Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.11.2015 23:21 - Швед измисли умна бюлетина
Автор: varg1 Категория: Новини   
Прочетен: 641 Коментари: 1 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Ще сложи ли тя край на купения вот и изборните манипулации   След всяко поредно провеждане на избори у нас се констатират множество нарушения в отчитането на резултатите. Наяве излизат и безброй примери за купуване на гласове и манипулиране на вота. И ялови се оказват всички опити да се сложи край на това безобразие. Почти е сигурно, че и електронното гласуване, ако се въведе, също ще се намерят начини да бъде опорочено и фалшифицирано.

След есенното фиаско на местния вот някои медии припомниха един модифициран вариант на методиката за гласуване, създадена от шведския специалист по изборни технологии Давид Бисмарк. Още през 2010 г. той е публикувал формат на изборна бюлетина, която осигурява достатъчна прозрачност на изборния процес като същевременно съхранява тайната на всеки подаден глас. Неговото предложение е просто и изключително ефективно.

Бюлетината се състои от две части, отделени с вертикална перфорирана линия. В лявата част има списък с имената на кандидатите и/или партиите, а срещу всяко име в дясната част има уникален баркод, който също е отделен с хоризонтални перфорирани линии и може лесно да бъде откъснат. Имената са подредени на случаен принцип, така че списъкът е в различен ред за всяка бюлетина. Имената не са номерирани, като за всеки кандидат могат да бъдат определени десетки баркодове, които не съответстват на никое друго име.
Гласоподавателят получава от избирателната комисия бюлетина.

Когато влезе в „тъмната“ стаичка, той откъсва баркода, който стои срещу предпочетеното от него име, запазва го и накъсва останалата част от бюлетината. Необходимо е да се подчертае, че от момента на напускане на стаичката за гласуване, където е отделен отрязъкът с баркода и е унищожена останалата част от бюлетината, всеки вот е абсолютно таен и никой не може да узнае кой как е гласувал.

Накъсаните парчета се пускат в урна или машина за унищожаване на документи (шредер), след като се излезе от стаичката. Достатъчно е дори само да се раздели лявата част на бюлетината по вертикалната перфорирана линия от дясната и да се откъснат няколко баркода, отнасящи се за непредпочетени имена, след което никой не може да съпостави дясната с лявата част и да разбере чий е баркодът, който е запазен.

Гласуващият подава на секционната комисия избрания баркод, където той бива сканиран, изпратен в централна база данни и същевременно записан на някакъв цифров носител (хард диск, флаш памет, DVD) за последваща сравнителна проверка. От секционната комисия поставят печат на гърба на листчето с баркода и го дават на гласувалия. Поставянето на печат е необходимо, за да се избегне възможността недобросъвестни гласоподаватели да запазят повече баркодове и впоследствие да предявят претенции за неотчитане на техния глас.

В случай че изборите са за партийна листа, даваща възможност за преференции, отделните кандидати се означават с номера, а върху отрязъка с баркода е отпечатана поредица от номера, така че всеки може да отбележи предпочитание за отделен кандидат. Преференциалният вот се сканира заедно с баркода, но отново остава таен, защото никой друг не знае коя е избраната партия.

http://www.desant.net/show-news/34516/



Гласувай:
2



Спечели и ти от своя блог!
1. chetohche - Скоро си мислех, че би могло за всеки ...
14.11.2015 00:20
Скоро си мислех, че би могло за всеки кандидат да има кутия, и кутията се пуска монета - тоест жетон. Ако има преференции, тогава в кутията може да има торбички, всяка свързана с дупка за монета. Според теглото на кутията се определят гласовете за партията, а според теглото на торбичките и преференцията. НЯМА НУЖДА ДА С БРОИ. При електронното нищо не е сигурно. Тези бюлетини в статията, може да им се знаят кодовете от печатницата, да бъдат вкарани в междинен компонент от комуникационната мрежа, и да се филтрират нежеланите кодове. Разбира се може всяка партия да има в самият пункт за гласуване, директен запис на всички кодове, но филтриращият - подменящ кода модул, може да е на микро нива вътре до четецът. И да подменя кодовете за БСП, с тези на ГЕРБ от резервните бюлетини.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: varg1
Категория: Лични дневници
Прочетен: 20190067
Постинги: 18667
Коментари: 10028
Гласове: 71318
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930