Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.02.2017 17:33 - Българските ученици са "отличници" по секс, цигари и алкохол
Автор: varg1 Категория: Новини   
Прочетен: 402 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Всяко трето дете у нас се оплаква от изнервеност и раздразнителност, показва международно изследване
Българските тийнейджъри изпъкват сред връстниците си по света с предни позиции в редица вредни навици. Заемаме водещо място по употреба на алкохол и цигари, отличници сме и по консумация на сладки храни и безалкохолни напитки, а специално 15-годишните ни момчета са номер 1 за първи сексуален контакт на тази възраст. Тревожните данни са от международно изследване от 2013/14 г. на здравето и здравното поведение на юношите сред 43 държави от Европа, Канада и САЩ. У нас то е осъществено от Института за изследване на населението и човека на БАН и научен център "Психология и здраве", в партньорство с УНИЦЕФ и Световната здравна организация. От агенция "Сова-Харис" са анкетирали 4796 ученици в 5-и, 7-и и 9-и клас от 163 училища.



15-годишните момичета у нас са на второ място по пушене след тези от Гренландия - 30% пушат поне веднъж седмично, срещу 21% от момчетата на тази възраст. Подобен е делът и в Малта, Италия, Хърватска и Унгария, а най-нисък е при децата от Скандинавските страни. Водачи сме и в международната класация по употреба на бира - всяко 4-то наше момче на 15 г. и всяко 8-о момиче на същата възраст пият бира поне веднъж на седмица. При 13-годишните този дял е 16% за момчетата и 9% за момичетата. Въпреки че 77% от тийнейджърите ни (на 15 г.) са казали, че никога не са пробвали канабис, останалите "компенсират" с честотата на употреба, която пак е сред най-високите в света.

Най-често консумираната храна от родните юноши са сладките неща - 43.8%, следват ги зеленчуците - 41.1%, плодовете - 36.7%, и безалкохолните напитки, съдържащи захар - 34.5%. Тези проценти отново поставят българските младежи на първите места по консумация на сладки храни и безалкохолни. При момичетата се наблюдава тенденция да се хранят по-здравословно от момчетата, като всекидневната консумация на плодове и особено на зеленчуци е по-висока. Ежедневният прием на здравословни храни обаче намалява с възрастта и при двата пола.

Неподходящите храни логично водят до следващата констатация - 23.4% от българските момчета и 13% от момичетата ни са с по-високо от нормалното тегло. И наднорменото тегло, и затлъстяването са по-често срещани сред момчетата. Момичетата ни пък масово спазват диети - всяка четвърта наша девойка се подлага на някакви ограничения в храненето, като с възрастта делът на пазещите диети момичета расте - на 15 г. стига до близо 30 на сто. В международно сравнителен план родните юноши са сред първите по ежедневна умерена физическа активност, но в същото време са на едно от първите места по гледане на телевизия и по играене на компютърни игри и използване на интернет.

Дали заради новите технологии, или заради натовареността в училище, всеки трети наш ученик (36.8%) се оплаква от изнервеност и раздразнителност, а 30% - от лошо настроение, като тези състояния са по-изразени при момичетата и се увеличават рязко между 11- и 13-годишна възраст. Множествените здравословни оплаквания (в съчетание с две или повече), които се срещат всеки ден и повече от веднъж седмично се проявяват при 41.3 от всички изследвани лица. Колкото повече порастват децата, толкова повече се оплакват от здравословни проблеми, като при момичетата този дял стига дори 60 на сто.

Изненадващо, петнадесетгодишните ученици у нас са сред най-активните в сексуално отношение юноши. Българските момчета са номер едно по инициация на сексуален контакт, като различията по пол в сексуалния опит са значими - 40% от 15-годишните момчета съобщават, че са имали сексуални контакти, срещу 21% от момичетата на тази възраст. (Все пак изследователите отчитат, че момчетата обичат да се хвалят за своя старт повече от момичетата). При момичетата този дял е много по-нисък от дела в страни като Унгария, Дания, Шотландия, Финландия, Швеция, Чехия. В същото време средно 66% споделят (56% от момичетата и 66% от момчетата), че са използвали презерватив при последния си сексуален контакт.

Средно първият сексуален контакт се случва на 14 г., като близо 1/3 от младежите твърдят, че първият им път е бил на 13 г. и по-рано, показва още проучването. Ниската средната възраст на сексуалния старт и високият процент на учениците, които не използват контрацептиви, очертават рискови тенденции в сексуалното поведение на юношите, отбелязват изследователите. Те отчитат и още една негативна тенденция - учениците, които са отраснали в семейства с висок социално-икономически статус, показват по-висок риск за сексуални контакти в сравнение с учениците, които растат в по-бедни семейства.

Зле стоим и по отношение на индикатора "училищен тормоз" - страната ни е сред първите 10, в които най-често децата са подложени на насилие в клас. По-често жертви на тормоз са момчетата - 12-20% в различните възрасти, в сравнение с момичетата - 10-17%.



МЕРКИ

Изводите от проучването ще бъдат предоставени на институциите, имащи отношение към учениците - МОН, здравното министерство, агенцията за закрила на детето и др. "Трябва да се отнасяме към резултатите със същото внимание като към PISA. To показва нуждата да се инвестира в семействата, в здравното образование в училище, в намаляване на натовареността на учениците и увеличаване на спортните им дейности и др.", коментира Михаил Околийски, представител на СЗО за България. От организацията смятат да помагат на родните школа с ноу-хау - например с интересни уроци на тема здравно и сексуално образование и др.

http://www.segabg.com/article.php?id=840731



Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: varg1
Категория: Лични дневници
Прочетен: 20291947
Постинги: 18678
Коментари: 10030
Гласове: 71343
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930