Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.12.2016 13:40 - НКЖИ излезе с позиция за случая с разпространеното видео за състоянието на железния път край гара Образцов чифлик
Автор: varg1 Категория: Новини   
Прочетен: 903 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 16.12.2016 13:41

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Представяме ви позиция на ДП НКЖИ във връзка с разпространеното в публичното пространство видео за състоянието на железния път край гара Образцов чифлик:

ПОЗИЦИЯ НА НКЖИ ОТНОСНО РАЗПРОСТРАНЕНИ ВИДЕОКЛИПОВЕ ЗА СЪСТОЯНИЕТО НА ЖЕЛЕЗНИЯ ПЪТ ПРИ ГАРА ОБРАЗЦОВ ЧИФЛИК

Във връзка с разпространените от служител на „Експрес сервиз“ видео клипове за състоянието на железния път при гара Образцов чифлик, пресцентърът на НКЖИ уточнява:

В „Експрес сервиз“ безспорно работят добри професионалисти, които са наясно със състоянието на подвижния състав в железницата. Фирмата е в преки икономически зависимости от частните превозвачи и намесата й в медийното пространство като адвокат на един от участниците в трагедията е груб опит за манипулация и внушаване на неверни твърдения.

Искрено се надяваме, че в близките дни и седмици медиите няма да станат арена на икономически, браншови и  други интереси, „обективно“ защитавани от заинтересовани лица.

За успокоение на българските граждани трябва да уточним:

  • Експлоатацията на главния коловоз в гара Образцов чифлик през лятото на 2015 г., когато е заснет материалът, от съображение за сигурност на превозите, беше с ограничение на скоростта до 40 км/ч, поради предстоящия механизиран среден ремонт, който беше изпълнен няколко месеца по-късно. След ремонт по текущия път в гарата беше възстановена скоростта съгласно графика за движение на влаковете.
  • Второто видео е от същия коловоз в гара Образцов чифлик, заснето от противоположната страна на гарата. Плавните двустранни неравности, които се виждат, също са премахнати чрез извършения механизиран среден ремонт.

Най-безспорното доказателство за състоянието на железния път и стрелките са резултатите от обективния контрол на независима пътеизмервателна лаборатория. Последното измерване на пътеизмерителна мотриса ЕМ 120, което беше извършено съвсем скоро – на 15.09.2016 г. и 16.09.2016 г., показва, че техническото състояние на железния път е оценено като отговарящо на изискването на нормативната уредба.

Субективният контрол, като допълващ за оценката на железния път, също допринася за осигуряване на достатъчно ниво на сигурност на превозите – след констатиране на неизправности те се отстраняват своевременно, а при необходимост се налага и временно ограничение на скоростта.

Значимостта на IX–та жп линия, като връзка Дунав – Черно море, винаги е налагало на нейното състояние да бъде отделяно сериозно внимание. Въпреки, че линията между Русе и Каспичан не е включена в програма с европейско финансиране, и въпреки ограничените финансови ресурси, с които разполага ДП НКЖИ, със собствени техника и средства само за последните 6 години (2011-2016) са изпълнени 82,016 км механизиран среден ремонт със смяна на елементи на горното строене. Това е почти 60 % от експлоатационната дължина на рамото Русе – Каспичан.

За същия период, със силите на механизираното поддържане, беше извършено укрепване по ниво и ос на 740 км, т.е. средно по 123 км на година.

В момента, по рамото Сеново – Самуил се извършва започналият тази година ремонт на 41 км железен път – подновяване между Сеново и Просторно, коловозът в гара Просторно, което вече е в ход, и механизиран среден ремонт на 32 км железен път между Просторно – Разград и Разград – Самуил.

През 2017 г. ще се извърши планиран механизиран среден ремонт в междугарието Плиска – Каспичан.

Железопътната инфраструктура в страната отговаря на изискванията и нормите  на безопасност. При всички случаи на влошаване на състоянието на железния път и съоръженията в дадени участъци от мрежата се приемат превантивни мерки по намаляване на скоростта на движение на влаковете до ниво, при което е гарантирана пълната безопасност на движението, а по приоритетност и финансови възможности се извършват аварийни и неотложни ремонти на участъците с най-влошени параметри.

 Прилагаме снимки и клипове от 15.12.2016 г. на състоянието на железния път на гара Образцов чифликкоято е обект на разпространените от „Експрес сервиз“ видеоматериали.

Video Player   00:00   00:27   image

Снимка: НКЖИ

image

Снимка: НКЖИ

image

Снимка: НКЖИ




Гласувай:
3



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: varg1
Категория: Лични дневници
Прочетен: 20317531
Постинги: 18679
Коментари: 10030
Гласове: 71345
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930