Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.04.2016 22:25 - ШЕСТВИЕ ВЪВ ВАРНА НА 1 МАЙ
Автор: varg1 Категория: Новини   
Прочетен: 651 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 29.04.2016 22:25

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 ПРОГРАМА

Начало: 16:00 - на Козирката (срещу Катедралата)
Book Fair: 18:00 - пред сцена Раковина
Концерти: 19:00 - сцена Раковина

Очаквайте скоро имената на изпълнителите, както и подробности около програмата...

ЗА 6 часов работен ден! 
ЗА 4 дневна работна седмица! 
За достойно заплащане на труда!
ЗАЕДНО СРЕЩУ ТРУДОВАТА ЕКСПЛОАТАЦИЯ!
ЗАЕДНО СРЕЩУ КАПИТАЛИЗМА И ДЪРЖАВАТА!

ЗАЩО ИЗЛИЗАМЕ НА 1 МАЙ?

1 май е денят на работещите, ден на борба, започнала преди повече от 120 години и чийто край още не се вижда. На този ден, през 1886г, стотици хиляди работници-анархисти заливат улиците на Чикаго с „утопичното“ за онова време искане за 8 часов работен ден. Някои от тях са убити или хвърлени в затвора от държавата и капитала. 
От тогава светът беше разстърсен от най-мощните социални вълнения в историята. Милиони работници по цял свят създадоха свои синдикати и започнаха непримирима борба срещу властта. 1 Май се превърна в символична дата, както за запазване на спомена за саможертвата на Чикагските работници, така и за продължаване на делото им. Масовото антиавторитарно и антикапиталистическо движение извоюва хиляди победи: 8 часовия работен ден, осигуряването, пенсиите и всички останали социални придобивки. Тези права не ни бяха подарени от партиите и държавата. Те бяха извоювани с продължителни стачки, сблъсъци с полицията, демонстрации, саботажи и с цената на хиляди жертви. 

1 МАЙ Е ДЕН ЗА БОРБА!

Идеите на Чикагските работници-анархисти не бяха ограничени в реформистки искания и извоюване на отстъпки от властта. Те се бориха срещу самата власт като такава - за пълна реорганизация на политическия и икономическия живот на принципите на свободата и самоуправлението. Те си представяха свят, в който отношенията в обществото са основани на сътрудничество и взаимопомощ, а не на печалбарство и конкуренция. Свят, в който свободни хора се самоуправляват чрез федерирани свободни сдружения без насилието на държавата. Свят без класови разделения, в който всеки дава според способностите си и получава според нуждите си. 
Днес, след кървавата драма на двете световни войни, след терора на държавния социализъм и фашистките хунти, затънали в блатото на неолиберализма, нуждата да си представим един по-добър свят е по-силна от всякога. В нас е отговорността да се поучим от миналите грешки и да не оставим съдбата си в ръцете на държавата и капитала. Защото който не познава историята е обречен да я повтори. Ще позволим ли на държавния военно-промишлен комплекс да ни хвърли в месомелачката на нова световна война (която някои анализатори смятат вече за започнала), която в контекста на съвременните оръжия за масово унищожение, може да бъде последната? Ще позволим ли на уродливите ценности на неолиберализма - алчността и егоизма да разяждат обществото ни отвътре, докато корпоративните машини за печалба унищожават природата и тласкат света към екологична катастрофа? Готови ли сме да откажем да бъдем съучастници в ограбването на собственото ни бъдеще? Готови ли сме да отхвърлим догмите на капитализма и насилието на държавата? Готови ли сме да изкрещим, заедно с милиони други по целия свят - "МИР МЕЖДУ ХОРАТА, ВОЙНА СРЕЩУ ВЛАСТТА!" ?



Гласувай:
1



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: varg1
Категория: Лични дневници
Прочетен: 20286483
Постинги: 18677
Коментари: 10030
Гласове: 71343
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930