Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.11.2015 01:06 - Как Фейсбук и социолозите се разминаха за "народната любов" към управляващите...
Автор: varg1 Категория: Новини   
Прочетен: 366 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 25.11.2015 01:06

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 По принцип, ако една власт има толкова гигантска поддръжка, колкото обявяват придворните и социолози, то тя всъщност няма нужда от подобни обявявания и пропаганда на самата поддръжка... Но днешната офанзива на „Алфа Рисърч“, която обявява управляващите за тотален хегемон, опозицията за свиваща се, а най-скандалните министри за най-популярни, та тази офанзива роди у мен идеята да представя една малко по-различна „социология“. Най-малкото – по-лесно проверима като начална сурова информация.

imageТа да представя, нещо като „Фейсбук-социология“. Как е реагирала Фейсбук общността на определени публикации, чрез реакция върху тях. Личното ми усещане е, че това измерване дава по-обективни данни за обществените настроения от про-правителствения оптимизъм на „Алфа Рисърч“, но без с тях да изчерпваме групата на угодничещите социолози.
Та ето какво показва Фейсбук. 
На 23.11.2015 е пусната публикация „Как Влади Горанов открадна 1,5 милиона евро за 2-3 минути“. Тази статия за около 18 часа е събрала 472 пресподеляния. Т.е. 472 души из Фейса са я отворили, харесали, и са се върнали да я споделят на стената си. Това е най-новата публикация, която предизвиква ефект на „Фейсбук-бомба“ и затова с нея започвам. За 18 часа, народната любов, бликаща от „Алфа-Рисърч“ е споделила скандалната новина за далаверата на финансовия министър близо 500 пъти. И това е само споделянето на моята новина. Същата новина пуснаха и други сайтове, а е възможно дори същия линк към моя сайт да е пуснат в други Фейсбук профили, без връзка с моя.
imageНо нека погледнем малко по-назад във времето. На 27 октомври е пусната публикация „Престъпление и наказание“, която прави сравнение за това, че Волен Сидеров бива арестуван за това, че напсувал няколко артисти, а Бойко Борисов и Делян Пеевски са свободни, въпреки случаите с Мишо Бирата и КТБ. Тази публикация до момента има 1030 споделяния. Повечето от тях са в първите дни след публикацията, обикновено така се случва във Фейсбук. 
imageНа 30 октомври е пусната публикация „РПГ-7 срещу половин метър бронирано стъкло“. Тя има 883 споделяния. Смисълът и е да се прокара тезата, че атентатът срещу Алексей Петров е бутафорен, и целта му е да се предупреди Бойко Борисов, че в държавата има доста гранатомети, които пробиват бронирани джипове. Народната любов към Бойко е генерирала 883 споделяния.
imageНа 14 ноември е пусната публикация „Париж 13 – лешоядите са върху разложения труп на Запада“. Това е очевидно анти-западна статия, донякъде русофилска, която представя цялата глупост на атлантическия избор на България и на тоталната ни американизация. Тази статия, очевидно дълбоко разминаваща се с официалната истина на управляващите, има 170 пресподеляния.
imageНа 2 ноември, публикация озаглавена „Всички американски марионетки печелят всички избори до обесването си“, тази публикация прави 154 пресподеляния. Тезата е ясна, едва ли има нужда от коментар за какво са гласували пресподелящите.
imageИ ето, че стигнахме и до една от най-рейтинговите звезди на правителството – Лили Винетката. „Алфа Рисърч“ я посочва като изключително популярна и обичана личност. Но ето какво казва „Фейсбук“ – статия озаглавена „145 лв. за винетка… честито от ГЕРБ“, има 366 пресподеляния. Разбира се, по-късно, Лилето щедро намали цената „само“ на 97 лв., но едва ли народът е много щастлив, че да я и обича дори.
imageИ за да приключим настоящия обзор на тази естествена социология, нека видим и абсолютния хит на последните седмици. Публикация, озаглавена „Призив към терористите да разстрелят парламента, а не невинните“, та тази публикация бележи рекордните 4492 пресподеляния. Цифрата е точна – 4 хиляди четиристотин и т.н. Народната любов просто не може да бъде спряна, тя блика от всякъде, народът просто от любов иска терористите да разстрелят парламента…
Та това показва истинската социология. Статията не е изчерпателна, има много други подобни примери. Доста пресподеляния печелят всякакви публикации, свързани с Путин. Това малко се разминава с официалните социолози, които „откриха“ 60:30% в полза на Запада настроения сред българите.
Фейсбук е своеборазен социален отдушник. Някои хора твърдят, че той помага на властта, защото хората като си изсипят гнева в него, и след това не ходят по площадите. Но това не е гарантирано така. Със сигурност, настроенията във Фейсбук показват някакво сериозно напрежение в обществото, и вещаят сериозни проблеми пред управляващите. Което е доста по-различно от розовото настояще, измерено от „Алфа Рисърч“…
Кой на кое иска да вярва, всеки сам си решава…

Добри Божилов




Гласувай:
3



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: varg1
Категория: Лични дневници
Прочетен: 20276173
Постинги: 18676
Коментари: 10030
Гласове: 71338
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930