Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.10.2015 17:45 - Адът в зала Арена Армеец ескалира в заложническа криза
Автор: varg1 Категория: Новини   
Прочетен: 490 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Продължава напрежението в зала Арена Армеец. По някои от външните стени на залата е изписано “SOS”, „Заложници”, предаде репортер на БГНЕС.

image

Жена е направила спонтанен аборт в зала Арена „Армеец”, защото е била член на изборна комисия. 36 души са потърсили медицинска помощ, 7 души са хоспитализирани. Седем екипа на Спешна помощ има пред залата. Това обяви вицепремиерът Томислав Дончев, който отговаря за изборите:

„Искам да призова ЦИК да бъде гъвкава в такава сложна ситуация. От Министерски съвет излязохме с предложение бюлетините да бъдат оставени за съхранение под надзора на МВР, за да може хората да бъдат освободени. Това не се прие от ЦИК.“

„Изборите ли са по-важни, или човешкият живот – питат очевидци на ада – Започнаха да припадат млади хора, не се издържа повече. Изморените хора пишат по стъклата на залата и призовават за ‘Помощ“. 

imageТук пристигат близки на стотиците председатели и членове на СИК, които са вътре в залата часове наред. Роднините им носят храна, напитки, цигари, някои дори носеха и лекарства за болните си близки, които стоят от снощи вътре в залата. Хората, които излизат отвътре продължават да разказват за хаоса и че няма никаква организация. Очевидци съобщиха и че има още припаднали хора.

„Оставка!” и „Убийци!” скандираха в Арена Армеец стотици председатели на Секционни избирателни комисии, които от снощи са затворени в залата, където се помещава ОИК-София. Чували с бюлетини има навсякъде по пода на Арена Армеец. Някои от членовете на СИК разсипаха бюлетините по земята, други пък започнаха да ги събират.

Преди това пред БГНЕС Десислава Росенова, един от председателите в Секционна избирателна комисия на тазгодишните избори, които в момента чакат реда си в зала „Арена „Армеец” сподели ужаса, с който се сблъскват всички членове и председатели на СИК при обработването на протоколите от местните избори:

20 г. демокрация се оказаха напълно недостатъчни, за да се научим как се правят избори. Все по-зле се правят избори. Трагедията тук е ужасна. Хората тук са изключително изнервени, даже имаше и сбивания. Има хора, които се опитват само да напуснат по някакъв начин, защото първо в европейска държава човек е ангажиран над 24 часа с труд и това е малко извън правилата. Как е възможно на избори с три бюлетини, с три протокола да се сложат всички хора в едно единствено пространство в Арена Армеец?”, попита Росенова.

imageТя добави, че отгоре на всичкото вътре се работи по изключително муден начин.„Хората не са виновни, виновни за тази ситуация са хората, които са измислили как да се проведат тези избори. Миналата година с една бюлетина, е имало напуснали хора и оставили чувалите си, това сега ще се повтори в по-лош вариант. Затова тук в момента е пълно с полиция. Никой няма право да отиде до магазин за каквото и да било, по никакъв начин не може да излезе. Не виждам демократичният момент тук. Помолих полицаите да покажат поне заповедта, с която не трябва да ни пуснат, те дори с нея не разполагат. Това е истината”, заяви Росенова.

По тел. 112 ни свързаха със СДВР. Говорителката на СДВР явно ни предаде, че главният дежурен там не желае да разговаря с нас, няма значение, че ние сме го наели на работа, но той не желае да разговаря с хората от Арена Армеец. Той само пригласяше отстрани. Но аз съм потресена от факта, че ние 20 г. провеждаме избори, служител на реда и закона не иска да разговаря с нас, за да каже защо няма черно на бяло написан документ. Ние искаме да видим кой го е наредил това ние да нямаме право да напускаме Арена Армеец. Оказа се, че нареждането било устно, но и те не знаят устно ли е било или писмено. Пълна неграмотност в моите очи”, допълни огорчено Росенова.

Тя съобщи, че имат машина в Арена Армеец за чай или кафе. Раздават им сандвичи и това е. „Аз съм тук от 1 ч., има хора, които са тук от 22 ч. снощи. Номерът на секцията, до която са стигнали при обработването на протоколите е 688. Има още секции, номерата са до 1400-1500. Това според мен ще продължи до довечера. Държавата ни ангажира с над 24 часа труд. Като са знаели, че ще се стигне дотук, поне можеше работодателите да ни освободят не само за неделния ден от работа, а и за понеделник. Една трета от хората, които са в тази зала, днес остават без работа и това ви го казвам най-откровено, защото имаше хора плачещи, имаше хора молещи да ги пуснат на работа, имаше хора, които трябваше да приберат дете от дадено място точно сега. До такива неща се стига. Това са недопустими неща за демократична държава от 20 г. и то част от ЕС. По-редно е да се замислим защо се стига дотук. Ние имаме достатъчно пространства в София, които може да се определят – 2, 3 или 4 места за преброяване на бюлетините“, заяви още Десислава Росенова.

Тя съобщи за още два случая на припаднали хора. В момента председателите на СИК са се събрали и отиват да преговарят с някой от ОИК, за да може да се вземе по-кардинално решение.

