Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.03.2016 19:15 - Правителството одобри покупката на ново оръжие за 1 млрд. лева (обновена)
Автор: varg1 Категория: Новини   
Прочетен: 566 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Исторически ден за армията, така военният министър Николай Ненчев определи днешния 30 март, след като правителството одобри три проекта за покупката на ново оръжие за 1 млрд. лева, съобщи Би Ти Ви. Става въпрос за бойни самолети, два патрулни кораба и за осигуряване на летателната годност на изтребителите МиГ-29.

В съобщение на правителствената информационна служба се посочва, че това се прави в изпълнение на програмата на кабинета за развитие на въоръжените сили. Реализацията на проектите щяла да повиши оперативните способности на Българската армия и да се изпълнят част от поетите ангажименти към колективната отбрана, се допълва в информацията.

Въвеждането на въоръжение на нов тип боен самолет цели да се преодолее дефицитът от способности на въоръжените сили за неутрализиране на широк спектър от въздушни, наземни и морски заплахи. С неговата реализация ще бъде постигната пълна оперативна съвместимост с военновъздушните сили на съюзниците от НАТО и ЕС, се подчертава в съобщението.

Проектът за осигуряване на летателната годност на МиГ-29 пък давал възможност да се извърши преход от придобиването на новия тип боен самолет до застъпването му в бойна готовност. През този т.нар. транзитен период задачите на изтребителната авиация, възложени с редица национални и съюзни документи, ще се изпълняват със самолетите МиГ-29.

С придобиването на нов тип многофункционален модулен патрулен кораб, ВМС ще постигнат способности, необходими за участие в широк спектър от морски операции на НАТО и ЕС. Инвестиционният проект предвижда въвеждането на въоръжение на два многофункционални патрулни кораба, уточнява пресслужбата на МС.

От съобщението става ясно, че поради значителната финансова тежест, цялостното изпълнение на проекта ще се реализира за период от пет години, а строителството и оборудването на новите кораби с различни видове въоръжение ще се осъществява на три етапа.

Предстои в Министерски съвет да бъде внесе и инвестиционният проект за изграждане на батальонни бойни групи от състава на механизирана бригада, с реализацията на който Сухопътните войски ще се превъоръжат с нова бойна машина на пехотата.

По повод решенията министърът на отбраната обяви, че е сложен край на съмненията, че българската военна авиация ще бъде приземена. "Проектите за модернизация на Военновъздушните и Военноморските сили ще бъдат предложени за одобрение от Народното събрание в най-скоро време", допълни той.

По думите на Ненчев за него е било важно да получи подкрепата на министрите и "лично на министър-председателя". Ненчев изрази надежда, че проектите ще бъдат одобрени от депутатите.

Военният министър подчерта също, че по отношение на модернизацията на Военновъздушните сили, проект с подобни параметри не е внасян от 2003 година. "Българската авиация ще бъде в добро състояние и се надяваме в рамките на няколко месеца да имаме напълно изправни приблизително 12 самолета МиГ-29, които са напълно достатъчни за охраната на въздушното ни пространство, за обучение на млади пилоти и за извършване на всички дейности, които имаме", допълни Николай Ненчев, цитиран от пресцентъра на министерството на отбраната. 

Източник: Дневник



Гласувай:
2



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: varg1
Категория: Лични дневници
Прочетен: 20276726
Постинги: 18677
Коментари: 10030
Гласове: 71338
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930