Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.01.2016 16:06 - За 60 секунди братовчеди хакват сървъра на тотото, за да приберат 5 млн. лв. джакпот
Автор: varg1 Категория: Новини   
Прочетен: 496 Коментари: 0 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 image

Николай и Продан Маринови

обмисляли удара половин

година. Те дали и банкова

сметка, на която да им

преведат печалбата

 

Само за 60 секунди 19-годишният първокурсник във Висшето военноморско училище във Варна и отличник от местната математическа гимназия Николай Маринов успява да хакне системата на спортния тотализатор, да нанесе печелившите числа от играта 6 от 49 в свой фиш, за да прибере джакпот от 5 026 320, 60 лв.

На 26 юни 2014 г. младежът и първият му братовчед Продан Маринов, второкурсник също във военноморското училище, са

на път да

осъществят една

от най-големите

измами в игрите

на щастието у нас Планът, който е добре замислен, обаче не успява и 40 дни по-късно курсантите са разкрити и арестувани.

В понеделник в 13,30 ч младежите ще застанат пред съдия Николай Младенов от Софийския градски съд по обвинение в измама в особено големи размери. Според прокуратурата извършителят е Продан, а Николай, който всъщност е мозъкът на операцията - помагач. Той има и обвинение за компютърно престъпление.

В края на юни 2014 г. стортният тотализатор натрупва впечатляващ джакпот в играта 6 от 49 - повече от 5 млн. лв. Истерията е повсеместна. Стотици хора се редят пред пунктовете с надеждата да ударят голямата печалба. В 19,30 ч по националната телевизия се тегли 51-ия тираж. Печелившите числа са 5, 16, 25, 27, 28, 36. Още преди 20 ч медиите гръмват с новината - джакпотът е паднал. Печелившата комбинация във второ теглене на играта 6 от 49 е уцелена от варненец, купил един фиш, и то само за 70 стотинки.

Подготовката

Според прокуратурата братовчедите Николай и Продан, които са и много близки приятели, подготвят големия си удар 6 месеца - от началото на годината до юни 2014 г. курсантите мислят как да хакнат системата. Най-вероятно са чакали да се натрупа по-голяма печалба.

Двамата предварително си разпределят ролите - Николай да използва изключителните си познания в областта на компютрите и така да проникне в софтуера на тотализатора, твърди в обвинителния акт прокурорът Мартин Бешков.

Целта била номерът на купения от братовчед му Продан фиш да бъде с печелившите числа. Задачата на Продан е след това

да отиде в

тотализатора

и да каже, че

той е човекът,

изтеглил печелившата комбинация, и да получи сумата.

През шестте месеца, докато замислят плана си, Николай успява да научи айпи адресите и паролите на тотализатора и на фирма “Декарт”, дружеството, което поддържа комютърната система на тотализатори и чрез тях да стигне до компютърните данни.

Разследването не успява да установи как Николай е достигнал до паролите и айпи адресите.

Пробивът става през потребителското име на Виктор Стефанов, шеф на дирекция “Интеграция” във фирма “Декарт”. Тя пое модернизацията на тотото през януари 2012 г. и изгражда нова система на защита.

 

 

 

 

Продан Маринов отива в централата на тотализатора на 1 юли 2014 г.

Стефанов имал достъп до главната парола. По време на разпитите в полицията той е категоричен, че не е давал данните си на когото и да било.

Заради опасност от хакерски атаки

фишовете с

числата се

въвеждат

на три места

Преди тегленето на всеки тираж те се архивират на дискове. Единият диск се заключвал в трезора на тотото, а другият - в кабинета на шефа на тотализатора. След тегленето на тиража се сравняват данните в сървъра и в дисковете.

На 26 юни, часове преди тегленето, Продан купува фиш за 51-ия тираж на тотото от пункт във Варна. В 19,33 ч от компютър с айпи адрес, регистриран на името на бащата на Николай - Ивайло Маринов, отличникът математик прониква от айпи адреса на фирма “Декарт” в системата на тотализатора. Той успява да промени числовата комбинация във фиша, купен от братовчед му, на печелившата.

Служителите на тотото твърдят, че

разбрали

за пробив

в системата на

4-ата минута

Разследването установява, че хакерите са в сървъра между 19,33 и 19,42 ч, когато се теглят числата и системата посочва, че има печеливш фиш. Официално обаче е обявено, че има спечелил от Варна, но за заблуда.

