Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.03.2017 14:22 - Д-р Дечо Дечев: Турските ваксини на Москов са втори Чернобил
Автор: varg1 Категория: Новини   
Прочетен: 563 Коментари: 1 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Турските ваксини „Еувакс ” и „Пентаксим ” са втората голяма заплаха за здравето на българите след Чернобил . Това каза пред Фрог нюз бившият директор на болница „Иван Рилски” Дечо Дечев. Той изводи документи, от които стана ясно, че в „Еуваксът ” се съдържа 25 пъти повече консервант тиомерсил с живак от разрешеното . Ето какви скандални неща още разкри той:

– Доктор Дечев, вчера бяха повдигнати обвинения на здравния министър  Петър Москов и заместника му Адам Персенски  за сделката с ваксините с Турция. Смятахте ли, че ще се стигне до тук?

– Както аз, така и огромен брой български граждани, би трябвало да са благодарни на вашата медия, защото извадихте първи документи за скандала с турските ваксини. Това, които дължим да поясним на хората, е това, че се набляга на икономическият аспект  на т. нар. дарение, бартер, сделка.  Оставя се настрана медицинската част на проблема, което за мен е много тревожно.

– Г-н Москов, обаче продължава да твърди, че е направил добро дело за българските деца и не се чувства виновен.

– Г-н Москов, в типично негов стил, не се съобрази с уредбата на закона. Той я погази тотално. Второто нещо е, че постави в огромен риск стотици хиляди български деца, които трябваше да използват тези ваксини. Половината от ваксините, говоря за „Пентаксима ”, са използвани. Другата половина-„Еувакса ”, прокуратурата твърди, че тази ваксина е под контрол и няма да се използва. Третото, което ме притеснява е медийният чадър, който беше поставен върху целия този проблем.  В продължение на година единични медии, между които основно Фрог  нюз , продължаваше да напомня за този проблем. Според мен самата политическа класа не реагира адекватно. Тя позволи на г-н Москов да изрече от трибуната на парламента неверни и чисто лъжливи твърдения. Реакцията на политиците ни, включително и на опозицията, беше много бегла. Нека да не звучи пресилено, но моето мнение е, че след аварията в Чернобил , българите не са били изправени пред такъв сериозен здравословен риск, и то основно деца. И докато при Чернобилската авария, българското правителство нямаше пряка вина за нея,  тук в ситуацията с ваксините от Турция, стана със съдействието на правителството.То е  приело решение на база на доклад, който г-н Москов е внесъл и в който изрично е посочено, че ние сме заявили искане Турция да ни помогне с два вида ваксини.

– Защо са били нужни две ваксини-„Еувакс ” и „Пентаксим ”?

– При раждането на детето, още в родилния дом, на него му се поставя ваксина против хепатит В. На вторият, четвъртият и шестият месец от раждането трябва да се постави шесткомпонентна  ваксина. Дали тя ще бъде в една компонента или в две ваксини-петкомпонентна  плюс хепатит В, няма значение.  Но това са задължителните имунизации за деца. Г-н Москов твърди, че не е имал предвид поставяне на „Еувакс ”, въпреки, че го е поискал. Това се вижда и от неговия доклад до МС. Той, обаче  отново прави опит да заблуди обществото. Иначе трябва да отговори на въпроса: След като не е искал да постави „Еувакса ”, с какво е имунизирал тези близо 70 хиляди деца до една годишна възраст трикратно? С каква ваксини  против хепатит В ги е имунизирал, при положение, че на търга, проведен на 12 февруари 2015 г.,  министерството е заявило 80 хиляди  ваксини против хепатит В. Тази ваксина е била получена и поставена само  при раждането на децата. А за другите три приема-на вторият, на четвъртият и на шестият месец  каква ваксина срещу хепатит  В Москов е предвиждал да се сложи, след като такава няма? Пределно ясно е, че неговото намерение е било той да подсигури тези 6 компонента под формата на петкомпонентната  ваксина „Пентаксим ” и към нея да се добави „Еувакс ” против хепатит В.

– Петър Москов и заместникът му Адам Персенски  твърдят, че „Еуваксът ” е бил бонус към „Пентаксима ”. Това вярно ли е?

– Сега започват техните интерпретации, с цел да докажат, че не са имали намерение да приложат „Еувакса ”. Защо, обаче те изваждат тази теза?! Това остана скрито от обществото . Излязоха твърдения, че ваксината не била регистрирана, че имало вътре вредна компонента. За мен тук  е безпрецедентното през последните 26 г. Не мога да намеря аналог, в който български министър, член на правителството, е поставял в такъм риск децата ни. „Еуваксът ”, като продукт, съдържа  един консервант , който в количество, над определеното, според европейските и българските  норми, може да постави децата в особено висок риск. Този консервант  се нарича тиомерсал  и според нашето и европейско законодателство не може да превишава 2 микрограма  на доза. Упорито се мълчи и се крие за реалното съдържание на този тиомерсал  в „Еувакса ”.

– Вие знаете ли колко е съдържанието  на тиомерсал  във ваксината от Турция?

–  Вижда се от документ, с който разполагам. Става дума за кратката характеристика на продукта и това е най-меродавният  документ за ваксината. Той се подава от самия производител и няма кака да не  вярваме на данните в него. Съдържанието на тиомерсал , според производителя, е 50 микрограма. Това е 25 пъти или 2 500% над максимално разрешеното по закон. И това г-н Петър Москов щеше да го приложи на българските деца, ако не беше вашата медия, която алармира за тези опасности. Когато оповестихте за случая, имахме само информация, че този продукт е забранен за използване на територията на България и ЕС. Сега вече говорим с конкретни числа. За това направих сравнение с Чернобил. Тогава превишаването на радиационният фон  не е по-висок от този във ваксината „Еувакс ”.  Всички оправдания на Москов в момента са в посока на това да се измъкне и да се покрие информацията, която съществува за „Еувакс ”.

