Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.07.2017 21:28 - Москва извади документи за възторга на поляците от Червената армия
Автор: varg1 Категория: Новини   
Прочетен: 783 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 30.07.2017 21:29

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 image

Руското Министерство на отбраната публикува разсекретени документи от Втората световна война, според които Червената армия е била посрещната с благодарност и радост от полското население, като сред тях има и благодарствено писмо от поляците до Сталин. 

Документите са публикувани като част от "уникален исторически проект на Министерството на отбраната", озаглавен "Освобождението на Полша, цената на победата", само ден след като Полша прие закон, според който ще започне демонтирането на паметниците от съветската епоха. След приемането на закона ще бъдат демонтирани около 250 мемориала в чест на Червената армия.

"В разсекретените документи са показани много факти за благожелателното отношение на полското население и духовенството към Червената армия, за участието на поляците в погребването на съветски военни, загинали при освобождаването на Полша, за тяхното обещание да увековечат подвига на червеноармейците в паметници и монументи, заветът за запазването на които ще предават на поколенията. 

В докладните записки и доклади на политическите органи на Червената армия са зафиксирани случаи на масови унищожения, грабежи и изтезания на полското население от хитлеровите войски, разрушени от окупаторите населени места, обекти на промишлеността и културното наследство. 

Документирани са свидетелства за внимателно отношение на командните звена и формации на Червената армия към обектите на транспортната инфраструктура на Полша. 

 

Справките показват масови загуби само на Първия Украински фронт за месец активни боеве за освобождаването на Полша. 

В справките на оперативното управление на щаба на Първия Белоруски фронт са посочени факти, според които Червената армия е помагала на бойците във Варшавското въстание. 
 

В рапорта на командващите войски на Първия Белоруски фронт маршал Георгий Константинович Жуков до Сталин е засвидетелствано отношението на жителите на полските градове към съветските войски, състоянието на освободените градове и промишлените обекти в западната част на Полша", се посочва в уводни думи на специално създадения за публикуването на документите сайт

Сред разсекретените документи, публикувани от руското военно министерство, е телеграма от Съюза на полските патриоти от 17 ноември 1943 г. В нея се казва: "Със своите геройски бойни подвизи вие издигнахте мост, съединяващ ни с братския народ, с който искаме да живеем в съгласие и дружба в предстоящите велики години на строителство след окончателната съвместна победа над врага. Чест и слава. Благодарение на вашия подвиг поляците в необятните простори на Съветския съюз, които се трудят в името и на нашата свобода, могат да ходят с високо вдигната глава. Вестта за вас ще дойде до родината и ще влее сили и бодрост в сърцата на нашите братя, борещи се с врага". 

Сред публикуваните от Москва документи е още обръщение на Военния съвет на полската армия в СССР към поляците от 1 юли 1944 г.: "Братя. Вдигнете се всички на борба с хитлеровските окупатори. Не вярвайте на лъжите на немците или на техните съзнателни или несъзнателни агенти за Съветския съюз и нашата полска ария. Посрещнете достойно съюзническата Червена армия, която има най-големи заслуги в победата над немците. Помагайте на нашата армия и съветските войски да унищожат немските въоръжени сили". 

Министерството е публикувало и обръщение на командира от Първия Полски корпус генерал-майор Зигмунд Берлинг до Сталин. В него се казва:

В навечерието на излизането на фронта на първата полска дивизия "Тадеуш Косцюшко" искам от свое име и от името на войниците и офицерите да изразя сърдечната си благодарност към вас за грижата и вниманието, с които обградихте нашите полски въоръжени сили в СССР.

На вас и на вашето правителство ние поднасяме благодарност за организацията и въоръжението на нашата дивизия, за реализацията на нашата мечта да участваме в борбата срещу немските потисници на Полша. Ние никога няма да забравим това. В сърцето на полския народ винаги ще живее горещата благодарност към великия съветски съюзник, оказал ни реална помощ в тежка минута. Ние сме щастливи, че ни е дадена възможност да се борим заедно с героичната Червена армия, офицерите и войниците, които се покриха със слава с историческите победи в борбата за Сталинград, Орел и Белгород.

Нашата кръв, пролята на фронта в борбата с общия враг, завинаги ще скрепи дружбата между полския и съветския народи. 

Друг документ, от август 1944 г., разказва за срещата на Червената армия с поляците: 

По целия боен път на територията на Полша нашите части са посрещнати от местното население изключително дружелюбно, приветливо и радостно, като армия на освободители от немко-фашистките окупатори. В населените места, за да посрещнат нашите части, на улицата излизат почти всички жители. С радостни възгласи те приветстват нашите бойци и офицери, носят им вода и мляко, гощават ги с горски плодове, носят им цветя и горещо изразяват благодарността си за освобождението от немско иго, под каквото са се намирали почти пет години. Местните хора охотно отстъпват своите жилища за разполагане на военни учреждения и за почивка на военните, стараят се да обслужват последните възможно най-добре и да ги гощават с каквото имат. В редица населени места и особено в градовете имаше случаи, в които войници от полската армия оказваха военна помощ на нашите части и веднага започваха да се грижат за охраната на реда в освободения град.

В същия документ се казва още, че особено възхищение сред поляците предизвикват числеността и техниката на Червената армия, като не е имало нито един случай на ярко изразено недоброжелателно отношение към нея.

Там се допълва, че немската пропаганда е изобразила Червената армия като армия от разбойници, които само колят и грабят всички жители, че „идват не руснаци, а азиатци с едно око на челото“. В документа се предават думите на сержант Борисов: „Бил съм по-рано по тези земи, хората бяха неприветливи, няма да чуеш добра дума, а след като бяха окупирани от немците, изведнъж станаха по-добри“.

https://offnews.bg/sviat/moskva-izvadi-dokumenti-za-vaztorga-na-poliatcite-ot-chervenata-armia-660808.html




Гласувай:
3



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: varg1
Категория: Лични дневници
Прочетен: 20132224
Постинги: 18642
Коментари: 10023
Гласове: 71260
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031