Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.08.2016 13:59 - Ген. Радев влезе в руската "Правда": НАТО е унищожител на българската армия
Автор: varg1 Категория: Новини   
Прочетен: 902 Коментари: 1 Гласове:
6


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 "Съвместната охрана на българското въздушно пространство е по-унизителна дори от Ньойския договор*". С този мотив един от вероятните кандидати за президент на БСП ген. Румен Радев е подал оставка като командир на Военновъздушните сили, съобщава руският вестник "Правда".

Изявата на Радев е отразена от изданието под заглавие "НАТО унищожава българската армия". Цитирано е изказване на шефа на ВВС, който определил евентуалното участие на Полша в охраната на българското въздушно пространство като "откровена окупация".

Освен това според "Правда" военната реформа по стандартите на НАТО заплашва страната с пълна загуба на суверенитет, а последната капка е "привличането на полски летци в замяна на собствените си".

Изданието продължава с пояснението:"в Брюксел обаче предпочитали да наричат отказа от собствена армия съюзническа взаимопомощ".

"Правда" и истината

 

Ген. Румен Радев подаде оставка на 1 август, което съвпадна с публичното тиражиране на името му като възможна президентска кандидатура на БСП. Като формален мотив за напускането си той посочи концепцията, според която българското въздушно пространство ще може да се охранява и от друга държава член на НАТО срещу заплащане.

Документът бе внесен в Националното военно представителство на България в Съюзното командване по операциите на НАТО, въпреки че Радев е отказал да го подпише.

Съвместната охрана на въздушното ни пространство стана възможна, след като депутатите приеха през февруари промени в Закона за отбраната. Мярката се налага заради тежкото състояние на българската бойна авиация, която разчита само на старите съветски машини МиГ 29.

Според неофициална информация военното министерство вече се е договорило с Полша, която също разполага с МиГ-ове, на каквито летят и българските пилоти. Полша ще получи заплащане за охраната, а освен това ще бъдат покрити и разходите за летците й у нас.

Твърдението, че полските летци ще заменят българските, не отговаря на истината. Коментарът, че НАТО унищожава българската армия също е абсурден, като се има предвид, че Алиансът отдавна призовава България да закупи нови изтребители и да скъса зависимостта на бойната си авиация от Русия.

Зам.-министърът на отбраната на Полша Томаш Сатковски анонсира бъдещото споразумение между двете страни още в началото на месец юни.

Министър Николай Ненчев обясни, че става въпрос за "съвместни инициативи, които са регламентирани с решение в рамките на НАТО".

"Няма нищо нередно, напротив, насърчават се държавите да извършват съвместен Air Policinig", каза той.

Радев обаче публично се противопостави на тези планове, като според него така се отклоняват средства, необходими за българската авиация. От БСП, които сега се готвят да издигнат Радев за президент, пък заложиха на тезата, че се готви "окончателното приземяване на авиацията ни".

Съвместната охрана

Проблемът с окаяното състояние на авиацията е известен от години, но въпреки това няма реални стъпки за придобиването на нов тип боен самолет.

За сметка на това при правителствата на Симеон Сакскобургготски и Сергей Станишев (от 2001 до 2009 г.) бяха изхарчени стотици милиони лева за придобиването на товарни самолети и хеликоптери.

Министърът на отбраната Николай Ненчев твърди, че проектът за придобиване на нов тип самолет е на финалната права, но е малко вероятно той да бъде парафиран тази година.

България разчита само на съветските изтребители МиГ 29, чиято поддръжка е под въпрос, след като сегашното правителство се отказа от услугите на Русия след серия неуспешни преговори. България обаче ще получи шест ремонтирани двигатели за МиГ 29 от Полша, а освен това има обявена обществена поръчка за десет нови или ремонтирани двигатели.

В същото време обаче изтича ресурсът и на останалото оборудване на самолетите.

*Според Ньойския договор България губи територия в размер на повече от 11 хил.кв.км. Западните покрайнини (с Цариброд и редица села в Кулско, Трънско, Босилеградско, Кюстендилско и половин Струмишка околия) са предадени на Сърбия; Западна Тракия от Места до Марица е предоставена под управлението на Съглашението и в нея първоначално се настанява Франция. България няма право да притежава модерни военни технологии, флот и авиация, а задължителната военна служба е отменена. Под формата на репарации за срок от 37 години трябва да бъдат изплатени 2.5 млрд. златни френски франка.

 




Гласувай:
6



Спечели и ти от своя блог!
1. vladtepes - За армията
05.08.2016 16:39
България има силна армия от генерали, полковници, адмирали и капитани с рангове по принципа "Много вожд малко индианец". Още Джани Родари е разбрал силата на подобна армия справка "Приключенията на Лукчо".
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: varg1
Категория: Лични дневници
Прочетен: 20133201
Постинги: 18642
Коментари: 10023
Гласове: 71260
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031