Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.04.2016 08:24 - БХК срещу България
Автор: varg1 Категория: Новини   
Прочетен: 745 Коментари: 1 Гласове:
4

Последна промяна: 14.04.2016 08:25

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Наричат се Български хелзинкски комитет, защитават правата на човека и съдят България... често. 

Защо? 
Няма да говоря върху какво се гради общочовешкият хуманизъм на БХК, но ще попитам – морално ли е да водиш дела, които ощетяват държавата, която въпреки всичко ти позволява с години да развиваш спорната си дейност.

За какво и колко пъти БХК съди България?
Делата за последните 10 години са безброй. Направете си труда, питайте Гугъл и ще ви стане ясно, че човешко право според БХК означава да осъдиш държава. И не ни разбирайте погрешно – в голяма част от случаите има престъпления срещу човешките права…. Но, питаме се, винаги ли клета майка България трябва да го отнася, когато някой (да речем – директор на дом за сираци) не си е свършил работата…
Ето няколко от по-емблематичните случаи:

През 2012 год. организацията съди България заради забраната за раждане у дома.
Дело срещу страната ни е заведено дело в Европейския съд за правата на човека, защото законодателството ограничава правото на бъдещите майки да раждат по домовете си в присъствието на медицинско лице. 
От БХК съобщават, че съдът е сезиран от името на бременна жена. Със сегашните действащи закони тя е длъжна да роди в болница. Лекарите могат да помагат при раждане вкъщи, само ако вече са настъпили усложнения и се налага спешна намеса. В противен случай подлежат на административно наказание.

Същата година Българският хелзинкски комитет завежда трето поредно дело, пак в Европейския съд по правата на човека в Страсбург, за дете, загинало в социален дом. 
Става въпрос за починалия през 2006 година 14-годишен Борис, настанен в социалната институция в с. Петрово, Благоевградско. Момчето умира от дизентерия, причинена от лоша хигиена. Подсъдима отново е България.

Следва дело срещу България за "драстична расова дискриминация" на ромите от Гърмен.
Разрушаването на четири незаконни постройки в Гърмен и оставянето на обитателите им на улицата е драстичен случай на расова дискриминация, осъществена от публичните власти и забранена както от нашата конституция, така и от международното право, казват от Българския хелзинкски комитет. 
От организацията подчертават, че в случая мерките са насочени към обитатели роми, въпреки че незаконното строителство в България не се ограничава до ромските жилища.
За Хелзинкския комитет разрушаването на жилищата в Гърмен е колективно наказание за предполагаеми противозаконни действия на отделни лица и без оглед на индивидуалното положение на живеещите в тях, които по никакъв начин не са съпричастни към инцидентите от миналото.

Сходно дело е заведено и през 2015 г. в защита правата на ромите от Стара Загора, чиито незаконни постройки също бяха съборени.

Съдът в Страсбург осъди България за опит да бъде екстрадиран в Русия бежанец от чеченски произход
Защитник на чеченеца по делото е председателят на БХК Красимир Кънев. Случаят се отнася до мъж, който е получил бежански статут в Германия и Полша, но бива задържан на ГКПП Дунав мост. Задържането е поради това, че лицето е издирвано от Интерпол по искане на Русия. Руската Федерация е изпратила на българските власти искане за екстрадиция на М. Г. Великотърновския апелативен съд постановява, че М. Г. трябва да бъде екстрадиран. БХК и ищеца съдят страната ни, защото има опасност той да бъде изтезаван, ако бъде предаден на Русия.

Страсбург осъди България заради нападението на "Атака" над джамията „Баня баши” и заради отказа от разследване на убийството на гражданин от ромски произход от полицай.
Европейският съд по правата на човека санкционира държавата по две дела, защото българските власти отказват да разследват расово и религиозно мотивирано насилие. И двете дела се ползват с юридическата подкрепа на БХК срещу България

Наскоро БХК напомни подобаващо за себе си като номинира за Човек на годината австралийският гражданин Джок Полфрийман, излежаващ у нас 20-годишна присъда за умишлено убийство на български младеж. 
Изборът сам по себе си не е чак толкова интересен, но показва начин на мислене и ценностна система, граничещи с извратеност. Не че тази класация има някакво значение, не че титлата „Човек на годината на БХК“ носи някакво достойнство на онзи, който се кичи с нея, но обществото скочи срещу номинацията.Иначе самият Полфрийман съди България (вероятно с помощта на БХК и подобни) заради лошите условия в българските затвори.

Продължаваме…

В началото на годината БХК поиска от главния прокурор Сотир Цацаров и от градския прокурор Христо Динев да предоставят информация по Закона за достъп до обществената информация. 
Исканите данни касаят смъртни случаи от март и април 2015 г. на лица, за които се твърди в медиите, че са били жертва на побой от служители на реда, както и за случай на починал човек пред зала на Софийския окръжен съд през ноември същата година след престой в следствения арест. Искането на БХК е да научи дали по тези случаи се извършва разследване, както и дали вече има привлечени обвиняеми.
Софийска градска прокуратура и Върховна касационна прокуратура отказват да предоставят поисканата информация, а от БХК отново завеждат дело срещу България.


Европейският съд по правата на човека осъди България за нечовешки условия в затворите през 2015
 Делото е образувано въз основа на шест жалби на петима затворници от различни български затвори и прилежащи към тях затворнически общежития. Това са  затворите в градовете Варна, Стара Загора, Бургас, Плевен, Ловеч и затворническото общежитие в гр. Троян, които Съдът обединява в делото Нешков и други срещу България. Жалбоподателите отправят множество сходни по съществото си оплаквания, които касаят лошите условия в местата за лишаване от свобода. БХК оказва правна помощ на единия от жалбоподателите и становище като трета страна по делото.

Очаква се съвсем скоро от Комитета да осъдят България и за нехуманното отношение към бежанците.

Тези дела са съвсем малка част от всички искове, които БХК завежда или по които съдейства, за да бъде осъдена България пред света. 
Къде е фалшивата доблест и толерантност на БХК, когато през 2013 г. имигрант от арабски произход нападна и наръга с нож младо момиче в центъра на София явно е тема на друга публикация… и на други човешки права, защото българите едва ли сме съвсем хора, според устава на Комитета. Явно не са били там и когато група сирийски бежанци нападнаха 20-годишен младеж в центъра на Харманли…

А колко струват годишно всички тези дела на страната ни и на колко са осъдени българските данъкоплатци от Европейския съд по правата на човека (с/заради активната подкрепа на БХК) – ще опитаме да разберем…


Автор: Поля ГЕОРГИЕВА




Гласувай:
4



Спечели и ти от своя блог!
1. minevv - da
14.04.2016 08:59
da
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: varg1
Категория: Лични дневници
Прочетен: 20129654
Постинги: 18642
Коментари: 10023
Гласове: 71260
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031