Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.07.2017 18:13 - Нинова пред 60 000 на Бузлуджа: Да обединим народа си! Да му върнем вярата, че силата е в него!
Автор: varg1 Категория: Новини   
Прочетен: 461 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 29.07.2017 18:13

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 

"Ще има пари за пенсии, искаме преизчисляване на пенсиите. Ще има пари за образование, искаме парите да са в държавните и общинските училища. Ще има пари за здравеопазване и то за държавните и общински болници." Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова пред 60 000 социалисти и симпатизанти на Бузлуджа. По традиция там БСП чества годишнината от създаването си. 

"Ще има пари и за читалища и култура, за земеделци и малък и среден бизнес, ако направим едно – ако унищожим политико-икономическата мафия, която ограбва народа, която нарекохме паралелна държава и която краде 10 млрд. лв. годишно от вас", категорична бе Нинова.

 

Направи впечатление, че Нинова с речта си фактически поиска вот на доверие от партията. Тя не се притесни да постави пред множеството проблемите, които стоят пред БСП. 

 

Като благодари на социалистите, че не са позволили БСП да стане част от управлението на суджука и не са се поддали на изкушението за съюз с ГЕРБ, Нинова фактически поиска своеобразен вот на доверие. И го получи със силните аплодисменти, с които множеството отговаряше на речта ѝ. 

 

С думите "За трети път днес ще сваля шапка – на химна на България, на героите на България и на вас, скъпи социалисти", Нинова свали шапката си и се поклони доземи в знак на благодарност. От бурните овации стана ясно, че партията стои обединена зад лидера си.

 

Веднага след речта си лидерът на БСП тръгна по поляната сред хората, които час и половина не я пуснаха. Възрастни хора се втурваха да я целуват, бащи ѝ пъхаха децата си в ръцете, за да я поздравят.

 

На Бузлуджа не бяха забелязани основните опоненти на Нинова в партията - Михаил Миков, Атанас Мерджанов, Димитър Дъбов. Според очевидци сутринта се е появил Георги Гергов, но си тръгнал още преди речта на лидера.

Ето и пълния текст на речта на лидера на БСП Корнелия Нинова: 

Скъпи социалисти, 

Скъпи коалиционни партньори, 

Скъпи приятели, които срещнах на поляната и ми споделихте, че не членувате в нашата партия, но сте тук, защото ни вярвате. 

Скъпи колеги и другари от Румъния, 

Скъпи гости от Македония и от Гърция, 

Добре дошли 126 години след началото на това историческо място - на връх Хаджи Димитър. История на България, на Бузлуджа, история на БСП. И въпреки че правителството не ни позволи да възстановим и оставим на децата си тази история, ви давам дума, че рано или късно това ще стане. Защото правителствата са временни – те идват и си отиват, но България е вечна, а Бузлуджа е на България. Днес тук сме около 60 000 души и още хора пристигат. Другари казват, че поляната не помни толкова много хора, събрани тук. Още десетки хиляди в страната и извън нея са с нас в този момент.

 

Какво ни обединява и прави единни – три неща. Първото – в навечерието на 140-тата годишнина от Освобождението на България от турско робство, преклонението пред българските герои, пред руските войски, пред онези, които проляха кръвта си пред Майка България. Преди малко бяхме на техните паметници – Хаджи Димитър, нашият Димитър Благоев – Дядото и разстреляните тук от Габровско-севлиевския отряд. Нашето преклонение пред тях ни събра. Поклон пред героизма им. 

Но нас ни събира и второ нещо – тревогата от настоящето на България и на народа ни. Тревога на младите, които срещнах от Враца и ме питаха ще имат ли работа в България. Тревога на учители, които видях от Благоевград и ми казаха – искаме да преподаваме Иван Вазов, не искаме да се подменя българската история и литература. Тревога на читалищни дейци. Обикаляйки сред вас, една жена ми подари традиционна българска кукла и ми каза: единствената ни вяра, че ще съхраним българщината е у вас, у БСП и у българските социалисти. 

Деца, предавайте след нас тази повеля. Тук сме единни и с работници, които видях от Дупница и Бобов дол, защото не искаме да ги наричат търтеи. Защото те създават българското производство и България. Единни сме с лекарите от Стара Загора, които дойдоха и изплакаха болката си, че ще се закрие общинската болница там. С лекарите от София област, които не искат да ги бият, докато спасяват човешки живот. Единни сме с десетките полицаи, които днес, в изпълнение на служебния дълг, се грижат за всички нас тук. Единни сме за техния справедлив протест за условия на труд. Единни сме с хилядите в България и множеството тук – писатели, художници, хора на изкуството и културата, които вчера в къщата на Гео Милев изплакаха тревогата си за днешната бездуховност. 

