Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.07.2016 14:29 - Прокуратурата: Динко Вълев подбужда към дискриминация, случаят е пратен в София
Автор: varg1 Категория: Новини   
Прочетен: 530 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 07.07.2016 14:29

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Районната прокуратура в Средец е установила, че са налице данни, че Господин Вълев, станал известен като Динко, е подбуждал към дискриминация, насилие и омраза, основани на раса, народност и етническа принадлежност, осъществено в условията на продължавано престъпление, чрез слово и чрез средства за масова информация. Преписката по случая е изпратен в София, съобщиха от Българския хелзинкски комитет.

От организацията сезираха държавното обвинение преди време след репортаж с Динко, в който той се хвали, че задържа бежанци.

От постановлението на Районната прокуратура – Средец, става ясно, че на 14 февруари 2016 г. Вълев се обадил на телефон 112, за да съобщи, че е задържал на черен път между селата Долно Ябълково и Белеврен 16 чуждестранни граждани – 15 възрастни и едно малко дете/бебе. На операторите Вълев заявил, че ще "запука" и "изпише" някой от задържаните, а на записа се чува и как крещи на английски език "Всички долу", как псува, как се заканва, че ще убие един "циганин" и че "ще ги поударя малко, ще ги лопам".

Съгласно постановлението на прокурор Валентина Маджарова цялостното поведение на Вълев е дискриминационно.

"Дискриминационният елемент е именно субективната причина, поради която Вълев извършва деянието, доколкото няма данни той да страда от психическо заболяване. В случая от субективна страна данните позволяват налагане на извод, че Г. Вълев е действал с формирани стереотипни пристрастия и предразсъдъци. Извършените от него действия са в резултат от опростената му представа за действителността, приписваща на бежанците определени характеристики единствено поради обстоятелството, че са бежанци, и пренебрегваща индивидуалните им качества. Отделно от това той е действал в резултат от предварително генерално формулирано убеждение за ценността на определена обществена група – най-общо наречена бежанци, изградено върху пряка или непряка оценка за нея", пише прокурор Маджарова.

Според нея проповядване или подбуждане към омраза и дискриминация са изявленията на Вълев, че в България "навлизат сирийци, джихадисти и талибани" и че бежанците са агресивни и българската нация ще изчезне.

Според прокурор Маджарова това не само накърнява достойнството на хората от засегнатата общност, но и създава враждебна, принизяваща, унизителна, обидна и застрашителна за тях среда.

Прокурор Маджарова отбелязва още, че е "много важно е да се акцентира и на обстоятелството, че ефектът от изявленията на Вълев е голям, тъй като те са излъчени по достъпни в цяла България електронни медии и фейсбук, което пък действително му е осигурило голяма аудитория".

Според прокуратурата в Средец резултатът от престъплението е довеждането на дискриминационните изявления до знанието на трети лица, а това е осъществено в ефира на телевизия Би Ти Ви със седалище в София. По тези причини случаят е препратен на Софийската районна прокуратура като местно компетентна да се произнесе.

"С постановлението си прокурор Маджарова осъществява дължимо институционално поведение от висока степен на обществена необходимост: тя дава признание за обективната действителност на инкриминираната реч на омразата срещу уязвими хора в България. Институционалното признаване на тази реалност е условие за справедливост, без което не може", коментира постановлението адвокат Маргарита Илиева, директорка на Правната програма на Българския хелзинкски комитет.

dnevnik.bg




Гласувай:
1



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: varg1
Категория: Лични дневници
Прочетен: 20123301
Постинги: 18642
Коментари: 10023
Гласове: 71260
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031