Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.07.2016 22:16 - Кабинетът реши: Заставаме в НАТО до Прибалтика и Полша срещу Русия
Автор: varg1 Категория: Новини   
Прочетен: 468 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Русия струпва въоръжение по цялото протежение на Черноморския си бряг,НАТО трябва да покаже ясно, че ще защитава всеки един от своите съюзници. Нашето настояване е североизточният фланг на НАТО, т.е прибалтийските държави и Полша да бъдат третирани по еднакъв начин с югоизточния, т.е. Черноморския басейн и югоизточната външна граница на НАТО.

Това каза министърът на външните работи Даниел Митов след извънредното заседание на Министерски съвет, на което бяха одобрени рамковите позиции на страната, които ще бъдат застъпени насрещата на най-високо равнище във Варшава на 8 и 9 юли.

Очакванията ни са свързани с по-добрата координация на съюзниците ни в Алианса, по-тясно сътрудничество с ЕС, с адаптацията на НАТО в силно променената среда за сигурност. Взети са решения по конкретни точки и е получено одобрение от министрите и премиера Бойко Борисов. Това заяви от своя страна министърът на отбраната Николай Ненчев. Има завършена позиция и президентът е запознат с нея, добави Ненчев.

„Вече на няколко пъти обясних, но ще го направя отново. Фактите са следните: след анексията на Крим, делимитациите в Черно море станаха абсолютно неизвестни за никого. Русия струпва въоръжение както по Крим, така и по цялото протежение на Черноморския си бряг, което внася тежки дисбаланси в стратегическо отношение – както правни, така и военно-стратегически“, заяви министър Митов.

По думите му, в тази ситуация НАТО е длъжно да усили отбранителните и въздържащите способности на съюзниците си и да даде ясни сигнали, че ще защитава всеки един свой съюзник. „Нашето настояване винаги е било това да става през съвместни учения и под командването на НАТО“, допълни той. „На НАТО, както и на нас, по никакъв по никакъв начин не ни трябва военна конфронтация. Санкциите работят достатъчно добре, на НАТО не му е нужна военна конфронтация, в същото време обаче трябва да покаже ясно, че ще защитава всеки един от своите съюзници и ще компенсира създадените дисбаланси “, коментира външния министър.

„Нашето настояване е североизточния фланг на НАТО, тоест Балтийските държави и Полша да бъдат третирани по еднакъв начин с югоизточния – тоест Черноморския басейн и останалата част от югоизточната външна граница на НАТО “, подчерта министър Митов.

Във Варшава България ще изрази категорично становище за много по-тясно сътрудничество в сферата на отбраната, подчерта и министърът на отбраната Николай Ненчев. „Решенията на Министерски съвет са свързани на първо място с предното разполагане. Предно разполагане ще бъде осъществено в Прибалтийските републики и Полша, а в Румъния ще бъде изградена многонационална бригада с участието на един български батальон с до 400 човека на ротационен принцип“, обясни министър Ненчев. Той уточни, че тези до 400 военнослужещи ще бъдат позиционирани в България и ще участват в различни тренировки и учения, съвместно с нашите партньори от НАТО.

По думите му, на срещата ще бъде отчетен и напредъкът от така наречените „щабни елементи“, както и въпроси, свързани с Близкия Изток и участието на НАТО там, конкретни решения за мироопазващи мисии и търсене на възможности за мирни решения в региона. „Ще обсъждаме въпроси, свързани с инвестиции в отбраната – въпрос, който се поставя почти на всяка една от министерските срещи. Ние изпълнихме всичките си ангажименти, които бяхме поели от Уелс, тоест увеличихме бюджета и приехме стратегически за страната документи“, отбеляза министър Ненчев.

Той допълни, че на срещата във Варшава ще бъдат дискутирани и въпроси, свързани с киберсигурността и киберотбраната. „По този въпрос ще допринесем, тъй като имаше Консултативен съвет при президента, на който приехме конкретни решения“, припомни военният министър. Той обяви, че е готова проектостратегията за киберзащита, за която е получил уверението от премиера, че най-вероятно още в рамките на следващата седмица ще бъде приета на Министерски съвет. По думите му, друго точка ще бъде и протипостовянето на хибридните въпроси.

„България работи по конкретна програма. Ще бъдат разглеждани различни опции за по-тясна координация между партньорите и хибридните заплахи ще се възприемат като общи заплахи и част от тренировъчните планове наНАТО“, посочи министър Ненчев. Той добави, че реформата на НАТО, по-ефективната комуникация и взаимодействие с ЕС ще бъде една от основните точки, по които ще изразим нашето категорично становище за много по-тясно сътрудничество в сферата на отбраната.

източник: novinite.bg




Гласувай:
2



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: varg1
Категория: Лични дневници
Прочетен: 20122668
Постинги: 18642
Коментари: 10023
Гласове: 71260
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031