Междувременно служителите на тотото сравняват фишовете в системата и в дисковете. Така откриват, че при един има разминаване в числата.

На 30 юни в централата на тотото се появява Продан. Той подава написана от него молба в свободен текст, че иска да му се изплати джакпотът, защото е притежателят на печелившия фиш.

Младежът носи

парченце от

скъсан фиш

без числа,

но със сериен номер. Към молбата прилага и ксерокопие на скъсаната част от квитанцията.

Продан обяснява, че при тегленето на тиража бил с приятел, който му поискал половината от парите. Твърди, че двамата се скарали и докато дърпали ценното листче, го скъсали. Служителите на тотализатора му снимат личната карта.

В следващите три дни до 1 юли между младежа и служителите на тотализатора вървят усилени разговори по телефона и електронната поща, при която

уточняват

подробности

как ще стане

изплащането на

парите

Междувременно трима служители, сред които и шефът на информационната систтема на “Декарт”, започват проверка.

В очакване на парите братовчедите пък разговаряли помежду си постоянно.

Справка от мобилните оператори показва, че на 1 юли в София заедно с братовчед си е и Николай. Той обаче не влиза в сградата, а го изчаква отвън, пише в обвинителния акт прокурор Мартин Бешков.

За по-сигурно братовчедите решават да провеждат телефонните си разговори от чужд апарат. Продан звъни от телефон на приятеля си Танер Рашид. При всеки разговор Николай го напътства да запази спокойствие и как да се държи при контактите си с хората от тотализатора.

От тотализатора подават сигнал в полицията още на 1 юли. Един месец криминалистите изясняват как е проникнато в системата.

Включват и

специални

разузнавателни

средства

Лично тогавашният шеф на тотото Белчо Иванов, който сега е член на управителния съвет, дава съгласие за използването на бръмбарите.

Самият Продан започнал да се държи странно пред приятелите си, разказват те пред разследващите. Според тях второкурсникът се тревожел, че може да го следят. Започнал да се оглежда, става внимателен. Момчето постоянно сменя симкартите на телефона си.

На 31 юли, ден преди да отиде в тотото, отново се свързва от телефона на Танер с братовчед си Николай, който му казва как и по какъв начин да уговори среща със служителите на тотализатора. На нея трябва да се попълнят допълнителни документи, защото първата молба,която момчето подава, не била по образец на тотализатора, а в свободен текст.

Полицаите вече знаят, че пробивът е от компютър с айпи адреса на Ивайло Маринов, баща на Николай. В деня на тегленето на джакпота той работи 6 часа.

На 1 август братовчедите отново пристигат в София и Продан се среща с шефа на тотализатора Белчо Иванов и главния счетоводител Бояна Георгиева. Той отново разказва версията за приятеля, който му скъсал от яд квитанцията. Попълва образците на тотализатора и

дава банкова

сметка,

на която да му

бъдат преведени

парите

Междувременно полицаите вече са по петите на момчетата и на 7 август те са задържани от Икономическа полиция във Варна. Приятелите на Продан казват пред полицаите, че той няма умения да хакне сървъра на тотото. Такива способности обаче има братовчед му - впечатляващ с математическите и компютърните си умения.

Слабичкото момче завършва през 2014 г. елитната математическа гимназия “Д-р Петър Берон” в града с успех 5,62.

Докато е ученик, изработва компютърни програми и софтуер за електронен бележник заедно с трима свои съученици и успяват да го продади в едно от варненските училища.

Също така се вълнува от японската цивилизация.

Николай няма никакви проблеми с учители и съученици, не е имал и неизвинени отсъствия или някакви наказания.

Приемат го веднага и във военноморското училище, където братовчед му Продан е второкурсник.

Продължаването на обучението е един от основните мотиви момчетата да искат да излязат от ареста. Те остават зад решетките до октомври 2014 г., когато са освободени срещу по 2 000 лв. гаранция. По време на разпитите не дават обяснения, Дали ще проговорят, за да обяснят кога и точно как са успели да проникнат в айпи адреса на фирма “Декарт”, а оттам да хакнат сървъра на тотото, ще стане ясно днес в Софийския градски съд.

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5240587




Гласувай:
3



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: varg1
Категория: Лични дневници
Прочетен: 20258974
Постинги: 18673
Коментари: 10029
Гласове: 71325
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930