Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.12.2016 20:43 - Протестиращи край Хитрино: Ако до понеделник цистерните не бъдат изнесени, блокираме пътищата в Североизточна България
Автор: varg1 Категория: Новини   
Прочетен: 626 Коментари: 0 Гласове:
7

Последна промяна: 16.12.2016 20:43

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 image

Жители на Хитрино протестираха срещу бавното източване на авариралите цистерни и невъзможността да влязат в домовете си като блокираха главен път Шумен-Силистра. „Ако до 15 дни от взрива на гарата не бъдат изнесени цистерните ще блокираме всички пътища в Североизточна България. Ще стигнем и до Свиленград“, заявиха недоволните . Те настояват министърът на вътрешните работи или транспорта да обясни пред тях какво са превозвали цистерните, от взрива не е ли замърсена почвата  и цялата околна среда. И най-важното кога ще бъдат допуснати до домовете си, където има изоставени животни, от които се изхранват цели фамилии.

image

Протестиращите негодуват срещу бавното източване на опасните цистерни. И липсата на ясни и категорични отговори от компетентните институции.

„Живеем в абсолютно невидение. Срамота. Оставени сме на произвола на съдбата“, заявиха почти в един глас млади мъже от Хитрино. Жителите на селото били разочаровани от държавата, но затова пък „плътно зад пострадалите“ бил кметът на Хитрино Нуридин Басри. „Без него сме нищо“, разсъждават протестиращите.

„Протестът е справедлив и основателен. Търпението на хората свърши. Всички са изнервени“, заяви за Топновини Нуридин Басри. Той  съобщи, че от днес започва остъкляването на пострадалите домове. Ще работят три екипа. А собствениците трябвало да попълнят заявления за подпомагане.

„Ситуацията наистина е доста тежка. По план днес бяха изнесени три цистерни. А всяка цистерна е непредвидима. Разкачването е доста опасно, защото продължава да изтича газ“, заяви пред насъбралото се множество от недоволни главен комисар Николай Николов,  който ръководи операцията.

image

Всички действия на момчетата, за които отговарям, трябва да бъдат внимателни и премерени. От най-малката грешка могат да загинат хора. Достатъчно жертви бяха дадени, разясни Николов.

Той съобщи, че в момента на площадката по обезвреждането и източването на дерайлиралите цистерни работели експерти, колкото е цялото население на Хитрино.

Николов помоли да не бъде оказван натиск върху работата на експертите.

Шефът на пожарната успокои хората, че в резултат на експлозията няма замърсяване на околната среда.

Кметът на Хитрино Нуридин Басри посъветва хората да изхвърлят храните, останали в хладилниците им. „Ако трябва и самите хладилници“, инструктира той.

http://shumen.topnovini.bg/node/742072

 



Гласувай:
7



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: varg1
Категория: Лични дневници
Прочетен: 20201845
Постинги: 18669
Коментари: 10029
Гласове: 71320
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930