Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.04.2016 11:29 - ГЕРБим – ГРАБим: 86 лева за магистралата до морето и обратно
Автор: varg1 Категория: Новини   
Прочетен: 335 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 200 лева до морето и обратно, при това с икономичен автомобил. Толкова вероятно ще излезе само пътят за бленуваната ваканция, като в сметката се включва бензинът и е прогнозна след въвеждането на тол системата, както от Министерството на регионалното развитие планират от догодина.

Оказва се обаче, че в последните разчети на чиновниците от ведомството на Лиляна Павлова ще трябва тя да обхване не само магистралите и скоростните пътища, както се предвиждаше, а дори първокласните и второкласните пътища.

Причината за това е анализ на световните експерти и местните калкулации, които задават ръст на приходите за пътните такси при замяната на досегашните винетки с тол система от над 200%. Ако сега в хазната влизат малко под 200 милиона лева от плащането на ценните стикери, то при въвеждането на новото отчитане ще се чакат минимум по 600 милиона на година. При тол такси само за аутобаните и скоростните пътища, от които до момента не е изграден нито един километър, такива приходи не могат да се постигнат, категорични са експертите. Така 12-те стотинки на километър, за които упорито се говори от месеци наред, ще обхванат на практика 2/3 от всички пътища в страната.

Сметката показва, че само в едната посока от София до Бургас за 360-те километра магистрала българинът с лека кола ще трябва да се бръкне с цели 43 лева, при това ако е закотвен само в морския град и е решил да не мръдне нито веднъж до някой от съседните курорти. Тоест за отиване и връщане цената набъбва до 86 лева. В същото време за 122-та километра до Кулата за почивка в Гърция сумата е доста по-ниска – около 22 лева в една посока, което според туристическите експерти автоматично ще напълни плажовете на гръцките ни съседи от 2017 г., а родните ще опустеят тотално. Те определят като нечувано по целия свят облагане с 12 стотинки на първокласните пътища, което ще доведе до катастрофа куп браншове в страната.

„При такава тарифа ще трябва само за да стигнем до Калотина за пътуване до Западна Европа през Сърбия, да даваме по 6 лева в посока, при това дори не по скоростен път“, коментираха пред „Всеки ден“ превозвачи.

Въвеждането на т. нар. тол система ще затрудни хазната и по друга линия – още преди да е тръгнал конкурсът за избор на изпълнител за изграждането й, вече има заложен друг капан. В Словакия вече сърбат попарата му с изключително скъпата поддръжка, която гълта ежегодно много повече от първоначалната инвестиция. Става въпрос за милиони евро, които вместо да се дават за поддръжка на пътната мрежа, отиват в джобовете на частна фирма.

Все пак от администрацията на Лиляна Павлова обясняват, че за леките коли вероятно няма да се наложи чак такова солено плащане и че е възможно тарифата за километър да падне под 10 стотинки, като да обхваща само магистралите и скоростните отсечки. За всички останали – рейсове и автобуси, обаче е почти сигурно, че замяната на винетките с етапно отчитане ще бъде в пъти по-скъпо, отколкото е сега. Това е и причината вчера десетки превозвачи да се вдигнат на протест в София и Варна. На места се събраха над 100 рейса, които блокираха трафика и в столицата, и на морето. Сред причините за недоволството им са неуредиците в бранша и липсата на диалог с институциите.

Основните искания на превозвачите са за прилагане на ефективни мерки за борба със сивия сектор в автомобилните превози, изработване на нова Републиканска транспортна схема, еднакви общи условия при възлагане на поръчки за обществен превоз на пътници, изработване на ясен механизъм за компенсации и субсидии, отпадане на тол таксите за автобуси, извършващи превози по редовни автобусни линии, промени в Закона за автомобилните превози и кореспондиращите с него подзаконови нормативни актове.

Бензинът се вдига точно за отпуските

Най-масовото гориво може да удари 1,90 лв. за юли и август

Пътуването с кола към морето или друга лятна отпускарска дестинация ще излезе по-скъпо и заради бензина. След рая на спадането на цените цяла зима най-вероятно точно преди големите отпуски през юли и август горивото ще се вдигне. Петролът на световните пазари поскъпва и това ще се отрази на горивата и у нас, вече прогнозират от петролния бизнес. Те подчертават, че има раздвижване на световната икономика, а това съответно влияе на цените на петрола – търсенето се увеличава. Все пак по отношение на барелите експертите се застраховат, че ситуацията остава непредсказуема.

Въпреки това се очаква петролът да достигне около 60 долара за барел. А това неминуемо ще се отрази на цените и в България. Като се очаква точно за лятото горивата у нас да поскъпнат, макар и не драстично.
Още сега по бензиностанциите у нас и бензинът, и дизелът леко дръпнаха нагоре. Масовият А95 се търгува около 1,80 лв. За последния месец горивото се е вдигнало с 1,11 на сто, или с 0,02 лв. Обикновеният дизел струва средно 1,75 лв. и за месец е скочил с близо 0,6%.

Така точно за най-ваканционните летни месеци може да се окаже, че бензинът струва по около 1,90 лева за литър. Но поне засега не се очаква да подгони 2 лева. Така простата прогнозна аритметика сочи, че от София до Бургас и обратно при среден разход на гориво на автомобила 8 литра на километър бензинът ще струва около 60 лева в едната посока – 120 лева в двете.

източник: vsekiden.com




Гласувай:
1



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: varg1
Категория: Лични дневници
Прочетен: 20259003
Постинги: 18673
Коментари: 10029
Гласове: 71325
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930