Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.03.2017 19:15 - Орбан затваря университетите на Сорос
Автор: varg1 Категория: Новини   
Прочетен: 600 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Правителството на Виктор Орбан е внесло проект за промени в закона за висшето образование. С тях се иска ВУЗ в Унгария да имат кампуси, освен в собствената си държава и в Унгария, както и наличие на работни визи за преподавателите извън страните-членки на ЕС.

Проектът предизвика остър протест от страна на ръководството на ЦЕУ – Централноевропейския университет (на „Отворено общество„). От отварянето на кампус в щата Ню Йорк „университетът няма да има никаква образователна полза и ще претърпи ненужни загуби на финансови и човешки ресурси“, се казва в изявлението на институцията, която твърди, че предложеното законодателство „е насочено директно към ЦЕУ и следователно е дискриминационно и неприемливо“.

В изявлението си Майкъл Игнатиев, президент и ректор, казва, че затварянето на учебното заведение, основано от Джордж Сорос, „ще навреди на академичния живот в Унгария и ще се отрази негативно върху отношенията на правителството на Унгария“ с нейните съседи, страните от ЕС и САЩ.

Правителството на Орбан отговори, че това са изисквания, които се предвиждат за всички ВУЗ в страната. image

А това е сайтът на ЦЕУ ceu.edu

От Григор Лилов

Централноевропейският университет (ЦЕУ) обяви снощи, че правителството на Унгария е внесло проектазакон с промени във висшето образование, които ще направят невъзможно институцията да продължи да функционира в Будапеща, където е централата му от над 25 години, предадоха АП и БТА.

Според поправките, внесени в парламента във вторник, чуждестранните университети трябва да имат кампус както в Унгария, така и в собствената си страна. От учебните заведения ще се изисква да се съобразят с новите правила в срок до 15 февруари 2018 г.

Освен това промените отменят правото на университета да назначава преподаватели от страни извън ЕС без работна виза и изискват от ЦЕУ да смени името си. ЦЕУ в момента работи само в унгарската столица, има около 1400 студенти, а преподавателите и персоналът в него са от над 131 страни.

От отварянето на кампус в щата Ню Йорк „университетът няма да има никаква образователна полза и ще претърпи ненужни загуби на финансови и човешки ресурси“, се казва в изявлението на институцията, която твърди, че предложеното законодателство „е насочено директно към ЦЕУ и следователно е дискриминационно и неприемливо“, и призовава промените да се отхвърлят.

В изявлението си Майкъл Игнатиев, президент и ректор, казва, че затварянето на учебното заведение, основано от Джордж Сорос, „ще навреди на академичния живот в Унгария и ще се отрази негативно върху отношенията на правителството на Унгария“ с нейните съседи, страните от ЕС и САЩ.

Правителството настоява, че целта му е просто да спазва закона и да е сигурно, че всички го спазват. „Законовите промени са за всички, така че и ЦЕУ трябва да ги спазва“, обясни говорителят на унгарското правителство Золтан Ковач, цитиран от „Ройтерс“.

Игнатиев заявява, че е предложил на правителството преговори за намирането на удовлетворително решение, което да позволи ЦЕУ да продължи да работи в Будапеща. „Енергично ще браним постиженията си срещу всеки, който се опитва да очерни нашата работа в очите на унгарския народ“, казва ректорът. / ГЛАСОВЕ




Гласувай:
2



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: varg1
Категория: Лични дневници
Прочетен: 20133647
Постинги: 18642
Коментари: 10023
Гласове: 71260
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031