Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.08.2016 10:02 - Учим децата на антитероризъм и що е то бежанец
Автор: varg1 Категория: Новини   
Прочетен: 660 Коментари: 1 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Учениците в 12 клас ще бъдат обучавани на превенция на тероризма и противодействие на корупцията. В часа на класа те ще се обучават на адекватното поведение при терористична заплаха.

Това стана ясно на представянето на проекта на Държавния образователен стандарт за гражданското, здравното, екологичното и интеркултурното образование, както и проектите на учебни програми за XI и XII клас, изготвени от МОН.

В Министерството се свърши много работа, отчете просветният министър Меглена Кунева.

В учебната програма по гражданско образование за 12 клас е включено учениците да се научат да разбират принципите на устойчивото развитие и да могат да анализират икономическите процеси в България, ЕС и света.

Също така според стандарта младежите ще трябва да могат да разграничават различните типове политически устройства. Целта на обучението е и да се оценява значението на социалните партньори при вземането на властови решения.
Също така учениците трябва да различават и оценяват формите на граждански протест.

Училището възпитава, изтъкна Кунева при представянето на стандарта.

Децата ще трябва да се научат и да оценяват глобалните проблеми на съвременността като тероризъм, ксенофобия, етническо напрежение, радикализация, война и мир.

Понятия, които трябва да се усвоят от децата, както предлага МОН, са глобизация, емиграция и имиграция и бежанци.

Това е стандартът, в който да ти е интересно, заяви от своя страна заместник-министърът Деян Стаматов. В този образователен стандарт няма да има оценки.

В 11 клас според стандартите целта е учениците да съпоставят идеите за свободата, човешките и гражданските права. Също така те ще трябва да анализират върховенството на закона и почтеността при вземането на институционални решения. Те ще трябва да разграничават различните видове малцинствени политики като асимилация, сегрегация, интеграция и да изразяват собствена позиция за тях.

На този етап учениците ще трябва да познават типовете демокрация и да разграничават видовете избирателни системи. Ще трябва да идентифицират и да оценяват негативно влияние на корупционните практики в изборния процес като купуване и продаване на гласове, както и манипулации на изборни документи.

В 9 и 10 клас учениците ще учат военно обучение и защита на родината. Патриотичното образование е през целия период на обучение от 1 до 12 клас. Учениците ще се учат и на пътна безопасност и на оказване на първа помощ.

Запознаването с превенция на корупцията започва от 5 клас съответно по 1 час от 5-7 клас и по два часа от 8-12 клас. Превенцията на тероризма започва от първи клас: по един час от 1-4 клас и по два часа от 5-12 клас.

Министерство на образованието и науката очаква коментари по тези предложения.

Ще направим най-доброто за българското образование, увери министър Меглена Кунева.

Тези цели няма да влязат в сила от настоящата учебна година.

КРОСС




Гласувай:
4



Спечели и ти от своя блог!
1. bgman13 - Трябва да учим децата и що е то бъл...
24.08.2016 11:49
Трябва да учим децата и що е то български бежанец. А също така и кой го гони от България - тоя дето учи децата, що е то бежанец.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: varg1
Категория: Лични дневници
Прочетен: 20127045
Постинги: 18642
Коментари: 10023
Гласове: 71260
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031