Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.01.2016 14:14 - Сто хиляди души в Молдова срещу атлантическата и проевропейска власт
Автор: varg1 Категория: Новини   
Прочетен: 440 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 25.01.2016 14:15

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Участниците в масовите протести, блокираха в неделя 24 януари входовете и изходите към Кишинев,на властите в страната е представен ултиматум. Опозиционните лидери планират да обявят учредяването на Национален комитет на спасението. Те предлагат програма за излизане от тежката политическа и икономическа криза,в която според протестиращите, страната изпадна със сегашното правителство.
image Лидерът на Партията на социалистите, Игор Додон,заплаши,че ако в рамките на три дни - до 16.00 в четвъртък  молдовските власти не  приемат исканията на опозицията, протестиращите ще блокират  магистрали и железопътни линии.
Активистите на лявата опозиция в Молдова - Социалистическата партия и "Нашата партия" и дясноцентристката Гражданска платформа DA заедно блокираха изходите от Кишинев в неделя следобед. Според различни източници в протестите участваха до 100 хиляди души.Населението на цяла Молдова е около 4 милиона,от които около 100000-българи.
Протестиращите се противопоставят на избраното правителство на Пол Филип, искат разпускане на парламента и предсрочни парламентарни избори.

image Про-американските и евроатлантически власти се страхуват,че в Молдова може да се стигне до проруски режим. Голям е страхът да не стане като в Крим и Севастопол.На 21.01 в Кишинев завзеха Парламента.Тогава полицията, охраняваща сградата на молдовския парламент в столицата Кишинев, е употребила сълзотворен газ срещу протестиращите граждани,и ги е разгневила окончателно.Днес са си кротували.
Властите на Молдова имат намерение да се откажат от неутралния статут на страната и да предоставят на НАТО инфраструктурата на националните военновъздушни сили.  Освен това, управляващият проевропейски алианс на Молдова е готов да предостави на НАТО собствени военни бази и летища. Ще напомним, че в конституцията на Молдова е залегнал неутрален статут и встъпване във всякакви военни блокове се изключва. Заедно с това Молдова участва в съвместни с НАТО военни програми и миротворчески мисии.
Междувременно ОССЕ призова Кишинев да не пречи на работата на журналистите, отразяващи събитието. Молдова не допуска неудобни филмови екипи.
Руското външно министерство назова тези действия нарушение на международните норми за правата на човека и свободата на словото.

image Веднага след кацане на самолета на летището в Кишинев на неудобните телевизионни екипи е извършена непланирана проверка на документи директно на стълбата. Силите за сигурност  спират екипа на "Вести", въпреки вече са преминали летищна контрола  в Кишинев  и ги, експулсират без обяснение.
Кишинев изгони няколко руски тв екипи включително и на Канал 1.
Не можаха да попаднат в Молдова и журналисти от REN-TV и "Life News". Така че можем да говорим за цяла кампания от местните сили за сигурност срещу членове на руската преса. На фона на масови протести и дълбока политическа криза, официалният Кишинев се страхува от присъствието и работата на територията на Молдова на медии извън контрола на евроатлантическите власти.
Опозицията  протестира в Кишинев от Септември 2015.  Молдова  влезе в новата година в дълбока политическа криза.Хората знаят какво се случва в Украйна,а и чуват и четат за мизерията в България.

http://yphalachev.blogspot.bg/2016/01/blog-post_32.html



Гласувай:
3



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: varg1
Категория: Лични дневници
Прочетен: 20267383
Постинги: 18673
Коментари: 10029
Гласове: 71328
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930