрапваната уродлива
сексуалност. Днешните продажни политици служат на чужди интереси,демонстрират
бездуховност и безобразно замърсяват българската реч. Политиците нямат място в
духовната сфера и учителите и интелектуалците не трябва да се съобразяват с тях.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: varg1
Категория: Лични дневници
Прочетен: 20131620
Постинги: 18642
Коментари: 10023
Гласове: 71260
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031