Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.09.2016 13:23 - Световни лидери хапнаха специални блюда в ООН
Автор: varg1 Категория: Новини   
Прочетен: 228 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 21.09.2016 13:24


 Генералният секретар на ООН Бан Ки Мун нахрани на обяд в Ню Йорк световните лидери с хайвер от сьомга „под шуба”, телешко месо в гъбен сос и много други изкушения.

Един от десертите бе шоколадова торта. На гостите наливаха три вида отбрани вина, отговориха от офиса на генералния секретар на запитване на ТАСС. Държавни глави или правителствени лидери, както и министри на външните работи се събраха в зала с изглед към Ийст ривър на четвъртия етаж на централата на ООН в конферентния център. На масата седеше главният администратор на световната организация Бан Ки Мун, от дясната му страна бе президентът на САЩ Барак Обама, а от лявата бе осигурено дамското присъствие в лицето на президента на Чили Мишел Бачелет.

По-нататък по часовниковата стрелка се подредиха крал Абдула II, президентът на Нигерия Мухамаду Бухари, Тереза Мей – министър-председател на Великобритания, колумбийският президент Хуан Мануел Сантос, емирът на Катар шейх Тамим бин Хамад ал Тани, палестинския президент Махмуд Абас, кралят на Испания Филип VI и президентът на Тунис Бежи Каид Есебси. За предястие бе осигурен хайвер от сьомга „под шуба”, мариновано цвекло с копър, боб, салата Лоло Росо със сос от босилек и лайм.

Основното ястие бе телешко месо в гъбен сос, пюре от карфиол със сирене Грюер салата от цвекло с конфи шалот. За десерт поднесоха шоколаден терин с фъстъчен мус и сладко от малини, както и топчета от меката част на манго. На гостите на Бан Ки Мун предложихе калифорнийско бяло вино „Шардоне”, испанско червено вино от Риоха и бяло шумящо от Италия, направено от сорта „Мускат”. Обедът традиционно започна с приветствено слово на генералния секретар. Както можеше де се очаква, той се обърна към Барак Обама, който ще напусне поста президент на САЩ на 20 януари - двадесет дни, след като изтекат пълномощията на Бан Ки Мун.

"Г-н президент, ние трябва да помислим за това, с което ще се занимаваме след напускането. Аз ви отправям предизвикателство за дуел в голфа, но моля, не ме предизвиквайте на баскетбол", каза той. В края на изказването си Бан Ки Мун предложи тост "за мир, просперитет и правата на човека по целия свят". Американският президент отговори на генералния секретар с тост в негова чест. Той подчерта, че Бан Ки Мун, който през юни навърши 72 години, въплъщава "качества, свойствени на младите хора".

Американският лидер отбеляза волята, смелостта и доброто въображение на административния ръководител на световната организация. "Благодарни сме на него и неговия екип за тяхната служба”, каза Обама. Той и Бан Ки Мун леко докоснаха чашите. Ръководителят на администрацията на САЩ не пропусна да отбележи, че "произнася тоста за последен път като президент на този обяд". /БГНЕС




Гласувай:
1



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: varg1
Категория: Лични дневници
Прочетен: 20295423
Постинги: 18678
Коментари: 10030
Гласове: 71343
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930