Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.11.2015 10:38 - ИСКАМЕ ЛИ СИ МИЗИЯ, ТРАКИЯ И МАКЕДОНИЯ
Автор: lyuliak Категория: Новини   
Прочетен: 2396 Коментари: 5 Гласове:
5

Последна промяна: 10.02.2016 22:49

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Не обичам да пиша за политика, и не се събуждам със сутрешния негативен блок на БТВ. При все това, една странна петиция ме провокира за тази статия. Руски самолет бил свален твърде близо до Турция. Анализаторите се питат дали това ще стане повод за война (разбираме отдавна, че когато две големи страни търсят повод, той винаги се намира или специално инсценира .. а когато не търсят повод, си прощават и по-големи издънки).

Ала някои хора вече са създали петиция „Хайде, ако Русия влезе във война с Турция, да й дадем нашата територия за бази, и да си върнем Тракия и Македония..“

Разбира се, не съм очарована нито че сме в НАТО, нито че си даваме земята за техни бази. Но не знам дали си спомнят тия хора, че когато поискахме „на гърба на Хитлер“ да си върнем същите тия територии, претърпяхме неуспех, а поведението на българските военни в Гърция е оставило много срамни спомени. Имам своите основания да мисля, че при всеки подобен опит, резултатът ще е същият.

Това не са земни територии, а първо духовни. Ако ние не сме си върнали духовната територия на Тракия, ако не сме извоювали (ако не в цялото общество, то поне сред интелигенцията му) осъзнаване на духовното ни наследство, и възстановяване на българските християнски ценности …. отнетата територия няма да ни се даде.

Политиката, тоест успехите на тази или онази „велика сила“, са само сенки на небесната битка. Когато българският народ беше се осъзнал и обикнал достатъчно, за да отхвърли не само турското унижение, но и гръцкото „културно влияние“, та дори и руското такова … той получи шанса и за Освобождение, и за Съединение. А сега нали сами сме се поробили под ново „културно“ и по-точно бездуховно влияние и робство на „западната материалистическа цивилизация“? (Тук натъртвам на думата „материалистическа“. Понеже материализъм и жестокост могат да се намерят и в Източна Европа, и в Азия. )

Нека не забравяме, че самото ни падане под турска власт е описано от старите български историци като закономерност и Божия ръка върху разцепените и развратени тогавашни владетели... Както древните пророци, историците като Паисий имаха сили да кажат „стенем под наказанието Ти , Господи, но си го заслужавахме…“

Сега отдавна не се говори за духовни причини и следствия. Което обаче не ги прави да не съществуват.

Днешният български народ не обича България. Напуска я, като самият родител с думи хвърля камък по децата си: „и не се връщайте!“… което е болно и страшно. Но съм го чувала лично, много пъти.

Не ценим българското, а християнските ценности за повечето хора са просто още един вид полезно суеверие при болест или по празник.

А защо тогава са ни „територии“? Просто за да придобият някои хора още имоти, за да забогатеят на гърба на една чужда война? Нали в такава война ще загинат нечии синове, били те турски или руски.. та и наши.

Наскоро слушах по радиото за аферата „мис Стоун“. Видни български революционери от ВМРО вземат като заложник англоговорящата проповедничка мис Стоун и бременната й приятелка. Влачат ги през гори и села. Бременната ражда в едно село и после след няколко дни пак е на път с новороденото. Идеята е да се спечелят пари за революцията. А причината да се вземе именно тази заложничка било „защото тя дразнещо проповядвала сред македонците, да уповават предимно на Бог за освобождението си“. Мисля, че заради такива „дребни наглед избори“ с въпросните революционери не се е случило каквото трябва. Да, посолството на заложничките е платило исканата немалка сума. Но, резултат накрая няма. Някой ще каже: „политика…“ Друг, ще се замисли.

Да си върнем територия. Само такива петиции чувам. А да си върнем българите? В Сърбия? В Украйна? Да им подадем ръка в трудните политически и икономически моменти, да имаме общ културен и духовен живот? Не съм чула особено много такива неща. Защото, вероятно, не става дума за земи и за пари.



Гласувай:
5



1. syrmaepon - Да, но мис Стоун, ако се не лъжа си...
25.11.2015 10:53
Да, но мис Стоун, ако се не лъжа симпатизира на революционерите )))). Проблемът на тези точно революционери според мен е друг - че те загубват единната визия за свободата и се разделят на някакви "фили", което също има връзка с тези мисли. Само осъзнаването като народ със своя собствена кауза може да ни преведе през всякакви трудности и изкушения. Иначе с изказаните мисли съм напълно съгласна, особено с духовните причини.

А що се отнася до предложенията на "странната" партия те не само са абсурдни, но и напълно невъзможни, което за мен оправдава в известен смисъл членството ни в НАТО )))) - в смисъл - някой ни пази от самите нас.
цитирай
2. lyuliak - Както
25.11.2015 12:53
Както героинята "В навечерието", явно и други жени се трогват от мъже с кауза... Дори когато мъжкарските им постъпки са на границите на нормалното.
цитирай
3. syrmaepon - Мъжкарските им постъпки са обсе...
26.11.2015 09:49
Мъжкарските им постъпки са обсебени от две много ревниви жени - Родина и Свобода, това мисля Стоун добре е разбрала...
цитирай
4. krumbelosvet - Чудо е,
05.02.2016 10:23
че след четвърт век антибългарска пропаганда, все още има българи, което си обичат народа и зечята. Един от тях е наш блогър и писа великите думи "Колкото повече опознавам света, толкова повече обичам нашия народ".
цитирай
5. lyuliak - Да
06.02.2016 13:51
но чудесата са само форма на закономерност, на която не виждаме корените :) За това писах и статията, иначе не съм силна в политиката.
Просто невидими неща държат доброто в света, а също и невидими неща причиняват робствата на хората ...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: lyuliak
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1212205
Постинги: 706
Коментари: 605
Гласове: 1552
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031