– Упорито се твърди, че няма данни, ваксините, без да се уточнява коя от двете, са опасни. Вие бихте ли си имунизирали детето с „Еувакс ”?

– Твърденията за безопасността на ваксините е другата им теза. Ако трябва да бъдем коректни в изказа си, той трябва да е: И двете внесени ваксини нямат доказателства, че са безопасни. За да твърдим, че са опасни, трябва да имаме реални случаи на някакви странични действия. За съжаление, част от тези странични действия се появяват в много по-късен период. И тогава не знам каква ще е реакцията и как ще се стигне до извода, че дадени последствия са резултат от това приложение на ваксините.

–  Може ли изобщо да не се разбере, че дадено заболяване е в резултат на въпросната имунизация?

– В цял свят се води полемика за това. Има сериозни заболявания, за които учените казват, че причината е приложение на дадена ваксина. Точно по тази причина контролът за тяхната безопасност е изключително строг. Именно това е най-голямото прегрешение на Петър Москов. Той прескочи всички етапи на контрол, които гарантират безопасността на една ваксина. Да не говорим за тази срещу хепатит  В, където нещата са драстични. Трябва да успокоим родителите, че регистрираните у нас ваксини, които са преминали всички етапи на безопасност, съдържанието  на консерванта  тиомерсал  е  нула. Трябва да знаем, че българската държава е направила всичко възможно, за да гарантира достъп на продукти, които максимално са изчистени от някаква вероятност, да причинят риск за здравето. Вносът на двете ваксини „Еувакс ” и „Пентаксим ”  прескача тези бариери и поставя в незапомнен риск огромна група деца.

– Бяхте първи, който преди година казахте, че Москов лъже за ваксините.

– Да, но за това има огромен брой доказателства. Като започнем от моето освобождаване  от болницата с мотива, че се прави, защото две болници се сливат- „Александровска  и „Иван Рилски”. След година и половина виждате, че такова нещо няма. Имаше откровени лъжи по парламентарното питане дали е правил износ на БЦЖ  ваксина за Турция. Москов каза от трибуната на НС , че не е правил, но колежката ви Ахчиева  доказа, че е имало такъв износ. Хвалеше се, че е подсигурил на българския пазар пет и шест валентна ваксина. Впоследствие пък твърди, че никога не е имал намерение да използва „Еувакса ”. След това пък каза, че въпросната ваксина ще я използва за бежанци. Данните, че броят на децата-бежанци е 300, не кореспонсира  с внесените 100 000 педиатрични  ваксини. Не се връзва.

– Г-н Персенски , на влизане в следствието, обясни за Фрог, че две педиатрични  ваксини щели да се обединят в една за възрастен.

–  Защо тогава не са си взели ваксина за възрастни, а са взели детската ваксина? Отново правят опит да лъжат, защото в доклада на Москов до МС  е записано: „Включвам изрична клауза, с която правителството на РБългария  се задължава да използва получените количества ваксини само за целите на имунизационния  календар”. А имунизационният  календар обхваща възраст до 18 години.

 Не стана ясно кой е насочил обвинените министър и зам.-минстър  за сделка с Турция? Защо не потърсиха разрешение в Брюксел, да речем?

–  Насочил ги е този, който  е  свързан и с пръстовия идентификатор.  Спомнете си, премиерът Бойко Борисов лично каза, че стои зад Москов и напълно го подкрепя в тази сделка.

–  Може ли това да е междуправителствена  афера?

–  Факт е, че чисто финансово, турската страна има много по-голяма полза, отколкото ние. Турция би дала много повече пари за БЦЖ  ваксини от други фирми. Буди смях твърдението, че Москов и Персенски  сравняват  това, което сме получили от Турция, с това, което сме взели. Те сравняват две цени, които са коренно различни. От една страна твърдят, че това, което сме получили от Турция го калкулират по цена, по които бихме го купили на търг в България. От друга страна това, което сме дали на Турция, те го калкулират по т. нар. себестойност на производителя и не е включена  нито печалба на производителя , нито печалба  на търговеца, нито други маржове.

–  Да не искате да кажете, че сравняват круши с ябълки?

– Точно така. Искрено се надявам, че прокуратурата има коректни данни относно реалната цена на ваксините. Българската страна е предоставила количество ваксини на по-високо стойност от това, което сме получили.

–  Може ли лекар на висок пост да лъже за нещо, свързано със здравето на децата?

–  При г-н Москов са водещи не медицинските  основания, за да извърши нещо. Пръстовият отпечатък вижте. Като медицински ефект той е почти нулев. Там беше важно да се продаде един софтуер за 400 000 лв . от касата. След това да се продадат десетки хиляди устройства. Цената им е над 20 млн. лв. Като сложите и абонаментната такса, която ще трябва да се плаща всяка година,  става един много сериозен  бизнес. Това беше ход, в който се търси само лична облага.

 

Интервю на Катя Илиева, Фрог нюз




Гласувай:
3



Спечели и ти от своя блог!
1. bojinkata - Последиците от управлението на ...
19.03.2017 17:56
Последиците от управлението на мутрата дълги години ще се отразяват на Бг дълги години, като след Чернобил!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: varg1
Категория: Лични дневници
Прочетен: 20127460
Постинги: 18642
Коментари: 10023
Гласове: 71260
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031