Това сме ние, и тук, и хилядите в България, и още хиляди навън, които сме тревожни за настоящето си и които искаме да го променим. Но скъпи българи, има нещо още по-страшно – нашето общество се раздира от омраза и агресия. Емблемата на първото правителство на Бойко Борисов беше - българи, които се самозапалват от отчаяние. Рискуваме емблемата на последното му правителство да бъде - българи, които бият българи. Ето защо сме обединени и в третото – ясният поглед какво бъдеще искаме и как да го постигнем. А то е: нека обединим народа си, нека му върнем вярата, че силата е в него и че когато пожелае нещо, може да го постигне. 

И мястото, на което сме се събрали, и времето е такова, че ще си позволя да говоря с думите на патриарха на българската литература Иван Вазов: Скъпи българи тук и в цялата страна, които днес ни гледате. Ние сме различни по възраст, пол и занятие, но сме обединени в едно предприятие. Единни за България, която обичаме. И ако някога в тези думи на Вазов, те са казани за най-големия ни българин Левски, е ставало дума за освобождение от турско робство, днес става дума да освободим народа си от страха, от апатията, от безразличието и от омразата, но и да му посочим път. Народа си обаче ще привлечем и ще ни последва, ако вярва в своите водачи. Ако му покажем, че сме чисти, искрени и ще вървим докрай, без да се отклоняваме от нашите идеи. 

Скъпи социалисти, скъпи членове на БСП, 

Ако ще кажем на народа си, че силата е в него, то нека първо започнем от себе си. Силата е във вас.Силата не е в нас – малцината избрани ваши водачи. Ние сме ваша функция и аз искам да ви благодаря за последната една година за няколко неща. Благодаря ви, че ми повярвахте, че ме последвахте, че работихте всеотдайно и докрай за един човек, който днес е достоен президент на републиката – Румен Радев и нашата Илияна Йотова – вицепрезидент на България. Вие променихте България, социалисти. Искам да ви благодаря за това, че ми повярвахте и ме последвахте, въпреки противоречията ни, въпреки раздорите ни, да започнем промяната от себе си. 

Обещах ви, че вие ще станете силата на партията, а не нейният елит и променихме партията така, че вие да избирате пряко бъдещия председател, който и да е той. Силата е във вас. Но я променихме така, че този председател да бъде ограничен до 8 години най-много, за да не си мисли, че е несменяем, че е вечен и че той е БСП. Членовете на БСП са истинската партия. Благодаря ви за тази промяна. Още веднъж ви благодаря за това, че в много сложна дискусия ни подкрепихте да въведем мандатност за народните представители, за да дадем път на нови лица и за да покажем на българското общество, че да си народен представител не е доживотна професия. А работа и дълг към народа ти. 

За трети път днес ще сваля шапка – на химна на България, на героите на България и на вас, скъпи социалисти. 

Отидохме на парламентарни изброи, които загубихме, но три пъти увеличихме подкрепата за БСП и нейните коалиционни партньори. Днес 1 000 000 българи вярват, че ние сме техните представители в парламента. Дойде и следващото изпитание за вашата мъдрост, за вашия опит и вашата отдаденост на идеите, а не на властта и парите. Дойде изкушението да се съюзим с ГЕРБ. Благодаря ви за онази съществена за социалистите мъдрост, която държи на идеология и на програма, а не на личното облагодетелстване на стотина души в партията. 

Благодаря ви, че не позволихте днес да бъдем част от управлението на суджука, да бъдем част от новия дълг на България, да бъдем част от политиката за продажба на земеделските земи. Тук има земеделски стопани, които ми казаха: "Никога не позволявайте това да стане". Тук има малък и среден бизнес от Добрич, който каза: "Не искаме повече правителството на ГЕРБ да ни рекетира - Или се съгласявате, или ви убиваме“. Управлението на суджука, в което вашата мъдрост не позволи БСП да влезе. Благодаря ви още веднъж. 