По-рано днес БЛИЦ съобщи:

Хаосът в „Арена Армеец” става все по-голям. След като вратите на столичната зала бяха заключени дълго време, медиите все пак бяха допуснати да влязат. Чакащите с часове вътре хора вече са силно разгневени и отчаяни. „Хора плачат. Видях връстниците си да припадат. Аз съм диабетик, не мога да си изпия хапчетата”, оплака се възрастна жена пред Канал 3.„Видяхте сандвичите – повръща ми се, няма да ги ям. За кафе се чака час и половина”, добави тя.

Побесняла и отчаяна жена влезе в кадър и се разкрещя: „Може ли 8 протокола да се разпечатват 2 часа? Такива принтери ни дадохте”.

Стотиците хора започнаха да крещят „Оставка” и „Убийци”.

„Как разбраха резултатите от изборите, като бюлетините са при нас. ЦИК не работи. Резултатите още не са вкарани в ЦИК, те не ни допускат”, разказа младеж. „Свършихме едни от първите, дойдоха да ни вземат от последните. Нямаше никаква организация”, добави той.

imageОт множеството се чуха гласове„Трима души умряха”.

Мария Мусурлиева, заместник-председател на ЦИК, заяви в изказване извън залата: „Не останах с впечатление, че има чак такива ексцесии, за които се говори”. „Не видях хвърчащи линейки, не видях припаднали хора. Видяла съм спящи хора”, добави тя.

imageКакто БЛИЦ съобщи, информацията за починали хора в залата беше официално отречена. Няколко души са припаднали и са приети в билница.

Млад мъж, обаче заяви, че е видял с очите си починали хора. „Имаше хора, чиито роднини починаха, други припадаха. Два смъртни случая имаше. Два съм видял лично с очите си. За трети съм чул. Мога да си дам ЕГН и имена, да застана пред съд”, беше категоричен той.

imageДруг потвърди, че жена е припаднала, получила е гърч и след това е починала. Около тях хора показаха снимки на припаднали хора и пристигнали с носилки лекари. По всичко личи, че хората, които повече от 24 часа не могат да се приберат по домовете си, не могат повече да издържат на напрежението и умората.

Информацията от ПИК:

„Хората освиркват, притеснени са, вече 24 часа не са спали, измръзнали, гладни, недоспали. Не ни пускат да излизаме, забраниха ни да излизаме от залата“, разказа жена, която в ранното утро излезе от Арена Армеец, след като е прекарала там 8 часа. Тя лично не е видяла смъртен случай, но видяла на два пъти, че се стичат хора към припаднала жена и мисли, че имало и припаднал мъж и след това им съобщили за припаднала жена отвън и разбрали, че втората жена била починала. „На по-абсурдни избори не сме присъствали, аз вече от 10-13 години участвам в избори – такова чудо никога не е било!”, каза тя и обясни, че тук е цяла София, а и предават много протоколи. 2/3 от залата била заета от хора, работещи в секциите. Вътре е пълно със спящи хора.

Те са били с номер 352 и влезли в 0.30 ч., а излизат около 7.30 сутринта, а тя знае, че има номер 1300. Друга жена от друга комисия разказа, че всяка година се говори, че трябва да ги разделят, както били на миналите избори – а сега на едно място и според нея става някакъв хаос и ужас и на хората им става лошо. „Има страхотно напрежение”, каза друга жена, чийто номер бил 336 номер и те влизат около 00.00 ч. и успяват да излязат от Арена Армеец едва около 8 часа сутринта и допълва, че знаят за хора с номер 1600, което за тях означава, че ще стоят до довечера. Имало хора, които казали, че са чакали с часове и системата се е сринала и това, според преразказа й, продължило няколко часа. За напрегнатата обстановка в залата и страшни истерии на хора – припадъци и крещене, разказва и друга дама. „Не е добре това, че ни заключваха и не ни пускаха”, допълни тя.

По-възрастна жена разказа, че са станали в 4 часа сутринта на предния ден и тя разказа, че е било съобщено за изведена жена с линейка, която после е починала.„Така казаха вътре, иначе аз с очите си не съм видяла”, сочи възрастната жена – те влезли снощи в 1 ч. и излизат днес след 7 часа. Информацията за починал човек не се потвърди, от ЦИК казаха, че са ходили до там и заявиха, че не е потвърдена информацията. От УМБАЛ „Св. Анна“ –София съобщиха, че при тях са приети пет жени, чакали тази нощ в зала „Арена Армеец”. Едната от тях е 72 – годишна жена след колапс, която е отказала хоспитализация. 60-годишна жена след колапс, която също отказала е хоспитализация.

Това е отказала и 20-годишна жена с пелвиопперитонит. Сред приетите била и 31-годишна бременна в 4 месец жена. Нея в момента я преглеждат в Акушеро-гинекологична клиника на УМБАЛ „Св. Анна“ – София. Имало е и 56-годишна жена със стенокардия, която е хоспитализирана в Клиниката по кардиология на УМБАЛ „Св. Анна“ – София.

Източници:
БГНЕС
БЛИЦ
ПИК

 
Гласувай:
2
0Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: varg1
Категория: Лични дневници
Прочетен: 14616411
Постинги: 16926
Коментари: 9168
Гласове: 68103
Архив
Календар
«  Август, 2020  
ПВСЧПСН
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31