Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.11.2016 08:59 - Уникални СНИМКИ от посещенията на Фидел Кастро в България: Той обичаше Тодор Живков и Йорданка Христова!
Автор: varg1 Категория: Новини   
Прочетен: 499 Коментари: 0 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

image

image

image

image

image

image

image

 Завинаги свързан с България остава лидерът на Куба Фидел Кастро, който издъхна преди броени часове. Какво ли не е било тираживано за топлите му отношения с първите в държавата ни по време на комунизма, както и за дълбоките му чувства към легендата на българската естрадна икона Йорданка Христова.
Фидел Кастро посещава България на два пъти – през 1972 и 1976 г, а буйният му нрав и неудържим характер изпотява доста протоколчиците и охраната.

През май 1972 г. символът на кубинската революция прави 10-дневно официално посещение в страната ни. Огромната популярност на команданте Фидел изкарва на улиците хиляди българи, които мечтаят да го видят и да се докоснат поне малко до него.

Богата програма за високия гост включва посещение и в днешен Добрич. Както се полага Фидел Кастро и Тодор Живков са посрещнати от първия партиен ръководител на окръга Ганчо Кръстев. Той отговоря толкова изчерпателно на безбройните въпроси на кубинския гост, че Фидел е смаян от компетентността и интелигентността му.

След това казва на Тато: „Ако имах такъв човек в Куба той щеше да е най-малко министър…” Това допринася само след година Ганчо Кръстев да бъде изпратен в столицата и да застане начело на министерството земделието и хранително-вкусовата промишленост.

По време на визитата си в България нас Фидел Кастро бил заобиколен от много изгарящи женски погледи. На фона на родните напълняли и оплешивели ръководители, Фидел изглеждал като латински мачо, добре допълнен с романтичния ореол на революционер.

За да разнообразят официалната програма на госта, домакините организирали в Партийния дом среща с артистичния свят на София.

По думите на очевидци, присъствали на срещата, Кастро бил център на всеобщото женско внимание. Там с блеснали очи край него били шампионката по художествена гимнастика Мария Гигова, телевизионната звезда Анахид Цонева-Тачева, актрисите Ванча Дойчева и Гинка Станчева и естрадната прима Йорданка Христова...

"Влюбих се в очите на Фидел! Те са магнетични! Кафяви, прозрачни…" Това казва самата Йорданка Христова след като се запознава с кубинеца и по всичко личи, че е хлътнала сериозно по него.

По едно време Кастро даже направил забележка на Тодор Живков за този подчертан женски интерес към особата му: „Тодоре, преследвали са ме много красавици в цял свят. Джина Лолобриджида даже идва до Хавана да прави фотоалбум за мен, но такова чудо не съм виждал…” Домакинът Тодор Живков също си развалил настроението и скастрил организаторите.

След гостуването на кубинския лидер през 1972 г. в България името Фидел става доста популярно. Доста млади български семейства кръщават новородените си момчета на президента на Острова на свободата. Тук-там из страната се появява даже и вариант на името в женски род - Фиделина.
Още преди идването на Фидел у нас, българо-кубинските отношения вече били развити по линия на военните министерства.

Армейски генерал Добри Джуров вече се бил виждал със своя колега, кубинския военен министър, по-малкия от братята Кастро - Раул. Когато станали достатъчно близки, Раул казал на бай Добри, че имал три дъщери, но си мечтае и за син. Генерал Джуров го успокоил: “У нас има едно чудодейно вино - който пие от него му се раждат мъжки рожби. Това е мелнишкият мавруд - проверена работа!”

Раул Кастро се зарадвал и поискал да му изпратят от това вино. За Хавана веднага заминала една пратка с мавруда, осигурен от Добри Джуров. И настина след време съпругата на Раул Кастро, популярната от партизанските години в Сиера Маестра Вилма Еспин родила момче.

Изглежда, че чудодейното македонско вино, изпратено от България настина направило чудото. В чест на това Раул и Вилма кръстили новородения си син Александър – на владетеля Александър Македонски. А  бай Добри Джуров не пропускал случая да се похвали, че с българска помощ военният министър на Куба добил мъжка рожба.



Гласувай:
4



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: varg1
Категория: Лични дневници
Прочетен: 20120537
Постинги: 18642
Коментари: 10023
Гласове: 71260
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031