Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.05.2016 10:16 - Момчетата, които рискуваха живота си, за да спасят непозната жена
Автор: varg1 Категория: Новини   
Прочетен: 1540 Коментари: 3 Гласове:
7

Последна промяна: 16.05.2016 10:16

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
image

 От няколко дни градът ни има нови герои – Емил Василев и Радослав Стоянов. Двете момчета извадиха жена от р. Искър, която малко преди това бе паднала от Червения мост.

Срещнах се с тях, за да обяснят какво точно се случи на 6 май, в неделя, около 13.30 ч. Оказва се, че те са дългогодишни приятели и съученици:
„Бяхме се разбрали да се видим с Емо в 13.30 ч., за да се разходим. Аз малко закъснях, но в крайна сметка тръгнахме към центъра на града. Тъкмо се качвахме на моста, когато чух един приятел, който викаше да се обадим на телефон 112. Първоначално не разбрах какво се случва”, разказва Радослав.
Емил допълва: „Не разбрахме наистина отначало какво точно стана. Аз все пак видях някакъв силует, който пада от моста. Помислих обаче, че това е предмет – чанта или нещо друго. След малко обаче видях човешко тяло да се носи по течението на Искъра…”
Двамата веднага се обаждат на 112 и дават обяснение къде точно се разиграва драмата. От Центъра за бързо реагиране им съобщават, че са подадени и други сигнали за случая.
Двамата осъзнават веднага сериозността на ситуацията и започват да следват тялото, като тичат рисковано по стената на реката. При първия удобен случай скачат от нея. „Успяхме да изпреварим човека с бързо бягане. Чудехме се откъде да слезем в коритото на Искъра, тъй като водата се беше разстлала между стените от край до край. Най-накрая намерихме суша и скочихме моментално”, пресъздава напрегнатата обстановка Радослав.
При скока от 4 м височина и двамата получават натъртвания, като при Емил те се усещат по-силно. Младежите обаче не се спират и веднага нагазват в ледените води, макар и с опасност за собствения им живот.
„Нямаше време за губене – трябваше да пресрещнем човека пред един от праговете на реката. За общ късмет течението изтласка тялото по-близо до нас, на запад. Влязох пръв и от високия адреналин въобще не усетих колко студена е водата. Не мислех за нищо друго, а само как да помогна”, споделя Емил.
Той влиза почти до средата на Искъра и пресреща носещото се тяло току пред поредния праг. Едва тогава младежите разбират, че става въпрос за жена. Емил я хваща здраво за ръката, но в същия момент се подхлъзва и се потапя целия в студената вода. Тогава се намесва приятелят му Радослав, който е намерил стабилна основа, на която да стъпи, и издърпва другаря си и жената на брега.
Младежите разбират, че все още спасителната операция не е приключила, защото жената е посиняла и телесната й температура е спаднала драстично. В този момент само секунди са я отделяли от изпадане в хипотермия от студа, тъй като водата изстудява тялото 27 пъти по-бързо от въздуха.
За щастие точно тогава пристигат екипи на полицията и пожарната. След секунди се появява и линейка. Медиците завиват моментално жената с одеяла, за да се стопли, качват я на носилка и я издърпват над стената, след което я откарват в болницата. Жената има късмет, тъй като се отървава без сериозни травми от инцидента и вече е при близките си.
Цялата ситуация се разиграва буквално за секунди и двамата млади хора не са имали никакво време за размишления. Реакцията им обаче е била светкавична и точна. Благодарение на това спасяват живота на жената. В бързината и двамата влизат в реката с модерните си мобилни телефони, ключове, портфейли. От водата телефонът на Емил в момента не работи, но за щастие на спасителите останалите им вещи са в изправност и не са изгубени.
„Вечерта, след тази разминала се на косъм трагедия, не успяхме да заспим. Постоянно мислехме за случилото се. „Пред очите ни” случката се разиграваше отново и отново. Такива неща сме гледали само по телевизията, като някои от случките имат фатален край. Много се радваме, че успяхме да помогнем, горди сме със себе си. Надяваме се жената да няма сериозни наранявания и да не й се случват подобни истории занапред”, откровено споделят младежите.
А как са ги посрещнали родителите им, след като са разбрали какво са направили?
„В къщи първоначално те бяха доста притеснени и не знаеха как да реагират. Като се увериха, че сме добре, ни поздравиха. Радостни са и те, че сме успели да спасим жената и сме излезли живи и здрави от напечената ситуация…”
Превъртайки лентата назад, момчетата преценяват, че има няколко обстоятелства, които оказват влияние за успешния край на спасителната операция: пълноводната река успява да поеме тежестта на тялото и то не се удря в дъното при падането; очевидци на инцидента веднага се обаждат на тел. 112; моментално реагират полицаи, пожарникари, лекари; помага накрая и течението, което изтласква жената към спасителите й.
Но безспорно най-голяма роля за спасяването на човешкия живот имат Емил Василев и Радослав Стоянов. Те дори за миг не се поколебават в своите действия.
…Често се питаме дали са останали герои в нашата страна. Сравняваме минало и настояще. В повечето случаи сравненията са несъстоятелни и свеждаме глава в израз на дълбока признателност към предшествениците си. За мен обаче Емил и Радослав са днешни български, не само самоковски, герои. Двамата младежи заслужават истинска признателност и дълбоко уважение за постъпката си. Те рискуваха здравето и дори живота си, за да спасят непознат човек.

х х х

Емил Василев Василев е роден на 28 юни 1991 г. Завършил е СОУ „Отец Паисий”. В момента е безработен. Има брат. В миналото е тренирал баскетбол и футбол. Републикански шампион е по баскетбол за юноши от Варна. Носител е на много медали от други състезания.

Радослав Боянов Стоянов е роден на 29 октомври 1990 г. Завършил е също СОУ „Отец Паисий”. Работи във фирма за обслужване на домашни любимци. Има двама братя и сестра. Тренирал е футбол, ски бягане, лека атлетика. Най-голямото му постижение е второто място в бягането на 2 км на държавния шампионат по лека атлетика в зала „Фестивална”.

Делян Василев




Гласувай:
7



Спечели и ти от своя блог!
1. bgman13 - цитат:"Реакцията им обаче е ...
16.05.2016 14:42
цитат:"Реакцията им обаче е била светкавична и точна."

Пълни глупости. Имали са голям късмет откъдето и да го погледнеш.
цитирай
2. jivi93 - Браво на момчетата
16.05.2016 16:17
Да са живи и здрави и да имат много успехи в живота!
цитирай
3. kasnaprolet9999 - Нямам думи, все още се намират добри ...
16.05.2016 23:03
Нямам думи, все още се намират добри хора, дано останат така докрай и да не ги прекърши обществото ни.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: varg1
Категория: Лични дневници
Прочетен: 20121935
Постинги: 18642
Коментари: 10023
Гласове: 71260
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031