Най-четени
1. zahariada
2. radostinalassa
3. leonleonovpom2
4. varg1
5. kvg55
6. wonder
7. planinitenabulgaria
8. mt46
9. sparotok
10. hadjito
11. stela50
12. getmans1
13. zaw12929
14. tota
2. radostinalassa
3. leonleonovpom2
4. varg1
5. kvg55
6. wonder
7. planinitenabulgaria
8. mt46
9. sparotok
10. hadjito
11. stela50
12. getmans1
13. zaw12929
14. tota
Най-активни
1. sarang
2. radostinalassa
3. lamb
4. vesonai
5. samvoin
6. hadjito
7. manoelia
8. bateico
9. mimogarcia
10. sekirata
2. radostinalassa
3. lamb
4. vesonai
5. samvoin
6. hadjito
7. manoelia
8. bateico
9. mimogarcia
10. sekirata
Постинг
12.10.2015 14:28 -
Внимавайте с шоколада - една от съставкитe му е скрита отрова
Соевият лицетин е една от най-често срещаните субстанции в шоколадовите изделия. И по-точно, става въпрос за генномодифицирания соев лецитин, съобщи gotvach.bg
Лецитин се добива от зърната на соя и се означава с Е322, когато се влага в храните като емулгатор. Той е сложно органично съединение, спадащо към групата на фосфолипидите. Всъщност фосфолипидите са сред жизненоважните за тялото. В организма лецитинът се съдържа най-вече в мозъчната тъкан и нервната система и се грижи за правилното им функциониране. Всъщност той име редица ползи за човешкия организъм, дължащи се на жизненоважните му съставки.
Естественият лецитин е полезно и здравословно съединение. То се радва на голяма популярност в хранителния режим при третирането на високия холестерол и биполярните разстройства.
И колкото е полезен соевият лецитин, толкова вреден е генномодифицираният. Това се дължи на факта, че повечето соя, която се отглежда в САЩ, е генетичномодифицирана. У нас едва 5% от шоколадите и шоколадовите изделия се произвеждат с естествен лецитин. Всички останали са пълни с ГМО продукт, наподобяващ тази субстанция.
Генномодифицираният соев лецитин е също толкова опасен, колкото и другите ГМО продукти. Най-честите рискове от консумацията им са увреждане на черния дроб, риск от рак на стомаха и стерилитет.
Както споменахме, лецитинът се обозначава като Е322, но няма начин как да разберем дали веществото е с естествен растителен произход или е резултат на генна модификация. Най-богатият естествен източник на лецитин е яйчният жълтък. За масовото производство обаче веществото се извлича от промишлени отпадъци от соево масло и други соеви продукти.
Опасността от генномодифицирания лецитин е изключително висока, тъй като масово разпространено е мнението, че под обозначението Е322 стои натурален продукт, който в полза на здравето. Има редица препоръки за самостоятелен прием на субстанцията като добавка или като лекарство./БЛИЦ
Следващ постинг
Предишен постинг
Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене
За този блог
Гласове: 71338
Блогрол