Скъпи социалисти, 

От нас се изисква, от нас се очаква, да посочим път на България, да дадем друго развитие на България, да дадем нов живот на народа си, и какво да бъде то – Европа. Но Европа единна, силна, солидарна, най-вече с гражданите си, а не с монополите и с бюрокрацията. Спомням си, че само преди няколко месеца в кампанията, когато произнесох думите: „Не искаме да сме втора ръка европейци, не искаме да ядем второ качество храни“, всички лидери на западните десни партии ни осъдиха. Те дойдоха в България и призоваха българите да не подкрепят социалистите, защото ще изведат България от ЕС. Лъжа! Доживяхме вчера да чуем лидерът на десните Жан Колд Юнкер да произнася нашите думи и да казва, че двойните стандарти в храните са недопустими. Значи може България да бъде пълнокръвен и пълноправен член на ЕС, може да бъде лидер, може да й се чува гласът, когато има държавници, когато има партия и когато има народ, който отстоява националния си интерес в общия ни европейски дом. 

Скъпи социалисти и българи, 

За да имаме това самочувствие на лидери в Европа, първо трябва да си оправим държавата. Писали сме стратегии „България 2020“, „България 2030“, и какво от това. Днес народът ни има нужда от друга стратегия – България - край на прехода и постпреходна солидарна, справедлива и с равни права държава, с национален интерес, който отстоява с характер навън. Нека от тук да започнем и с целия народ да подготвим тази стратегия, която да сложи край на онзи преход, в който политико-икономически интереси, монополи задкулисие, пари и власт разрушиха държавността ни, разрушиха цели системи и доведоха народа ни до просешка тояга. Това е нашата втора задача. 

Президентът Радев да определи директора на звеното за борба с корупцията 

На Конгреса се обявихме против паралелната държава. Време е от думи да минем към дела. 

Скъпи мои, 

Ще има пари за пенсии, искаме преизчисляване на пенсиите. Ще има пари за образование, искаме парите да са в държавните и общинските училища. Ще има пари за здравеопазване и то за държавните и общински болници. Ще има пари и за читалища и култура, за земеделци и малък и среден бизнес, ако направим едно – ако унищожим политико-икономическата мафия, която ограбва народа, която нарекохме паралелна държава и която краде 10 млрд. лв. годишно от вас. Някои му казват съдебна реформа. Много години, много политици имитираха тази съдебна реформа. Ние някак си стояхме отстрани на този процес. Днес пред цялата партия ви предлагам да поемем инициативата и моля да отворим дискусията, тук сте цялата партия. Кое ще ни помогне да спасим държавата си от тази мафия – закони, хора и възмездие за онези, които са престъпили законите. 

Говори се за единен орган за борба с корупцията по високите етажи на властта. ГЕРБ ни предлагат имитация отново, за да замажат очите на хората и да няма резултат. 

Ето защо отварям днес дискусията за единен орган за борба с корупцията по високите етажи на властта и той да е дирекцията на ДАНС, която е за специално разследване на корупцията по високите етажи на властта. Една и единствена дирекция, изведена от там и направена като независим орган. Кой да я управлява и кой да ги назначава? Те предлагат Бойко Борисов, аз ви предлагам друго - има един човек, който е избран пряко от народа с над 2 млн. гласове, който не е част от това статукво, който доказа, че е почтен и достоен българин. Нека президентът Радев да отредели директора на това звено за борба с корупцията и нека неговите членове и колективен орган да избере парламентът с две-трети квалифицирано мнозинство, за да се знае, че има парламентарна република и споделена отговорност от институциите. 

Започнете дискусията в основни партийни организации, в клубове и с професионалисти, и септември поемаме инициативата и правим онази истинска съдебна реформа, която ще спаси България от мафията и ще направи възможно да имате пенсии, децата ви да живеят спокойно, да ходите на лекар, да можете да работите във фирмите си, да си получавате заплатите и работодателите да не ви наричат търтеи. 

Скъпи социалисти, 

Ако постигнем тези две неща – да върнем вярата на народа си и чувството за справедливост, то ние ще изпълним своята мечта - нашата идеология за справедливост, солидарност, равни права, мир и спокойствие по домовете ни. 

Тази наша мечта си позволих на Конгреса да опиша малко романтично – „Мечтая, когато пътуваме в България, отстрани да няма нито едно кътче необработваема земя. Когато се разхождаме в парка, да виждаме млади хора с колички с деца. Когато ходим по улиците покрай блока, да не срещаме просяци и когато говори учител, въздухът да трепери от респект“. Такава България мечтая. Възможна ли е тя? 

Скъпи социалисти, скъпи българи, 

Тя е възможна, само ако сме единни за България, която обичаме.

 

 




Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: varg1
Категория: Лични дневници
Прочетен: 20123463
Постинги: 18642
Коментари: 10023
Гласове: 71260
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031