Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.01.2017 17:27 - Енергетиката изпуши, зелените централи угаснаха през зимата, търсим супер-скъп ток от Румъния
Автор: varg1 Категория: Новини   
Прочетен: 454 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Още първата по-студена (т.е. нормална) зима разби на пух и прах цялата пропаганда срещу атомната енергетика и за „възобновяема енергия“. Оказа се, че държавата, дето имала „огромен излишък“, не може да се справи с налични мощности. И е поискана помощ от Румъния.

Добре е да припомним, че румънският ток е изключително скъп. Дори най-евтината му част – от АЕЦ „Черна Вода“ е поне 3 пъти по-скъп от нашата АЕЦ, просто защото румънската централа е по френска технология, изградена с кредити и е безбожно скъпа.

Северните ни съседи са отказали, защото на самите тях им трябвал ток в студовете. Това е довело до активиране у нас на т.нар. „студен резерв“, който е още по-скъп. Това са мощности, които не се ползват, но стоят в готовност при нужда. При тях цените са по-високи дори от при внос.

Т.е. накратко казано, енергетиката ни е колабирала още при първата по-сериозна криза. Най-големият консуматор на пари – зелените централи, са абсолютен аут в студа. Ветрогенераторите замръзват и не могат да въртят. Слънчевите панели пък са затрупани от сняг, и съвсем отделно – няма много слъце. Така, въпреки че героично изградихме над 1000 мегавата супер скъпи централи, и храним техните собственици – депутати и министри, реално като трябва ток, него го няма.

Фактически, ако се окаже вярна прогнозата на БАН, че навлизаме в студен период и следващите зими ще са също така студени (както беше преди), то енергетиката ни е напълно неподготвена. Очевидно реална енергия могат да осигурят само старите и изпитани типове централи – АЕЦ, ТЕЦ и ВЕЦ. С оглед на малкото ни водни ресурси, ВЕЦ не могат да са основа на системата. Високите цени на фосилните горива и многото замърсяващи емисии пък правят ТЕЦ съмнителна инвестиция. Така се очертава само АЕЦ като някаква разумна алтернатива. Т.е. който купи, предложената евтина за приватизация „Белене“, ще удари абсолютно бинго в студените зими, които предстоят… Пак ще продадем златната кокошка, точно преди да започне да снася. / ГН

image image  



Гласувай:
2



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: varg1
Категория: Лични дневници
Прочетен: 20121856
Постинги: 18642
Коментари: 10023
Гласове: 71260
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031