Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.10.2016 12:53 - ИЗВЪНРЕДНО! Майки казаха 'НЕ!' на ромските стипендии! Тази вечер се събират пред общините!
Автор: varg1 Категория: Новини   
Прочетен: 500 Коментари: 0 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 След гостуването тази сутрин на просветния министър- Меглена Кунева и изказването ѝ по повод ромските стипендии, майки и родилки изригнаха в мрежата. 

Както по-рано Новини Стара Загора писа, Кунева определи ромските стипендии като опит на МОН да "интегрира" деца от ромски произход. Според министъра на образованието това дело било необходимо, тъй като статистика показва, че най-много деца от ромски етнос отпадат годишно от училище. 

За броени минути темата "ромски стипендии" набра невероятна скорост от коментари в мрежата и бе една от водещите теми коментирани, дори в предаването "Преди обед", излъчвано по БТВ.

По данни на майки, чрез стипендиите, министърът на образованието упражнява дискриминация спрямо българските деца. Това е и причината, поради която още тази вечер в цялата страна ще се проведе символичен протест от 18:00 часа в цяла България, както е посочено пред кметства и общини.

В мрежата бе публикувана и петиция, текстът, на която публикуваме без редакторска намеса: 

Дискриминация срещу българските ученици

Провокирани сме да се обърнем към Вас, по повод на новина публикувана на 18.10.2016г. и разпространена от страницата на Министерството на образованието и науката, а именно: „600 УЧЕНИЦИ ОТ РОМСКИ ПРОИЗХОД ЩЕ ПОЛУЧАТ СТИПЕНДИИ ПО ПРОЕКТ ЗА ПОДКРЕПА НА ОБУЧЕНИЕТО“ . Считаме, че този проект е пряка дискриминация съгласно чл.6 ал.2 от Конституцията на република България, спрямо нашите деца – българските ученици. В случая се прави разграничение по етническа принадлежност. Не сме съгласни децата ни винаги да са ощетени, в името на интеграцията на малцинствата. Това са децата на България, това е бъдещето на България. Нека да има такива проекти, но нека се даде шанс и равен старт на всички ученици да се преборят за тези стипендии. Нека да се разпределят по успех, по класиране в учебни състезания, по извън класни занимания, но нека стартът да е равен. Не сме съгласни, защото парите на МОН са средства, платени от нашите данъци и акцизи.

До кога да търпим да се дискриминират децата ни ? Докога ще „отглеждаме“ и „носим на гърба си“ тези малцинства? Тези, които нямат и един ден трудов стаж, а всички социални облаги се насочват към тях. Тези, които се гаврят с портретите на историческите ни личности като Васил Левски и цар Симеон I /Приложение №3/. На който му се учи, ще полага усилия и средства и ще учи, на който не му се учи и личен автомобил да му се осигури до училище да го води – пак няма да учи.

Петицията можете да подпишете ТУК! 

В Добрич майки ще излязат на протест в петък. Събитието можете да намерите: ТУК

 http://novini.stara-zagora.org/извънредно-майки-казаха-не-на-ромските-стипендии-тази-вечер-се-събират-пред-общините-n53012.html




Гласувай:
5



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: varg1
Категория: Лични дневници
Прочетен: 20130242
Постинги: 18642
Коментари: 10023
Гласове: 71260
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031