Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.06.2016 10:08 - Започва ли най-тежкият развод в Европа? Великобритания напуска ЕС!
Автор: varg1 Категория: Новини   
Прочетен: 751 Коментари: 1 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Великобритания напусна ЕС!

С около 52% гласовете за напускане на ЕС надделяха. Хората гласуваха на референдума, който постави началото на излизането на Великобритания от Европейския съюз.

Това е дълга процедура, която ще продължи поне 2 години.

Предстои резултатите от референдума да бъдат гласувани в долната камара на английския парламент. Все още има вариант, при който депутатите да отхвърлят решението на народа, но той е малък. Какво ще се случи в следващите дни, според в. Капитал:

Петък сутрин, 24 юни

Преброяването през нощта би трябвало да даде резултатите приблизително по времето, когато лятното слънце изгрява над Брюксел. Премиерът Дейвид Камерън обеща, че ще уведоми ЕС „незабавно“, ако Великобритания напуска.

Паричните пазари ще бъдат непостоянни. Bank of England и Европейската централна банка (ЕЦБ) имат планове за действие в извънредни ситуации.

Министрите на външните работи и посланици на страните – членки на ЕС, ще се съберат в Люксембург в 8 часа по Гринуич (11:00 часа българско време) за рутинни разговори, които ще предоставят на мнозина първата възможност да изразят реакцията си. Очакват се съвместни изявления от Германия и Франция и европейските институции.

 

Както и да гласуват британците, председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер ще приеме председателя на Европейския съвет Доналд Туск, който председателства срещите на върха на ЕС, и председателя на Европейския парламент Мартин Шулц в Брюксел в 11:30 часа българско време. На срещата ще присъства и холандският премиер Марк Рюте, чиято страна е ротационен председател на ЕС, за да направи оценка и да отправи послание. Очаквайте: съжаление – от загубата на близо 20 процента от европейската икономика и още по-голяма част от военното и глобалното влияние на съюза; уважение – към волята на британския народ, и решимост – да се продължи напред с европейската интеграция.

 

Ден втори – събота, 25 юни

Министрите на външните работи на шестте страни, основателки на съюза – Германия, Франция, Италия, Белгия, Холандия и Люксембург, може да се срещнат в Берлин.
Някои финансови министри от еврозоната намекнаха за извънредно заседание на Еврогрупата, но според длъжностни лица това е малко вероятно. Управлението на банковите и пазарните сътресения ще бъде отговорност на ЕЦБ и други регулатори.

 

Ден трети – неделя, 26 юни

След вота Юнкер ще председателства извънредна среща на Европейската комисия, включително британския еврокомисар Джонатан Хил. ЕК ще поеме отговорността за договаряне на „развода“. Европейски представители твърдят, че няма план Б в случай на Брекзит. Но най-вероятно в готовност ще чакат противопожарни екипи от европейски адвокати и експерти. „Идеята е всичко да бъде готово за понеделник“, отбеляза представител на европейските институции. Постоянните представители на страните членки и съветниците на лидерите ще се срещнат в Брюксел в случай на вот за Brexit.

 

Ден четвърти – понеделник, 27 юни

С началото на новата седмица на световните финансови пазари инвеститорите и гласоподавателите ще настояват да им бъде отговорено на въпроса накъде са поели Великобритания и ЕС. Очаква се Лондон и Брюксел да предложат уверения, че се водят системни преговори, докато междувременно за гражданите или компаниите нищо няма да се промени.

 

Ден пети – вторник, 28 юни

Планирана е 24-часова среща на върха на ЕС. Големият въпрос е дали Камерън ще уведоми Туск, че задейства член 50 на Договора за ЕС, който ще бъде юридическата основа за напускането на Великобритания. Еврочиновници и дипломати посочват, че биха искали Великобритания да започне процедурата веднага и изключват нови преговори, макар че не виждат юридически начин да принудят Лондон да действа по определен начин. Договорите за ЕС не предвиждат изключване, но ще има яростен политически натиск Лондон да уважи волята на гласоподавателите да напуснат и останалите 27 страни може да започнат дискусии без Великобритания. Ако Камерън постигне победа в референдума, срещата на върха ще обсъди бързо прилагане на пакета отстъпки, които той извоюва от партньорите си през март за ограничаване на имиграцията от ЕС.

 

Ден шести – сряда, 29 юни
Ден втори от срещата на върха. ЕС ще трябва да запълни дупката, оставена от Великобритания, в бюджета и да увери милиони европейски граждани, живеещи на британска територия, и британците на континента в бъдещите им права. Разногласията между Берлин и Париж по управлението на еврозоната вероятно ще изключат големи решения преди изборите в двете страни през 2017 г.
Европейските лидери ще трябва да дадат на ЕК мандат за преговори.

 

Ден седми

Нищо не се е променило. Здравей, Естония.
Всички европейски регулации ще бъдат в сила във Великобритания до две години след като Лондон започне процедурата за напускане на ЕС. Британци са евродепутати и еврочиновници, а британските министри участват в съветите на ЕС, но без реален глас, Великобритания ще трябва да се откаже от ротационното си председателство през втората половина на 2017 г., Естония може да получи по-рано шестмесечния пост.

 

източник: epicenter.bg




Гласувай:
5



Спечели и ти от своя блог!
1. pando - Защо в Северна Америка
24.06.2016 12:19
Не направят Американски Икономически Съюз между Канада,Мексико и ФАЩ,за да улеснят движението на хора и стоки и в името на "демокрацията". И да докажат на практика колко е добре. Лесно е да се пробутват утопични идеи на корумпираните европейски ибрикчии...
Браво на англичаните!
Чърчил е казал: "Англия нама вечни приятели,но има вечни интереси".
"Благодарение" на ЕС България не е страна или държава,а територия без бъдеще...

Сега на мястото на Англия да вкарат в ЕС Украйна...и всичко ще се оправи.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: varg1
Категория: Лични дневници
Прочетен: 20205793
Постинги: 18672
Коментари: 10029
Гласове: 71321
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930