Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.10.2015 16:57 - "Меркел да си ходи!"
Автор: varg1 Категория: Новини   
Прочетен: 779 Коментари: 1 Гласове:
10

Последна промяна: 14.10.2015 16:58

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
"Бежанците - вън!", "Меркел да си ходи!" - гръмко скандираха в понеделник вечерта в Дрезден привърженици на антиислямисткото движение "Пегида" на демонстрацията си срещу миграционната политика на германската канцлерка. 
Площадът пред театъра в Дрезден едва се беше понапълнил, когато демонстрантите започнаха да скандират: "Меркел да си ходи!". Тези четири думи бяха единственото, което обедени няколкото хиляди привърженици на ислямофобското движение "Пегида". По данни на студентската инициатива "Преброяване", на площада бяха дошли между 7 500 и 9 000 души, за да хулят канцлерката Ангела Меркел за нейната миграционна политика. През летните месеци проявите на движението "Пегида" събираха далеч по-малко симпатизанти. Съоснователят на движението Луц Бахман отново призова демонстрантите да се придържат към исканията на движението. Той поиска незабавно да бъде спрян приемът на бежанците, наричайки ги "мигрантска сган". Германия трябвало да стане "непривлекателна" за бежанците. Тълпата отговори на това изявление с масово скандаране: "Бежанците - вън!"

Призиви за съпротива

Бахман нарече германското правителство "берлински диктатор", който под давление на Америка управлявал във вреда на германците. И докато Бахман се пъчеше на трибуната, много от добре изглеждащите "дребнобуржоазни" привърженици на "Пегида" дадоха воля на своята ярост. Възрастна дама изведнъж започна да сканадира: "Меркел е болна! Тя трябва да си ходи!" Бившата политичка от партията "Алтернатива за Германия" Татяна Фестерлинг също се нахвърли срещу канцлерката и бежанците. Тя настоя за изграждането на огради по границите и нарече търсещите убежище "сган" и "инвазия". През юни тази година Татяна Фестерлинг дори спечели 10 процента от гласовете на изборите за кмет в Дрезден. Тя окачествявя Ангела Меркел като "най-опасната жена в Европа" и смята, че има само едно средство срещу нея и нейното правителство: "Съпротива срещу тези безумци!".

image

Много плакати призовават за съпротива срещу канцлерката

Преди демонстрацията във Фейсбук беше разпространен списък с десет изисквания на немски и английски - както казват някои от организаторите на протеста, за да може "Пегида" да се интернационализира. Набива се на очи, че преводът на английски е пълен с печатни грешки. Посланието обаче е доста остро. "Пегида" настоява за разграничаване, капсулиране и засилен контрол. Освен спиране на приема на бежанци, движението призовава към стриктни гранични проверки, ограничаване на свободата на придвижване в Шенгенското споразумение и "масово връщане" на бежанците, както и излизане на Германия от ЕС. Прави впечатление, че думата "незабавно" се появява четири пъти в списъка с изискванията на "Пегида". Прочела програмата, една жена от блока на демонстраните заключи следното: "Остава ни само да се въоръжим. Сега това е необходимо."

"По принцип все същото"

Друг привърженик на "Пегида" който събираше дарения сред демонстрантите, даде ясно да се разбере за какво става дума на тази демонстрация. "Това, за което ние настояваме, е по принцип все същото", каза той. Най-куриозно обаче беше искането на бившата хамбургска политичка Татяна Фестерлинг. Според нея, проблемът може да бъде решен, като федерална провинция Саксония се отдели от Германия. Демонстраните френетично подкрепиха идеята - със скандиране: "Съпротива! Съпротива!". Не се чу и дума за хората, които идват от региони на войни като Сирия и Афганистан. От една година насам "Пегида" настройва хората в своя бастион Дрезден срещу миграцията и бежанците. А Луц Бахман нарича всички, които следват неговите лозунги "граждани, загрижени за своето бъдеще". Същите тези граждани обаче са твърде далеч от демократичния консенсус, когато хулят бежанците като "арабски банди", "негри" и "мигрантска сган".

 

image

Шествието, което "Пегида" нарича "разходка

 

След демонстарацията - кратка "разходка"

Демонстрацията завърши с шествие в старата част на Дрезден. На жаргона на "Пегида" това е "разходка". Набива се на очи, че шефът на движението се опитва да завоалира своите остри послания с безобидни формулиравки. Бахман, срещу когото тече разследване по обвинение в насаждане на омраза, призовава "непоколебимите жители" на Дрезден да се организират пред бежанските общежития. Татяна Фестерлинг оценява подобни акции като "сигнални проекти".

Шествието на "Пегида" тази вечер приминава спокойно и без насилие. Контрадемонстранти и полиция съпровождат привържениците на "Пегида". Участниците в контрадемонстрацията скандират: "Добре дошли, бежанци!" и "Вървете си вие!", визирайки "Пегида". Само че участниците в техния протест тази вечер са малко. "Има и инициативи срещу "Пегида", но днешната ни контрадемонстрация за съжаление е по-малка от тяхната", казва една жена.

Това обаче ще се промени само след една седмица. На 19 октомври гражданско движение организира в Дрезден демонстрация под надслов: "Сърце вместо омраза". Очаква се в нея да участват 10 000 души. "Пегида" организира демонстрация на същата дата. И тогава в Дрезден няма да бъде тихо и спокойно.




Гласувай:
10



Спечели и ти от своя блог!
1. kbalenciaga - Всичко протича по Плана на Олигархията
15.10.2015 12:59
Войната в ЕС започна!

Писах, писах от доста години на подобни като западняците Лакоми и Егоистични българи, писах и за Пиявицата Германия, и за Запада като цяло, стотици теми, постове, мнения... ама те не чуват!
Лапат маркови дрехи, Лапат хай техника, Лапат лъскави коли, Лапат скъпи апартаменти като НЕ ВИДЕЛИ!

Е идва време да се плаща сметката...

цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: varg1
Категория: Лични дневници
Прочетен: 20209522
Постинги: 18672
Коментари: 10029
Гласове: 71321
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930