Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.03.2016 14:35 - Сръбският националист Шешел беше оправдан по обвиненията във военни престъпления в Хага
Автор: varg1 Категория: Новини   
Прочетен: 1045 Коментари: 1 Гласове:
5

Последна промяна: 31.03.2016 16:54

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 "Воислав Шешел от този момент е свободен човек". Така завърши прочитането на присъдата на сръбския националист, водач на паравоенни организации по време на конфликтите при разпадането на Югославия и настоящ лидер на "Сръбската радикална партия" в Хага.

Воислав Шешел беше обвинен по общо девет точки и оневинен по всяка от тях. Те включват разпореждане и насърчаване на убийства на етническа и религиозна основа, депортации и експулсиране, плячкосване, терор и сексуално насилие над цивилни граждани на територията на Босна и Херцеговина, Хърватия и Сърбия.

Междувременно Шешел се намира в Сърбия и подготвя предизборната си кампания за парламентарните избори на 24 април тази година. Той е първият от осъдените в Хага, който не присъства на прочитането на присъдата си - съдиите му разрешиха през 2014 г. да замина за Сърбия, за да се лекува от онкологично заболяване при условия, че се въздържа от публични изяви. Шешел обаче се върна начело на крайнодясната си партия и поведе редица националистически прояви, отказа да се върне в съда и междувременно посрещна в щабквартирата си руския вицепремиер Дмитрий Рогозин.

Доброволците в паравоенните организации на Воислав Шешел не са действали под прякото ръководство на националистическия лидер и не са си поставяли за цел масов тормоз над местното население. Това са част от заключенията на съдиите в Хага. Атаките на етническите сърби срещу изброените в обвинението населени места в Босна и Хърватия не са имали "мащаб на всеобхватни и системни атаки срещу цивилно население".

Не е доказана пряка връзка между убийствата, мъченията и грабежите, извършвани от въоръжените сръбски групировки и нарежданията, както и националистическата пропаганда от многобройните речи на Воислав Шешел, и той не носи пряка отговорност за тези престъпления.

Планът за "Велика Сърбия" не е криминален, а чисто политически, а защитаваната от Воислав Шешел идеология за прочистване и обединяване на териториите, населени от етнически сърби в цяла Югославия, е служела само за реализиране на политическите му амбиции, но не и за подтик към военни престъпления, заключават съдиите.

Освен това доброволците на Шешел са се въоръжавали самостоятелно и пропорционално на действията на противниците им от хърватска и босненска страна. Контекстът на войната е позволявал използването на гражданските самоорганизирали се паравоенни групировки, е заключението на съдиите.

Противоречие създават няколко твърдения от присъдата: последователите на Шешел са се въоръжавали доброволно, но едновременно с това очевидно са действали под военно командване (а Воислав Шешел не е бил военен командир). Съдиите още заключават, че въпреки "моралната власт", която е имал обвиняемият върху доброволците си, те не са били негови преки подчинени.

Организиране на депортация на местно несръбско население на практика не е имало, пише в оправдателната присъда. Съдиите смятат, че въпреки извозването на големи групи лица с автобуси от едно до друго населено място автобусите са били изпратени с "хуманитарни цели", за да помогнат на застрашено местно население "да намери убежище" на друга територия.

dnevnik.bg




Гласувай:
5



Спечели и ти от своя блог!
1. sande - Кой?
31.03.2016 20:55
Някой плати.

Което не може да се купи с пари, може да се плати с много пари.

Кой.

Знаеме кой.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: varg1
Категория: Лични дневници
Прочетен: 20123148
Постинги: 18642
Коментари: 10023
Гласове: 71260
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031