Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.11.2016 09:00 - Фидел Кастро беше един от най-паметните световни лидери! Вижте целия му живот
Автор: varg1 Категория: Новини   
Прочетен: 490 Коментари: 0 Гласове:
6


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Бившият лидер на Комунистическата партия в Куба издъхна днес. Информацията бе потвърдена от Раул Кастро, брат на легендарния политик. "Командирът на кубинската революция почина в 22:29 тази вечер" (местно време), заяви Раул Кастро в ефира на националната телевизия. Все още не е ясна причината за смъртта му. Ето кой беше Фидел Кастро.
Фидел Кастро оцелява след над 600 опита за покушение и пишеше историята на Куба в продължение на десетилетия. 

Годините са оставили своя белег върху бащата на Кубинската революция. Той се бе отказал е символичните за него кубински пури. Преди 10 години предаде властта на брат си Раул и вече рядко се появяваше на публични места.

Никой не можеше да предвиди какво място ще има той в историята, когато започна кариерата си на революционер през 1953 г. с организираното нападение срещу казармата Монкада, военен гарнизон край Сантяго де Куба.

След нападението той бе осъден на 15 години затвор, но през май 1955 г. е освободен при обща амнистия и заминава за Мексико. На 8 януари 1959 г. избухва въстание, подбудено от манифест на Катсро, и той триумфално влиза в Хавана. Само месец след това става министър-председател на Куба.

ЦРУ и кубински бунтовници са направили 634 опита за покушение на Фидел. Във връзка с вички тези опити преди години той споделя пред испански журналист, че винаги носел със себе си пистолет – за всеки случай, но отрича някога да е носел защитна жилетка. „Имам силно тяло, то винаги ме е пазело“, казва Кастро през 1979г., биейки се по гърдите.

Кубинският революционер е известен и със своята привлекателност
Бунтовническият му облик и внушителната му личност дълги години впечатляваха хората и в частност жените.
„Толкова бях запленена! Не можех да гледам лицето му и да не кажа, че го обичам“, казва 59-годишната Мерседес Гонзалес, която го е виждала само два пъти на живо.

Официално Фидел бе женен само два пъти и има седем деца от три жени. Носят се слухове обаче, че е имал много афери и извънбрачни деца. Все пак той успяваше да запази личния си живот в тайна. „Личният ми живот не трябва да бъде инструмент за публичност или водене на определена политика“, казва той в тази връзка през 1992 г.

През годините Световната организация за защита на правата на човека остро осъжда „ефективната машина за репресии“ на Кастро, въпреки че доста хора по света му се възхищават: много от гражданските права бяха отменени, дисидентите бяха вкарвани в затвора, където ги измъчваха. Стотици хиляди кубинци напуснаха острова, най-често отправяйки се към САЩ, за да избягат от репресиите и бедността.

„Той е мъжът на буквата “Е”: егоцентричен и егоистичен“, казва Марта Беатриз (71), която е дисидент, обявила се срещу Кастро заедно с още 75 човека – всички от тях били осъдени през „Черната пролет“ на 2003г.

Някои го обичат, други го смятат за диктатор и го ненавиждат. Независимо от това има много неща, които не може да се отрече, че е направил за страната си.

През 1961 г. изкорени неграмотността в Куба, провеждайки мощна кампания за ползата от образованието. След като голяма част от медицинските лица напускат страната и я оставят само с 3 000 лекари, той обеща, че ще направи острова „медицинска суперсила“ - днес в Куба има над 88 000 лекари и една от най-добрите здравни системи в целия свят. Осъществяваше и още проекти, които също не са без успех.

„Той е най-важната личност на Запада от 20 век“, казва Айвън Маркез, втори командир на Революционните въоръжени сили на Колумбия (ФАРК).

„Революцията на Кастро разпалваше желанието да се бориш, да стигаш до планините, да хванеш пушката и да се опиташ да промениш нещата“, добавя той пред АФП.

Когато през 1959 г. Фидел държи реч за триумфа на революцията, бял гълъб каца на рамото му. Оттогава мнозина вярват в божествената му сила. В държава, в която католицизмът се смесва с африканските религии, много от кубинците твърдят, че Кастро е защитен от Обатала, най-могъщата богиня от Йорубската митология. Преди да се разболее тежко през 2006 г. и да предаде властта в ръцете на брат си, други смятат, че е безсмъртен.

„Скоро ще бъда като всички останали. Редът на всеки идва рано или късно.“, каза Кастро миналия април. 

http://www.blitz.bg/svyat/fidel-kastro-beshe-edin-ot-nay-pametnite-svetovni-lideri-vizhte-tseliya-mu-zhivot_news466384.html



Гласувай:
6



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: varg1
Категория: Лични дневници
Прочетен: 20136637
Постинги: 18643
Коментари: 10023
Гласове: 71260
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031