Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.04.2016 14:59 - РЕСТАВРАЦИЯТА НА ТОМБУЛ ДЖАМИЯ В ШУМЕН ПРОДЪЛЖАВА
Автор: varg1 Категория: Новини   
Прочетен: 619 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 18.04.2016 15:08

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Най-голямата джамия в България и втората по големина на Балканите – Томбул джамия в Шумен ще върне своя блясък. Реставрацията на храма, която бе замразена през 2008 година, се очаква да продължи този месец.

Средствата за реставрацията ще осигури Главното мюфтийство. По предварителни сметки средствата за реставрационните дейности ще са около 5 млн. лв., а дейностите ще продължат около две години, две години и половина

Това съобщи главният секретари  говорител на Главното мюфтийство Ахмед Ахмедов.

“Не мога да кажа точната сума, която ще се вложи и времето, за което ще се извърши реставрацията, защото събираме парите от дарения и всичко зависи колко дарения ще съберем. Точна затова и реставрацията ще се прави на етапи. Сумата е твърде голяма за нас”, каза Ахмедов.

“Реставраторите казват, че могат да завършат дейностите за около година и половина, но заради средствата, които нямаме, реставрацията ще продължи по-дълго. Към Главното мюфтийство има специален фонд “Вакъфи” където се събират средства и тези средства се насочват за подобни дейности”, разясни Ахмедов.

Ахмедов допълни, че може да се наложи и кампанийно обявяване за набиране на средства. “Но желанието ни е  да започнем и да стигнем донякъде, за да имаме основание да искаме пари от общността”, уточни той.

Реставрационните дейности ще се извършват вътре в джамията. Ще се започне от купола и ще се слиза надолу. Няма да има конструкционни ремонтни дейности, а само реставрационни.

При изграждането на Тамбул джамия е направено съчетание на ориенталски архитектурен стил „лале” със стиловете барок и рококо. “Затова много ще се внимава да се запази автентичния вид на храма, за да може той да възвърне първичния си блясък”, обясни Ахмедов.

Точно заради неповторимия стил на многоцветната декоративна украса в джамията турска консултантска фирма ще насочва реставраторите към направата на автентичните цветове и краски на орнаментите.

Първо ще се започне от най-сложната, най-деликатната работа – изографисването на купола на джамията. След това ще се правят отливките на орнаментите, капителите, ще се реновират дървените конструкции в джамията, ще се възстановяват мозайките.

При реставрацията ще се цели комплексът да бъде изцяло възстановен  такъв, какъвто е бил в първоначалния си вариант.

Томбул джамия е  част от мюсюлмански религиозен комплекс, който включва самата джамия, медресе с шадраван, библиотека и основно училище. Джамията се намира в средата, а училищата й са разположени симетрично от двете й страни. Малък двор отделя главния вход от улицата.

При сегашните дейности ще се ремонтират и прилежащите пространства на джамията, ще се създаде условия за медресе /училище/, ще се обновят стаите към него, ще се реновира библиотеката в медресето, ще им т.нар. социални кухни имарет - кухни за бедни хора, които по време на Рамазан ще могат да получават безплатно храна. Ще се реновират и прилежащите офис сгради на мюфтийството.

Ахмедов уточни, че проекта се съгласува с министерството на културата, тъй като джамията е паметник на културата.

“Ако атмосферните условия позволяват и документацията е готова през работата по реставрацията ще започне през април”, каза Ахмед Ахмедов.

Той допълни, че след приключване на дейностите се планира и отваряне на изложбена зала, в която ще бъдат подредени артефакти, които в момента са около джамията.

“Предварителните работи по започването на реставрацията се подготвя вече около две години, защото Томбул джамия е изключителна сграда”, заяви говорителят на Главно мюфтийство Ахмед Ахмедов.

Ахмедов допълни, че засега скелето, което е около сградата ще бъде оставено там. “Скелето ще се използва и сега, за да се изчисти и освежи камъкът и фасадата на храма”, допълни Ахмедов.

Скелето около джамията беше поставено преди 2008 година, когато бе сменено частично оловното покритие на купола.

Проектът по реставрацията на Томбул джамия бе замразен през 2008 година. Преди това около комплекса бе направен дренаж, за да се подсилят основите и да се възпрепятства водата от дъжда да се стича в основите.

“Шериф Халил паша джамия”, известна повече като Томбул джамия е построена в периода между 1740-1744г.

Халил Шериф паша бил родом от близкото до Шумен с. Мадара. Както пише в историческото съчинение "Иззи тарихи", той бил учен човек с литературни наклонности. Изучил до съвършенство естествените науки и станал един от членовете на "Ученото общество" към двора на султан Ахмед III. Посветил свои стихове на великия везир Дамад Ибрахим паша. През 1736 г., след като последователно изпълнявал поредица високи длъжности, бил назначен на високия пост "кетхуда" към везира и добил титлата паша. Като такъв се върнал в Шумен и започнал строителството на Томбул джамия, която посветил на паметта на своя баща.

Мюсюлманският храм в миналото е бил разположен в централна част на град Шумен. Впоследствие, с изместването на централната градска част, джамията остава в югозападната част на града. Името на сградата “томбул” идва от формата на купола (на турски: tombul означава събран, струпан, дебел, надут, топчест).

Архитектурният комплекс заема 1730 кв. м площ. Централният купол се издига на 25м. височина и е с диаметър 15м.. Има едно минаре високо 40метра, което е с един балкон (шерефе). Основното тяло във височина е разделено на две части – четиристенна долна част, завършваща с корниз и осемстенна над него. Барабанът носещ купола е кръгъл, но създава впечатление, че е 16-стенен заради пиластрите и прозорците. Надлъжно джамията е триделна – състои се от малък двор (5х20м.), открито преддверие с аркада носена от колони и молитвен салон. В молитвения салон по протежение на стената, на която е входът към него се намира балконът на женското отделение. Молитвения салон е с форма на квадрат с размери 20х20м. Молитвената зала се осветява от четири пояса прозоречни отвори, като горните три пояса са с цветни витражи. При направени проучвания през 2005г в интериора са разкрити оригинални стенописи по таваните и стените, които са били покрити с по-късен слой рисунки.

Томбул джамия е обявена за архитектурно-строителен паметник в бр. 22 на Държавен вестник от 1975 г. Томбул джамия е и един от 100-те национални туристически обекта.

 http://shumen.topnovini.bg/node/701424




Гласувай:
1



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: varg1
Категория: Лични дневници
Прочетен: 20227838
Постинги: 18673
Коментари: 10029
Гласове: 71323
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930